novice-clean

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

catalinggg
utilizator nou
utilizator nou

novice-clean

Mesaj de catalinggg » 12 Mai 2009, 22:31

sal.pentru clean trebuie neaparat o lanseta cu actiune sub 5 gr?eu am pescuit cu una 10-30 gr si am putut lansa totusi naluci de 2-3 grame.ideea e k nu prea am prins.nu imi dau seama cand trage cand musca etc.cum trebuie recuperata naluca la clean?(caut o explicatie mai babeasca-cum sa mulinez cum sa jonglez cu lanseta).orice sfat imi e de folos.multumesc

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 12 Mai 2009, 23:22

pt inceput ii okay lanseta ta daca tamburul mulinetei este umplut corespunzator cu un fir subtire o sa poti lansa destul de bine. cat despre despre recuperarea nalucilor akuma depinde ce folosesti si in ce conditii. incerca sa mulinezi destul de incet si cu opriri si accelarari repetate incerca sa urmaresti naluca cum se comporta in apa si o sa iti dai seama cum trebuie folosita . La multe dintre naluci gasesti pe net si instructiunile de folosire si recuperare . cat despre muscatura o sa iti dai seama de cekle mai multe ori cleanul se inteapa singur si o sa il simti la capatul firului
Fir intins !

Bogdan_Alex
veteran
veteran

Mesaj de Bogdan_Alex » 12 Mai 2009, 23:34

da, e un pic peste actiunea optima lanseta ta insa nu din cauza asta nu prinzi. cum a spus si grecu, cu un fir corespunzator reusesti lansari ok. Eu am o lanseta 5-25g care si asta se zice ca ar fi cam "grea" insa eu cu asta m-am obisnuit.
Dupa prohibitie cauta cleanul in zonele cu apa mica si pietris...in care personal eu pana nu am prins nu credeam ca sta acolo altceva decat broaste. Mulineaza relativ incet , cat sa simti voblerul/rotativa ca vibreaza corespunzator. Cleanul ataca destul de puternic, nu ai cum sa nu-ti dai seama cand loveste.
Ai grija si la camuflare, e foarte importanta. E un peste destul de fricos, odata ce te-a reperat nu mai pune gura pe nimic.

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 13 Mai 2009, 07:59

Stai linistit in legatura cu lanseta! Si eu am inceput cu o 10-40! Daca zici ca poti lansa atunci e OK! Daca vrei sa simti mai bine pestele cand mulinezi incearca sa tii lanseta in asa fel incat sa faca un unghi cat mai apropiat de 90 de grade fata de fir. In mod normal cand musca cleanul, in cel mai rau caz simti doar ca vine ceva foarte greu prin apa, iar in alte cazuri, cele mai multe, ai sa simti zmuciturile in lanseta. Pentru inceput, la vobler iti recomand o recuperare liniara, fara opriri fara accelerari. Asta pana vei invata sa simti miscarea lui! Despre viteza de recuperare pot sa iti spun ca ea poate sa difere, adica poti sa recuperezi foarte incet, la limita de actiune a voblerului (viteza asta o stabilesti in fata ta cand vezi voblerul in apa) sau din contra poti sa recuperezi foarte repede. Sincer cred ca in aceasta primavara am prins mai mult la recuperare rapida, dar asta tine de locatie, de perioada in care pescuiesti, etc.
Cum iti spunea si Bogdan Alex, cauta cleanul in zonele cu pietris. O tehnica pe care eu o folosesc este sa lansez pana aproape de mal si sa las curentul sa-si faca treaba. De obicei cleanul musca imediat dupa aterizarea voblerului sau il urmareste pana crede ca il pierde. Cat timp este in curent incearca sa nu mulinezi. Ai sa fii surprins! :D

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 13 Mai 2009, 16:30

cel mai important ii sa insisti si dupa ce vei prinde primii pesti iti vei da seama cum sta treaba . important ii si naluca folosita incerca microboblere: salmo hornet. rapala count down, goldy .strike pro etc si rotative 0,1,2

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 13 Mai 2009, 19:06

pana anul asta am dat la clean cu voblere si rotative.
voblere de 3-5cm si rotative nr.0-2.
in general merg pe o recuperare liniara si tinand cont ca pescuiesc pe rau,ma folosesc si de curentul raului,adica incerc sa tin voblerul cat mai mult in curent si de cele mai multe ori il las sa "patineze" in spate
cam in proportie de 80% atacurile au survenit pe o astfel de miscare - recuperare lenta-patinare-recuperare lenta.
nu contest ca am avut si surprize,anult trecut prinzand foarte bine la niste rnr-uri mici home made,iar anul asta am prins ditamai cleanul la un linguroi de stiuca - dolinger de vreo 10gr si avea gura "cusuta" cu ancora :?
primul clean prins de mine a fost cu un vobler home made si o lanseta 8-25gr,deci merge si asa,dar cauta pt viitor si pt placerea pescuitului sa iti cumperi o lanseta dedicata pt clean,diferenta este semnificativa

catalinggg
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de catalinggg » 13 Mai 2009, 20:31

multumesc pt sfaturi.o sa ma orientez spre ceva acceptabil, gen 3 15 gr si voblere samo,rapala etc.pana la home made cred k e cale lunga.. :lol: nu stiu in primul rand din ce materiale sa le confectionez ca de inventiv sunt :lol: :lol:

catalinggg
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de catalinggg » 13 Mai 2009, 20:35

multumesc pt sfaturi.o sa ma orientez spre ceva acceptabil, gen 3 15 gr si voblere samo,rapala etc.pana la home made cred k e cale lunga.. :lol: nu stiu in primul rand din ce materiale sa le confectionez ca de inventiv sunt :lol: :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 22 Mai 2009, 09:24

catalinggg scrie:multumesc pt sfaturi.o sa ma orientez spre ceva acceptabil, gen 3 15 gr si voblere samo,rapala etc.pana la home made cred k e cale lunga.. :lol: nu stiu in primul rand din ce materiale sa le confectionez ca de inventiv sunt :lol: :lol:
Uite ce iti sugerez ca sa ai o lanseta buna de clean si deloc scumpa. Am cumparat anul trecut un Shimano Hyperloop 1,8 m, actiune de varf, arunca 3-15 grame, e din carbon, ff usoara si placuta in mana! Am prins cu ea si clean si pastrav si biban la naluci de 2-6 grame si mereu s-a comportat bine. OK, nu ma intreba ce s-ar intampla daca as agata un clean de 2 - 3 kg intr-un rau mare gen Olt in plin curent si apa adanca! Probabil ca fiind lanseta delicata si firul de maxim 0.16 nu l-as putea impiedica sa fuga spre o buturuga de langa mal si sa infasoare guta! Dar pentru cleni de 100-500 grame si pastravi la fel e excelenta. Am platit pe ea 75 lei la targul de la Romexpo. Fata de 100-200 lei cat e o lanseta de genul asta (e drept Shimano avea si modele de 2-6 grame dar mi se par prea fragile...) eu nzic ca e bine. I-am pus acum o mulineta mica, tot Shimnano Hyperloop.

buntaro
senior
senior

lanseta

Mesaj de buntaro » 22 Mai 2009, 17:48

in urma achizitionarii a vreo sase lansete in cautarea celei perfecte am ajuns sa fiu incaltat de catre un prieten distribuitor cu o lanseta Bromanodell din gama Esox Lucius,ei lanseta respectiva chiar daca e conceputa pt serious pike anglers mie imi convine de minune la clean,are cast intre 5 si 25 de gr si se comporta la fel ca cele de 0 la 10 gr alt avantaj este ca are 182 cm ceea ce ma ajuta pe sectiunea de rau unde pescuiesc de obicei,cand ma duc prin alte parti folosesc si 2,40-ul,sunt avantaje si dezavantaje cumpara-ti o scula adecvata pt.zona ta si chiar daca trebuie sa mai rabzi ia-ti ceva care sa iti placa cu adevarat.

Scrie răspuns