pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Dragos Cretu
- senior

-
M-am gandit sa fac un topic si pt. noi astia putinii care dam cu echipament de cast, in care sa facem schimb de opinii/experienta; desi dau de ceva timp cu baitcast tot mai am necunoscute. Acum am trecut exclusiv pe cast, chiar si la avat unde folosesc naluci f. usoare, e un pic de chin dar asa a fost si cand m-am apucat de spinning.
Prima mea intrebare este cum se seteaza VBS`u la Curado, astia in manualul de utilizare nu spun mare lucru, ma intereseaza combinatiile intre pini pentru lanseuri cu naluci intre 5 - 12 g, perucile imi apar la inceputul laseului deci e clar ca n-am setat bine VBS`u, de fapt erau toti pinii pe off, (asa spun ei da nu zic ce fac cand sunt on si cand sunt off ), la Advantage frana este magnetica si m-am descurcat f. bine asa, dar cu asta centrifugala e mai complicat.
Hai Onesti tata...baga!!!!!

-
Cristi E
- senior

pinii sunt pe off cand sunt aproape de centrul tamburului sau mai pe inteles cand sunt pe tija care culiseaza "jos",de obicei pt inceput poti activa trei sau patru pini,adica i tragi putin in sus pana auzi un click,astel incat la rotatia tamburului ei vor genera o frecare fina cu discul de frana ce e in sideplatul(capacul lateral).
cel mai bine e sa activezi pini simetric adica daca sunt trei activatzi sa formeze un asa zis triunghi echilateral,tot asa cauti sa fie la patru sau doi pini activati,adica sa fie simetrica treaba pt o echilibrare mai buna a rotatiei tamburului.
pt inceput activeaza patru pini si pune naluci mai grele 10-14gr pana te invetzi si elimini perucile,pe urma mai poti dezactiva un pin doi pe masura ce te inveti sau folosesti naluci mai usoare7-10gr.
eu lucrez cu trei pini activati,asta pt greutazti cam intre 9-16gr,merge cel mai bine,trebuie si ajustata presiunea pe tambur,pt inceput tot asa,cand naluca atinge apa sau solul tamburul sa se opreasca si el,pe urma dupa ce te obisnuiesti mai poti slabi putin tensiunea pe tambur,dar trebuie sa-l controlezi f.bine cu degetul mai ales spre finalul lanseului.
cred totusi ca pt naluci de 5-7gr,nu prea e indicat curado,nu e o mulineta pt greutatzi asa mici,sigur vei lansa cu ea dar nu vei avea distanta.
pt un pescuit de finetze si naluci mai usoare sunt Daiwa Sol, Shimano Chronarch 50Mg(Scorpion MG varianta japoneza),Daiwa Liberto Pixy etc,plus ca iti trebuie si o lanseta adecvata sa se incarce corect cu nalucile respective.
eu folosesc castingul exclusiv la stiuca cam de la 9-10gr in sus pe linguri in majoriatea cazurilor.
ps.e bine ca la trei-patru partide sa curetzi cu alcool tehnic si sa ungi cu putin ulei greutatzile de la VBS si discul de franare(din sideplate),te ajuta mult la distantza lanseului dar e si mai silentios.
-
Jedi
- veteran

Daca nu aplic suficienta tensiune pe tambur,perucile apar foarte des,indiferent la cit e setata frinarea magnetica.
-
Dragos Cretu
- senior

-
@Cristi E - mersi mult, intr-adevar io aveam toti pinii dezactivati si d`aia apareau peruci la inceputul lanseului, asta era buba
Eu il am pe cel mic 101 D, care se preteaza la pescuit de finete, asa cu frana ne-setata nu am diferente semnificative in distanta lanseului fata de echipamentul de spinning, doar ca nu sunt obisnuit cu mulineta si clar nu o setasem bine, am inceput cu un Procaster si odata ce m-am obisnuit cu el lansam f bine si naluci f. usoare, e chestie de obisnuinta
@Jedi - daca ai mulineta cu frana magnetica ai doua setari pt. frana, cea din dreapta este presiunea magnetica pe tambur, iar rotita din stanga de deasupra manivelei prin insurubare creeaza presiune mecanica pe tambur, trebuie sa le reglezi pe amandoua in functie de greutatea nalucii si forta vantului (dk bate din fata)
-
Dragos Cretu
- senior

-
si inca ceva...la Advantage mai are un buton deasupra care desurubeaza axul ala de otel, cu ala care ii shmenu`?
-
Cristi E
- senior

Dragos Cretu scrie:si inca ceva...la Advantage mai are un buton deasupra care desurubeaza axul ala de otel, cu ala care ii shmenu`?
cred ca vorbesti de butonul prin care ai aces la sideplate-ul lateral unde ai frana magnetica.
-
Dragos Cretu
- senior

-
Cristi E scrie:Dragos Cretu scrie:si inca ceva...la Advantage mai are un buton deasupra care desurubeaza axul ala de otel, cu ala care ii shmenu`?
cred ca vorbesti de butonul prin care ai aces la sideplate-ul lateral unde ai frana magnetica.
Inca o data ai dreptate, de cand dai cu cast si ce echipament folosesti?
-
Jedi
- veteran

Si daca am cu manivela pe dreapta?

-
watermoccasin
- veteran

Cu pasi marunti intru si eu in lumea baitcastingului ; am inceput cu Daiwa Viento si G.Loomis MBR 846 X 7'2'' 1/4-1 oz , fast, heavy - cu aplicatii atit la jig cit si la oscilanta ; deocamdata e ok, am prins miscarea cu reglatul jocului lateral al tamburului si frina magnetica..etc, oarecum merge; sunt in cautarea unei lansete de crank pt. voblere si jiguri mai grele..(18-25 gr )in conditiile pescuitului de pe mal in lacuri de acumulare cu adincimi de peste 10metri si curent puternic ; va cer o parere despre un asfel de echipament ;
Fire stresate !
Din viata scapa cine poate.