Pescuit la Trena - Trolling
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- utilizator nou
Legat de acest stil de pescuit eu il practic de vreo 4 ani si sunt perioade in an cand este un pescuit foarte productiv. L-am practicat pe doua lacuri de acumulare(baraje) Cincis si Surduc. Pe aceste lacuri in primul rand se prinde salau, iar ca si naluci depinde in ce perioada a anului pescuiesti, pentru ca vara am prins doar cu voblere iar primavara si toamna doar cu shaduri. Cea mai productiva partida am avut-o pe lacul Cincis unde in 5 ore am avut 18 atacuri din care am reusit sa prind 10 salai si o stiuca. Acea partida a ramas memorabila pentru ca in mod normal la o partida ai 2-3 atacuri si prinzi 1-2 salai. Din 'fericire' la acest stil de pescuit salaul este extrem de selectiv cand vine vorba de nalucile pe care le folosesti, astfel ca trebuie sa ai mare experienta in acest stil si o trusa doldora de naluci, altfel nu ai nici o sansa. Au venit multi pescari amatori de salai cand au auzit despre cat si cum am prins dar s-au lasat rapid la mana lor. Iar despre fitofagii de pe Cincis, da este adevarat, am reusit sa prind 2 exemplare in aceasta primavara, unul de 28kg si unul de 30kg, amandoi masculi, dand dupa salau cu fire mono de 0.27. Alti doi prieteni de ai mei au mai prins fiecare cate un fitofag, unul de 30 si celalalt de 42kg, tot la trena dand dupa salau, fara a face branconaj cum se aude, pur si simplu se agata accidental. Are si trena farmecul ei dar tot mai frumos ramane jigging-ul dupa parerea mea, sa cauti cu sonarul structurile, sa te ancorezi cu barca langa ele si, daca esti dibace si ai si trusa 'doldora' poate reusesti sa-i determini pe dintosi sa te atace
Fire-ntise va doresc.

io am dat alandala la trena
si am prins, chiar si cu jig mic in suprafata la trena , dar asa de idee , e o arta aceasta trena , in sensul ca de multe ori pe lacuri sau baraje de acumulare exista mai multe praguri la mal, in general primul e mai bun pe vreme mai calda urmatorul cand se mai raceste apa , acu depinde si de specie, stiuca prefera sa shada la soare pe apa mica toamna si nu se da in laturi la a inhata ceva de pe langa...
o tactica e sa periezi primul prag in lung, bineinteles nu vei reusi sa ti exact linia, dar cateodata tocmai o limba de pamant care trece peste prag iti poate aduce un peste chitit chiar pe diferenta aia a pragului, valabil si pentru alte obstacole lipite/proptite in prag (copaci , colacuri de WC sau mai stiu eu ce), desi ideal este sa cobori sau sa urci pragul, la trena nu este practic dpdv al consumului de conbustibil
sonarul este bun pentru ca te ajuta sa detectezi diferentele de nivel aflate pe prag sau obstacolele, astfel poti inceti barca si daca te folosesti de un vobler floating acesta se va ridica trecand peste obstacol,
e bine sa ai batul in mana si sa mergi cu o viteza mai mica, astfel din cand in cand o accelerare a nalucii poate fi data de o deplasare a mainii catre spate, apoi urmeaza un stop , timp in care se intinde firul din viteza barcii si poti avea atacul....totodata cu batzul in mana la viteze mici poti jerkui din cand in cand naluca
ba, cam atat, ca mie nu-mi place la trena desi ii bun sa gasesti pestele, mai ales salaul, ca restu...dejeaba dai de unu

o tactica e sa periezi primul prag in lung, bineinteles nu vei reusi sa ti exact linia, dar cateodata tocmai o limba de pamant care trece peste prag iti poate aduce un peste chitit chiar pe diferenta aia a pragului, valabil si pentru alte obstacole lipite/proptite in prag (copaci , colacuri de WC sau mai stiu eu ce), desi ideal este sa cobori sau sa urci pragul, la trena nu este practic dpdv al consumului de conbustibil
sonarul este bun pentru ca te ajuta sa detectezi diferentele de nivel aflate pe prag sau obstacolele, astfel poti inceti barca si daca te folosesti de un vobler floating acesta se va ridica trecand peste obstacol,
e bine sa ai batul in mana si sa mergi cu o viteza mai mica, astfel din cand in cand o accelerare a nalucii poate fi data de o deplasare a mainii catre spate, apoi urmeaza un stop , timp in care se intinde firul din viteza barcii si poti avea atacul....totodata cu batzul in mana la viteze mici poti jerkui din cand in cand naluca
ba, cam atat, ca mie nu-mi place la trena desi ii bun sa gasesti pestele, mai ales salaul, ca restu...dejeaba dai de unu

Always C&R
http://www.bscteam.ro
http://www.bscteam.ro
- kuin tauti
- veteran
- modigliani
- veteran
,, La trena " nu-i un stil anume . Este doar o alta metoda de a prinde peste . Atat .
Si eu las naluci in urma barcii pe timpul deplasarilor , in mod special ale celor dintre locurile de pescuit ( la plecarea din tabara si la revenire este firesc sa mergi ceva mai repede ).
Surprize au fost de tot felul . Salau , stiuca , biban , somn si chiar un ciortan agatat de spate ( japca nedorita ) venit in preajma nalucii probabil din curiozitate sau pur si simplu se afla in calea ei .
Este suficient sa lasi naluca sa ,, curga " in spatele barcii sau sa procedezi cum spune Pikeman , ajutand-o putin in evolutie prin miscari ale varfului :
Este o metoda de pescuit uneori chiar mai eficienta decat lanseurile , si au un exemplu nu mai vechi de doua saptamani : la insula Gostinu , cu un ,, Moartea Avatului " lasat in urma barcii am avut parte de-un atac iesit din comun . Stiti bine in ce hal vibreaza ,, nenorocirea " asta de naluca , si cine stie ce namila de somn o fii deranjat .
Mi-a lucrat mulineta cum trebuie , insa vazand cum se termina firul de pe tambur ( mult mai rapid decat manevrele mele de a opri motorul sau de a intoarce barca in directia pestelui , in conditiile in care sincer recunosc ca m-am panicat ) insa a trebuit sa ma declar ,, invins " si sa pun tigarea pe fir . Am tremurat de emotie si de nervi o juma' de ora .
Nu pot spune ca agreez sau nu ,, trena " , dar ,, face serviciu " ! Asta e !
................................
p.s. Niciodata lanseta sprijinita de barca ! Cu un ,, punct de rupere " ( punctul de sprijin pe barca ) sa nu va asteptati sa ramana intreaga la un atac serios . Lanseta in mana exact ca la lanseuri cu talonul sprijinit sub antebrat .
Si eu las naluci in urma barcii pe timpul deplasarilor , in mod special ale celor dintre locurile de pescuit ( la plecarea din tabara si la revenire este firesc sa mergi ceva mai repede ).
Surprize au fost de tot felul . Salau , stiuca , biban , somn si chiar un ciortan agatat de spate ( japca nedorita ) venit in preajma nalucii probabil din curiozitate sau pur si simplu se afla in calea ei .
Este suficient sa lasi naluca sa ,, curga " in spatele barcii sau sa procedezi cum spune Pikeman , ajutand-o putin in evolutie prin miscari ale varfului :
...iar la asta as mai adauga si pickup-ul ridicat cu tamburul tinut in podul palmei ( cred ca-i mai eficient decat cu frana slabita . Parerea mea ) , nu risti deloc sa-ti zboare lanseta in apa .pikeman scrie: e bine sa ai batul in mana si sa mergi cu o viteza mai mica, astfel din cand in cand o accelerare a nalucii poate fi data de o deplasare a mainii catre spate, apoi urmeaza un stop , timp in care se intinde firul din viteza barcii si poti avea atacul....totodata cu batzul in mana la viteze mici poti jerkui din cand in cand naluca
Este o metoda de pescuit uneori chiar mai eficienta decat lanseurile , si au un exemplu nu mai vechi de doua saptamani : la insula Gostinu , cu un ,, Moartea Avatului " lasat in urma barcii am avut parte de-un atac iesit din comun . Stiti bine in ce hal vibreaza ,, nenorocirea " asta de naluca , si cine stie ce namila de somn o fii deranjat .
Mi-a lucrat mulineta cum trebuie , insa vazand cum se termina firul de pe tambur ( mult mai rapid decat manevrele mele de a opri motorul sau de a intoarce barca in directia pestelui , in conditiile in care sincer recunosc ca m-am panicat ) insa a trebuit sa ma declar ,, invins " si sa pun tigarea pe fir . Am tremurat de emotie si de nervi o juma' de ora .
Nu pot spune ca agreez sau nu ,, trena " , dar ,, face serviciu " ! Asta e !
................................
p.s. Niciodata lanseta sprijinita de barca ! Cu un ,, punct de rupere " ( punctul de sprijin pe barca ) sa nu va asteptati sa ramana intreaga la un atac serios . Lanseta in mana exact ca la lanseuri cu talonul sprijinit sub antebrat .
Atentie la frana slabita ... sa fie suficient de slabita si suporturi... daca puneti in suporturi, sa fie bine fixate .... am "scapat" cateva lansete in apa, ca nu erau bine fixate si pana opream sau intoarceam barca...pa lanseta ....
Cateva am reusit sa recuperez cu cealalta lanseta si o lingura uriasa ,agatand firul ... dar sunt vre-o 2 care dusi au fost
...

- modigliani
- veteran
Tocmai am picat de pe Borcea . Am avut tabara la bac la Cegani si-am pescuit intre Cegani si Fetesti .
Intrucat am uitat ( !!!!!!!!! Va dati seama nervi si spume ce-am avut ! ) mulinetele de fix acasa am fost nevoit sa dau la spinn doua zile fara oprire .
Intre locurile ce-mi inspirau salai si avati ,, punctabili " am navigat la ralanti cu naluca-n urma barcii . Am avut in felul asta cativa avati interesati de naluca mea ( din tot ce-am prins piesa de rezistenta a afost un avat de aprox 3 k - la trena ) , cateva ametite de marlite si-un atac de salau ( probabil ) .
Discutia asta purtata recent a facut sa dau mult la trena sa o pot alimenta la revenirea acasa . ...... La trena se prinde ! Punct !!!
Intrucat am uitat ( !!!!!!!!! Va dati seama nervi si spume ce-am avut ! ) mulinetele de fix acasa am fost nevoit sa dau la spinn doua zile fara oprire .
Intre locurile ce-mi inspirau salai si avati ,, punctabili " am navigat la ralanti cu naluca-n urma barcii . Am avut in felul asta cativa avati interesati de naluca mea ( din tot ce-am prins piesa de rezistenta a afost un avat de aprox 3 k - la trena ) , cateva ametite de marlite si-un atac de salau ( probabil ) .
Discutia asta purtata recent a facut sa dau mult la trena sa o pot alimenta la revenirea acasa . ...... La trena se prinde ! Punct !!!
De acord!modigliani scrie:La trena se prinde ! Punct !!!

Da` numa` mie mi se pare ca parca "lipseste" ceva?

Pai de la trena pana la a lua un navomodel cu telecomanda d-ala de nadit la crap, a-i lega un vobler dupa si a-l plimba pe balta stand frumos in scaun pe mal, nu-i f. mare diferenta...

Na poate exagerez io... scuze

----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
ce nazbatie de vobler mai este si ala?? daca nu'i secret binetelesmodigliani scrie:....... la insula Gostinu , cu un ,, Moartea Avatului " lasat in urma barcii am avut parte de-un atac iesit din comun . Stiti bine in ce hal vibreaza ,, nenorocirea " asta de naluca ................

astazi am dat si eu la trena cu un slider de 10cm floating, insa fara nici un rezultat. - cautam stiuca
dealtfel nici la spin cu table si voblere nu am reusit sa fac nimic.
@ informer.
nu vorbim de acel "ceva" care tie iti lipseste, in definitiv daca nu iti place, nu folosesti, nu practici.
aici vorbim de o alta modalitate de a prinde peste cu momeli artificiale, iar asta mie unul mi se pare mult mai "sportiv" decat multe alte metode prin care se prinde pestele pe apele noastre.
hai sa iti dau un exemplu - nu incerc sa te conving, insa fiecare metoda are farmecul ei,
ieri am fost la pescuit de stiuca si am dat din maini de am capiat, fara nici un rezultat.
defapt singurul rezultat a fost acela ca am facut o febra la maini si m-am ales cu niste dureri in umar si antebrat ( si cu o baie involuntara,in Olt, dar asta e alta poveste

astazi am iesit cu barca pe un alt lac de acumulare pe care nu mai pescuisem niciodata, o locatie de vis, cu stuf mult pe margine, plauri, si o fauna extraordinara - lebede, gaste salbatice, rate salbatice, lisite, cormorani, etc.
am preferat sa incerc sa pescuiesc la trena, in felul acesta avand posibilitatea sa acopar o suprafata mult mai mare (am pescuit 3km in amonte si tot atat in aval), sa privesc si sa admir minunatiile naturii - de care nu ma mai satur - si sa fac si ceva poze in acest timp, poze care imi vor alina suferinta la iarna

este drept ca ma mai si opream si tatonam la spining anumite locuri care mi se pareau mie ca ar fi mai promitatoare, dar una peste alta, astazi chiar am avut o zi superba de pescuit si plimbat cu barca