Intrebare pt Dady ... si nu numai
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Intrebare pt Dady ... si nu numai
Ce bat si ce fir recomanzi pt pescuitul cu microvoblere ?
Ma intereseaza cele mai bune solutii indiferent de cost.Mentionez ca pescuiesc adesea din barca dupa clean.
Ma intereseaza cele mai bune solutii indiferent de cost.Mentionez ca pescuiesc adesea din barca dupa clean.
Daca tot stati ca pe jar, sa va treca timpu mai usor:
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... 99&start=0

http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... 99&start=0
Re: Intrebare pt Dady ... si nu numai
Florin,Florin M scrie:Ce bat si ce fir recomanzi pt pescuitul cu microvoblere ?
Incerc sa-ti dau o solutie la cele intrebate de tine si anume pt. clean la un pret zic eu rezonabil cred ca se merita sa cumperi batul BASS PRO MICROLITE(cod 38-144-050-00 )de 7' 2-8lb.,sau acelas bat dar lungimea 7'6"(cod 38-144-056-00) 2-6lb.
Aceste bete costa $39,99/bucata (cand sunt la reducere le poti lua cu $29,99),sunt facute pe blank-uri f. bune IM6 GRAPHITE,au inele Fuji concept.
Cu acest bat o cunostinta de-a mea a agatat si scos fara minciog la jig un crap de cca.6kg. in rau (TRINITY RIVER) cu fir destul de subtire(nu mai retin diametrul sau rezistenta firului).
Ceea ce pot sa-ti spun ca pt clean din barca mai ales ,e f. bun.
Nu are rost sa-ti dau alte modele de bete scumpe (G.LOOMIS ETC.)deoarece pescuind cu microvoblere nu ai nevoie sa platesti sume mari pt. bete ce nu sunt cu mult mai bune decat cel recomandat de mine.
Am avut doua asemenea bete le cunosc si de aceea ti le recomand.
Degeaba ti-as recomanda un bat cum am eu pe blank ALL STAR TITANIUM care e mult mai bun ,ca tot nu ai de unde sa-l cumperi,sau cum e cel facut de DADY pe acelas blank trimis de mine(plus ca numai blank-ul ar costa $160!!!!!).
Partea proasta e ca desi batul costa $39,99+taxa de 8,25%,te costa inca vreo $40 transportul lui pana in Romania(la fel te-ar costa si daca batul ar costa $200).
Daca ai avea pe cineva sa ti-l aduca de aici ar fii ieftin.Batul e facut in China dar e f. bun.
Referitor la fir pt. pescuit la clean cu microvoblere(si nu numai)cel mai bun ar fii FIRELINE de 4lb.(1,8kg.) folosind leader (forfach) fluorocarbon de 4-6lb. si-ti garantez ca nu vei intalnii cleanul care sa iti rupa acest fir.
Abia in seara aceasta am citit afirmatiile facute pe acest forum referitoare la faptul ca firele textile sunt bune la ape adanci,nu pe ape de 2-3m. si imi pare rau ca trebuie sa-l contrazic pe Cristi Ene.
Firele textile sunt mai bune in majoritatea cazurilor daca folosesti leader mono(fluorocarbon preferabil sau normal) si am mai explicat de ce.
Pescuiesc de vreo 53 de ani si pana a venii in U.S.A. (acum 13 ani) nu am pescuit cu fir textil,dar de atunci,nu mai pescuiesc decat cu fir textil si nu as mai pescui cu mono decat daca as pescui la stationar la scobar sau la alte specii unde trebuie sa folosesti fire f. subtiri.
Avantajul folosirii firelor textile este imens si daca stii sa pescuiesti dupa ce ai pescuit cu fir textil adecvat pestelui urmarit si conditiilor de pescuit,nu te mai uiti la mono decat ca leader.
Azi am pescuit la Rollover Pass unde adancimea nu e mai mare de 2-3m.,am prins 6 calcani peste 15 inch(pot fii retinuti zilnic 10buc. peste 15 inch),am scapat vreo 5 peste dimensiunea legala si am mai prins vreo 15 sub limita(ce i-am eliberat) la jig.
Faptul ca am prins si altii nu prea se datoreaza in mare parte firului textil folosit(fireline de 4lb.),leader-ului fluorocarbon si batului de calitate ce ma ajutau sa simt cea mai fina atingere facuta de peste .Si eu pescuiam cu momeala artificiala si ceilalti cu peste viu sau creveti vii.
Referitor la betele de carbon sau cele de fibra de sticla,daca stii sa alegi blank-ul corespunzator poti avea bete de carbon cu caracteristici asemanatoare betelor de fibra de sticla si Cristi Ene are dreptate cand spune ca un bat cu actiune progresiva(semiparabolica sau parabolica) e mult mai bun decat un bat fast sau extra fast(cel putin din punctul meu de vedere) in cele mai multe cazuri.
Partea proasta e ca in Romania nu prea ai ocazia,tinand cont de costul betelor sa incerci mai multe bete ca sa iti poti da seama de avantajele si dezavantajele lor.Aproape toate in magazin la prima incercare par bune,iar daca pretul e si incurajator......
Doar pescuind cu ele iti vei da seama cum sunt comparativ cu altele cu care ai mai pescuit
Ce pot sa va spun in mod cert este ca un bat de $20 ,sa zicem nu va fii nicodata mai bun ca un bat de $100,chiar daca cel de $100 nu va fii de 5 ori mai bun.
Ma repet din nou spunand ce a afirmat un prieten de-al meu ce atunci cand eu ziua,obosit fiind(datorite unei nopti "scurte") ,m-am dedicat somnului,a pescuit cu batul meu si anume a spus"pai cu un asemenea bat poate prinde si un copil peste"
I-am raspuns sa nu uite ca batul e facut de mine functie de ce doream eu de la un bat si nu gaseam in comert.
Am mai spus-o de mai multe ori si anume ca un pescar bun va prinde cu orice fel de bat,pe cand un pescar mediocru,pescuind cu cel mai bun bat,cea mai buna mulineta,cel mai bun fir tot nu va prinde ca un pescar bun ce pescuieste cu ustensile de calitate mai redusa.
Daca buzunarul va permite luati-va cele mai performante ustensile de pescuit si nu uitati ca orice placere costa ,dar inainte de toate informati-va si incercati sa gasiti ceva pe gustul vostru,deoarece nu e nici un "tabu " in pescuit si nici ceva universal valabil.
Jean Scurtu
Mai baieti,am citit si eu cam in fuga ce spune Jean si sa stiti ca spune adevar. Eu ce sa inteleg ca vreti vergi scurte pentru pescuit din barca , pentru ca intr-adevar din barca te descurci ceva mai binisor cu o varga ceva mai scurtuta. Cu ce pot eu de moment sa va fiu de folos este un bat MEGALITE un pic transformat. si care e la u n pret modic la lungimea de 2m, si un St . Croix actiune rapidaputere medie de 1,82 m dar ceva mai pretentios la pret.
Referitor la fire, Fireline de 4 lb. este excelent, pentru cine vrea, se poate si cu monofilament, dar si eu care iubeam tare mult pescuitul cu mono , dupa ce Jean mi-a trimis o bobina de Fireline de 4 lb, nu am mai dat cu mono in pescuitul de spin.Intr-adevar ce zice Jean este adevarat ca ce simti in pescuitul cu fusion de la fireline nu vei sintii cu nici un fir mono. Este foarte rigid si transmite in mina si chiar forta cu care loveste o frunza pe apa. Este foarte tactil, cam asa mi-ar venii sa spun este un fir pipaitor al apei simti la distanta mare cind atinge piatra cind trage fin , ce mai salaul cel mai perfid, cel mai ...nu mai are sansa sa te ia fara de stire. Si inca ceva , sa ma scuze toti pescarii dat acest fir este pentru cei mai prosti pescari. Si eu pescuiesc cu el. De prosti... pentru ca asa ini vine mie sa le zic celor care nu stiau sa intepe pestele. Ei bine cu acest fir nu mai trebuie sa intepi. Chiar si cei dintosi la trasatura au ramas pe ancora. Firul fiind rigid nu da sansa sa scape nepenetrat. De aici expresia cu cel mai prost pescar, pentru care imi cer inca o data scuze, nu mai ai nevoie practic sa intepi. Simti trasatura si dupa care simti ca se zbare acolo. Daca e vporba si de mulinete atunci scurt de tot, cautati mulinete care sint construite pentru fire textile. Acestea dau avantaje in sensul ca poti sa fortezi pestele varga si firul la maximum, si firul nu se ingroapa intre celelalte spire deoarece aceste mulinete stiu sa puna firul in cruce. O data ce pescuiti cu textile tendinta de a forta o ai vrind nevrind deoarece firul iti confera o siguranta mare. Dar nu numai aici se limiteaza avantajele acestor mulinete, au tamburii f bine studiati pentru a face lanseuri cit mai lungi, au materiale de constructie de obicei selectate cum at fi titan carbura de siliciu la galet , rulmenti inox, etc. Acum doua zile pretenul meu Gigi de la Trabucco a venit din Italia de la ceva expozitie Trabucco si mi-a spus ca a adus ceva vergi spin mai diferite. A ramas ca zilele astea sa ma puna la curent cu ce anume a adus si o sa va transmit cam ce se poate face sa intrati in posesia acestor vergi. Daca mai aveti putintica rabdare Gigi ma va informa si eu la rindu-mi va voi spune ce si cum. Este pe undeva mai bine sa poti procura o varga de aici din tara de cit de afara. Acum de... sit pescari si pescari , unii vor de afara de la... atunci asa facem . Putem satisface pe oricine. Nu exista nici o forma de invidie, problema este ca cel ce vrea o anu me varga sa o poata avea si sa-si satisfaca placerea la cel mai inalt nivel. Pentru asta sintem, sa ne ajutam. Daca mai sint probleme. ...Astept
Dady
Referitor la fire, Fireline de 4 lb. este excelent, pentru cine vrea, se poate si cu monofilament, dar si eu care iubeam tare mult pescuitul cu mono , dupa ce Jean mi-a trimis o bobina de Fireline de 4 lb, nu am mai dat cu mono in pescuitul de spin.Intr-adevar ce zice Jean este adevarat ca ce simti in pescuitul cu fusion de la fireline nu vei sintii cu nici un fir mono. Este foarte rigid si transmite in mina si chiar forta cu care loveste o frunza pe apa. Este foarte tactil, cam asa mi-ar venii sa spun este un fir pipaitor al apei simti la distanta mare cind atinge piatra cind trage fin , ce mai salaul cel mai perfid, cel mai ...nu mai are sansa sa te ia fara de stire. Si inca ceva , sa ma scuze toti pescarii dat acest fir este pentru cei mai prosti pescari. Si eu pescuiesc cu el. De prosti... pentru ca asa ini vine mie sa le zic celor care nu stiau sa intepe pestele. Ei bine cu acest fir nu mai trebuie sa intepi. Chiar si cei dintosi la trasatura au ramas pe ancora. Firul fiind rigid nu da sansa sa scape nepenetrat. De aici expresia cu cel mai prost pescar, pentru care imi cer inca o data scuze, nu mai ai nevoie practic sa intepi. Simti trasatura si dupa care simti ca se zbare acolo. Daca e vporba si de mulinete atunci scurt de tot, cautati mulinete care sint construite pentru fire textile. Acestea dau avantaje in sensul ca poti sa fortezi pestele varga si firul la maximum, si firul nu se ingroapa intre celelalte spire deoarece aceste mulinete stiu sa puna firul in cruce. O data ce pescuiti cu textile tendinta de a forta o ai vrind nevrind deoarece firul iti confera o siguranta mare. Dar nu numai aici se limiteaza avantajele acestor mulinete, au tamburii f bine studiati pentru a face lanseuri cit mai lungi, au materiale de constructie de obicei selectate cum at fi titan carbura de siliciu la galet , rulmenti inox, etc. Acum doua zile pretenul meu Gigi de la Trabucco a venit din Italia de la ceva expozitie Trabucco si mi-a spus ca a adus ceva vergi spin mai diferite. A ramas ca zilele astea sa ma puna la curent cu ce anume a adus si o sa va transmit cam ce se poate face sa intrati in posesia acestor vergi. Daca mai aveti putintica rabdare Gigi ma va informa si eu la rindu-mi va voi spune ce si cum. Este pe undeva mai bine sa poti procura o varga de aici din tara de cit de afara. Acum de... sit pescari si pescari , unii vor de afara de la... atunci asa facem . Putem satisface pe oricine. Nu exista nici o forma de invidie, problema este ca cel ce vrea o anu me varga sa o poata avea si sa-si satisfaca placerea la cel mai inalt nivel. Pentru asta sintem, sa ne ajutam. Daca mai sint probleme. ...Astept
Dady
Pana de curand eu foloseam o lanseta Gipo Ultra Special , putere de aruncare 5-20g si lungime 2,40m si cu un fir trabucco river trout de 0.16mm. Mi se parea un ansamblu bine echilibrat.
De vreo luna am primit din Franta o lanseta Geologic Trout Exalty (distribuita de Decathlon) cu putere de aruncare 3-12g si 1,8m, actiune moderata, carbon HM si inele SIC. O puteti gasi in catalogul decathlon de la adresa http://www.decathlon.fr/Contenu/Guides2 ... r_0305.htm la pagina 21. Pe ultima pagina gasiti cateva caracteristici ale lansetelor din seria Exalty (de la UL la MATCH).
Mi se pare o lanseta extraordinara, am facut cateva partide de clean cu ea si mi se pare cea mai buna lanseta pt. microvoblere cu care am pescuit vreodata. Poate ca varianta de 2,1m mi-ar fi placut ceva mai mult dar sunt multumit si asa. Distanta de lansare cu acelasi fir si aceeasi naluca este mult mai mare decat cu Gipo ca sa nu ma spun de precizie. Totul pentru 27 Euro. Eu sant f multumit de ea si cred ca raportul pret/performanta este f. bun.
Numai bine !
De vreo luna am primit din Franta o lanseta Geologic Trout Exalty (distribuita de Decathlon) cu putere de aruncare 3-12g si 1,8m, actiune moderata, carbon HM si inele SIC. O puteti gasi in catalogul decathlon de la adresa http://www.decathlon.fr/Contenu/Guides2 ... r_0305.htm la pagina 21. Pe ultima pagina gasiti cateva caracteristici ale lansetelor din seria Exalty (de la UL la MATCH).
Mi se pare o lanseta extraordinara, am facut cateva partide de clean cu ea si mi se pare cea mai buna lanseta pt. microvoblere cu care am pescuit vreodata. Poate ca varianta de 2,1m mi-ar fi placut ceva mai mult dar sunt multumit si asa. Distanta de lansare cu acelasi fir si aceeasi naluca este mult mai mare decat cu Gipo ca sa nu ma spun de precizie. Totul pentru 27 Euro. Eu sant f multumit de ea si cred ca raportul pret/performanta este f. bun.
Numai bine !
Este excelent, inportant este sa fi multumit si sa pescuiesti in sensul de destindere sa te simti bine pescuind cu o anume varga. Daca tu simti ca esti pe deplin satisfacut este OK. Pretul este excelent si ca atare stapineste-o sanatos. Cind iti va pica in mina ceva care sa-ti placa mai mult atunci vei lua decizia corecta. Toate cele bune si cit mai multi pesti.
Dady
Dady