Pescuit cu bani putini: tips/tricks/ocazii/minimul necesar
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Pescuit cu bani putini: tips/tricks/ocazii/minimul neces
Dragos, topicul sa stii ca e foarte ok, desi cand te prinde febra pescuitului....dai cu cardu de credit, etc (eu am un gold card, cred ca in curand il tai cu foarfecul )...si tot iei ce auzi ca prinde...
In fine, imi amintesc la inceput cand m-am apucat de pescuit. am intrat in magazin, am cerut cea mai ieftina lanseta si cea mai ieftina mulineta. habar nu aveam de gramaje, lungimi, etc. am luat o mulineta de 12 lei cu fir pe ea, o lanseta telescopica, si aveam echipament. cand mi-au dat agrafe, varteje, o rotativa de 8 lei si un vobler de 15 lei am zis "30 lei??????, enorm, vreti sa ma faceti de bani..."... acum rad, cand ma gandesc ca ala a fost momentul in care am inceput incursiunea spre "investitii" mai mari..
din punctul meu de vedere exista 3 categorii de pescari amatori: cei cu scule foarte ieftine care se concentreaza pe prins peste ( si retin totul ), cei cu scule medii care se relaxeaza si prind peste, uneori retin, alteori elibereaza, relaxandu-se, si cei care au scule scumpe si , evident le observa valoarea pe apa, prind peste, si de obicei elibereaza. din start cei care platesc 100 eur + pe o mulineta nu se mai gandesc sa-si recupereze investitia cu 20kg de stiuca pentru mulineta aia.... e vorba de usurinta pe care ti-o ofera anumite echipamente, de placerea pescuitului cu lucruri bune calitativ, nu mereu valabil evident.
Insa, eu recunosc ca am prins mai bine cu o lanseta de 30 lei din Dragonul Rosu decat cu cea actuala, nu foarte scumpa dar de "firma"...
Conteaza mai mult ce si cum faci, cum te concentrezi sa joci "obiectul" din apa, sa il mananci si tu, d-apoi pestele...
te lupti apoi corp la corp cu el, e o provocare. Il aduci la mal, apoi, ca in epoca gladiatorilor, decizi daca lansezi degetul in sus sau in jos...recunosc ca prima stiuca mare luata, eram atat de bucuros ca nici nu m-am gandit ca o eliberez, era trofeul meu. dar pe viitor ma voi gandi la eliberare exemplare mari.
Offtopic: as vrea sa subliniez ca eliberez mare parte!! pun intreabarea: ce faceti voi pe conceptia arhi cunoscuta: daca eu ii dau drumul, o prinde altu si o ia acasa !! ??
In fine, imi amintesc la inceput cand m-am apucat de pescuit. am intrat in magazin, am cerut cea mai ieftina lanseta si cea mai ieftina mulineta. habar nu aveam de gramaje, lungimi, etc. am luat o mulineta de 12 lei cu fir pe ea, o lanseta telescopica, si aveam echipament. cand mi-au dat agrafe, varteje, o rotativa de 8 lei si un vobler de 15 lei am zis "30 lei??????, enorm, vreti sa ma faceti de bani..."... acum rad, cand ma gandesc ca ala a fost momentul in care am inceput incursiunea spre "investitii" mai mari..
din punctul meu de vedere exista 3 categorii de pescari amatori: cei cu scule foarte ieftine care se concentreaza pe prins peste ( si retin totul ), cei cu scule medii care se relaxeaza si prind peste, uneori retin, alteori elibereaza, relaxandu-se, si cei care au scule scumpe si , evident le observa valoarea pe apa, prind peste, si de obicei elibereaza. din start cei care platesc 100 eur + pe o mulineta nu se mai gandesc sa-si recupereze investitia cu 20kg de stiuca pentru mulineta aia.... e vorba de usurinta pe care ti-o ofera anumite echipamente, de placerea pescuitului cu lucruri bune calitativ, nu mereu valabil evident.
Insa, eu recunosc ca am prins mai bine cu o lanseta de 30 lei din Dragonul Rosu decat cu cea actuala, nu foarte scumpa dar de "firma"...
Conteaza mai mult ce si cum faci, cum te concentrezi sa joci "obiectul" din apa, sa il mananci si tu, d-apoi pestele...
te lupti apoi corp la corp cu el, e o provocare. Il aduci la mal, apoi, ca in epoca gladiatorilor, decizi daca lansezi degetul in sus sau in jos...recunosc ca prima stiuca mare luata, eram atat de bucuros ca nici nu m-am gandit ca o eliberez, era trofeul meu. dar pe viitor ma voi gandi la eliberare exemplare mari.
Offtopic: as vrea sa subliniez ca eliberez mare parte!! pun intreabarea: ce faceti voi pe conceptia arhi cunoscuta: daca eu ii dau drumul, o prinde altu si o ia acasa !! ??
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
- veteran
In vremurile in care de twistere auzeam doar din povestile celor care fusesera pe afara (acum 40 - 45 ani) imi confectionam asa ceva din camera de minge de volei sau manusa chirurgicala sau balon de cauciuc. Spre rusinea mea, recunosc ca am confectionat si din prezervative ( evident neutilizate - acum ma gandesc ca cele utilizate ar fi putu fi considerate impregnate cu atractant !!! )) Si la vremea respectiva prindeam biban si salau cu ele. Era un mare chin confectionarea lor incepand de la desenarea pe cauciuc, decuparea lor - numai gruburi cu una sau doua cozi - infasurarea pe tija acului tabla de plumb, matisarea cauciucului peste plumb ( twisterul se termina cu un " gat " dreptunghiular care imbraca plumbul ) si apoi executarea corpului din sfoara de rafie ( sa nu putrezeasca ). Dupa care urma vopsitul ( traiasca oja nevestei ) corpului si grubul propriuzis cu carioca. Nu va mai spun ca atunci cand mai pierdeai cate unul iti bagai destul in gat ca pitigoii ! Vremuri grele dar frumoase !Gardos scrie:-citeam undeva pe forum de un fel de trailer de jig care se facea candva dintr-o bucata de balon taiata in forma de S. practic, inlocuia shadul/grubul. ma gandesc ca un ac mic, cu tija putin mai lunga, lestat imediat sub ochet cu o alica de plumb despicata de 3 grame+bucati de balon rosu/alb/verde- poate chiar combinate? - ar putea fi o solutie foarte ieftina pentru pescuitul bibanului. vorbesc din teorie, dar daca o sa pun si in practica are cineva o idee despre cat de late ar trebui sa fie fasiile de balon? sau cat de lungi? eu ma gandeam la o latime de 5 mm si lungime de maxim 30 mm in spatele acului...de incercat o sa incerc, daca aveti idei de imbunatatire/design, aruncati-le aici. Sper sa revin si cu poze ale prototipului cel mai prinzator:)
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
Florin ar fi foarte interesant sa mai confectionezi inca o asemenea naluca sa o vedem si noi. Ar fi bine sa avem cateva legaturi cu istoria. Poate asa ne mai sta si noua mintea in loc si uitam de agitatia asta "secolul viteza".
-
- veteran
Sincer sa fiu, nu prea mai are farmec. Acum se gasesc carlige bune, tabla de plumb subtire gata trasa in fasii ( ce mai bateam plumbul cu ciocanul !),manusi ghirurgicale si de menaj in toate culorile posibile, rasina epoxidica, etc. Ar fi mult mai usor dar esti limitat ca forma de twister. In ziua de azi e mult mai simplu sa-ti torni singur twisterele, eu asta fac de multi ani. Pe langa faptul ca poti copia cam orice twister de firma care ti-a dat rezultate dar poti creea modele proprii in culorile pe care le preferi si adaptate la ceea ce iti trebuie ( la stilul de pescuit pe care il practici). Este o mare satisfactie cand prinzi peste cu twistere si jiguri turnate de tine ! Iar in ceea ce priveste " secolul vitezei " asta nu prea tine la sportul asta care se cheama pescuit. Doar pentru cei incepatori care vor sa invete totul dintr-o data, sa sara peste etapele normale ale deprinderii celor necesare si care nu inteleg ca oricate lectii ar lua de pe forum nimic nu se compara cu experienta capatata in multi ani petrecuti pe malul garlei ( cel mai bine alaturi de unul care deja le " bungheste" si e dispus sa=l ajute , cel putin la inceput - adica patru - cinci ani cel putin ). Dupa parerea mea, cand pui pe forum o intrebare cu caracter general ( de ex. : " care-i cea mai buna si ieftina lanseta de stiuca ? " ) mai mult te zapacesti de multele pareri si recomandari ale celor bine intentionati, dar care fiecare prefera altceva, dispune de alte posibilitati financiare, etc. Pescuitul nu inseamna numai lanseta buna si voblere prinzatoare. Pescuitul inseamna sa-ti formezi ochiul sa stii sa evaluezi potentialul unei ape, sa reperezi zonele de interes, sa inveti sa lansezi corect naluci de diverse greutati si forme, sa inveti sa " joci " nalucile functie de pestele tinta si conditiile de mediu, sa iti adaptezi tehnica si materialele folosite ( fire, naluci , etc.) la ceea ce-ti ofera concret conditiile de pescuit. Si ar fi atat de multe de spus si toate astea nu le inveti nici o data de pe forum, oricata bunavointa ar avea mult prea cinstitii useri !vampir scrie:Florin ar fi foarte interesant sa mai confectionezi inca o asemenea naluca sa o vedem si noi. Ar fi bine sa avem cateva legaturi cu istoria. Poate asa ne mai sta si noua mintea in loc si uitam de agitatia asta "secolul viteza".
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
florin, spune-mi-l mie pe ala care crede ca poate invata mai bine pescuitul pe forum decat pe garla si il dau afara de urechi. dn pacate, cred ca sunt sanse mai mari sa prinzi o lostrita decat un asemenea specimen pe forum. sau e forumul plin de idioti
)
chiar sunt curios sa vad ce invat eu singur pe garla maine dimineata...va spun, in caz ca aflu ceva ce nu e online.

chiar sunt curios sa vad ce invat eu singur pe garla maine dimineata...va spun, in caz ca aflu ceva ce nu e online.
In linkul de mai jos sunt unele sugestii audio-video de baza pentru alegerea unui echipament de spinning. Este o abordare interesenta pentru incepatori: intai a cautat nalucile (‘’plastice’’), jigurile, voblerele, rotativele, oscilantele, lanseta, mulinineta si firul la urma.
https://www.youtube.com/watch?v=yUGZ2aTjjdg
https://www.youtube.com/watch?v=yUGZ2aTjjdg
SIle07, Boistean a ti facut un lucru grozav cu aceste postari. La nalucile din articolul postat de Boistea pot zice ca in trusa ca si combinatie de culori mai trebuie si firetiger pt ape mai tulburi si nu numai. Articole extrem de bune pentru buget redus.
-
- veteran
Tot pe ideea de economie, twisterele care se rup din diverse motive pot sa fie pastrate si reasamblate, lipite cu superglue sau cu bricheta.
Cand am pescuit in Franta, am ramas surprins sa vad ca majoritatea pescarilor de placere aveau scule din gama entry level. Imi amintesc de un batranel de 72 de ani, care pescuia la stiuca cu o lanseta facuta dintr-o teava de 3 metri, pe care pusese inele, cu o mulineta de plastic de 5000, fara antiretur infinit sau multi rulmenti, cumparata cu 12 euro cu tot cu fir pe ea (mono de 0,40), ca naluci avea o singura lingura oscilanta, 3 twistere diferite si un vobler, si vreo 3 strune metalice. Mi-a aratat batranelul poze cu 10 stiuci peste 10 kg, prinse de el cu acest echipament.
Cand am pescuit in Franta, am ramas surprins sa vad ca majoritatea pescarilor de placere aveau scule din gama entry level. Imi amintesc de un batranel de 72 de ani, care pescuia la stiuca cu o lanseta facuta dintr-o teava de 3 metri, pe care pusese inele, cu o mulineta de plastic de 5000, fara antiretur infinit sau multi rulmenti, cumparata cu 12 euro cu tot cu fir pe ea (mono de 0,40), ca naluci avea o singura lingura oscilanta, 3 twistere diferite si un vobler, si vreo 3 strune metalice. Mi-a aratat batranelul poze cu 10 stiuci peste 10 kg, prinse de el cu acest echipament.
cosmine,este bine c-ai precizat..."cand pescuiam in Franta"
pe lacul acela unde ai prins stiuca am fost si eu anul trecut,intr-o excursie
erau pescari care dadeau la biban cu bolo,pluta si bucatica de peste-n carlig
i-am intrebat de ce nu dau la jig+twister(shad)
m-au intrebat(nu toti)ce sunt alea...iar restul "de ce"intrucat necesita efort mai mare
pe lacul acela unde ai prins stiuca am fost si eu anul trecut,intr-o excursie
erau pescari care dadeau la biban cu bolo,pluta si bucatica de peste-n carlig
i-am intrebat de ce nu dau la jig+twister(shad)
m-au intrebat(nu toti)ce sunt alea...iar restul "de ce"intrucat necesita efort mai mare