pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
D_ali
- veteran

-
vali stratonov
- veteran

georgica scrie:bravo lui, jmecher omu

daca ar incerca cu 15-20g ar prinde poate si de 15-20 de kile...

eu as zice ca ai pur si simplu mai multe sanse sa prinzi o cumatra capitala la linguri sau in general naluci mari. depinde acuma si pe unde pescuiesti na.... eu daca m-as specializa pe stiuca mi-as lua voblere si linguri de la 15-20g in sus, parerea mea.
Acu' depinde si unde pescuiesti...
In principiu pot sa-ti dau dreptate in ceea ce priveste marimea nalucii si marimea capturii,dar nu-0i o regula ...dar treaba cu batul sta asa cum a scris Musti ....vrei prezentatri fine in ape mici cu linguri pina in 15 gr. ai un fel de bat ,vrei sa jercuiesti toata ziua cu voblere salmo, zalt ,etc. ai nevoie de cu totul alt bat si alta mulineta .....
Pt. pescuitul stiucii cu plastice iar iti trebuie alt bat ....
Parerea mea.
Pare complicat dar cam asa sta treaba
Stiuci poti prinde si cu bete telescopice luate din Obor ,dar eu cred ca pescuitul e deja altceva decit sa tirii prin apa o naluca oridecare ar fi si sa astepti sa ti-o traga pestele din mina ...
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
D_ali
- veteran

Asta incercam sa-i spun si eu, ca nu-i o regula....
In rest vali, n-am cum sa nu-ti dau dreptate, cam asta-i si parerea mea...
-
shimano
- veteran

-
valistrati scrie:Domnule coleg ,eu pescuiesc la stiuca de vre-o 4 ani cu linguri cu un bat Rainshadov custom ,cu putere de aruncare 3-10,5gr si inca nu mi-a rupt nici o stiuca batul ....si crede-ma ca am in palmares si stiuca de 1 m prinsa cu acest bat ....ce sa fie oare ? Oi fi avut eu noroc sau nu trebuie bete MH neaparat?
Da, ai avut tu noroc...sunt curios cate bucati la un metru vei mai scoate cu un batz de 3-10...cred ca nici tu nu te asteptai la asa dihanie. Dar cum totul e posibil, si nu la capitolul stiuca nimic imposibil, nu spun nu. Mi-am expus doar parerea, pe care o sustin, cum ca unui incepator n-are nici un rost sa-i pui in mana un batz de 3-10 gr, ca sa dea la stiuca. Daca tu asta-i recomanzi, imi pare rau si pentru tine, si pentru el...pentru ca sunt convins ca n-o sa-i mearga asa bine "finetea" cum iti merge tie, spinner de nush cati ani (tu stii mai bine). Aici discutam despre un incepator, ca sa-i faca cat de cat o parere despre spinning, scule si pesti rapitori, nu discutam exceptiile de rigoare (si eu am prins stiuca frumoasa la mamaliga, cu bat de 8 metri, dar n-am sa-i recomand baiatului asa ceva, clar). Deci revin...daca e incepator, si vrea stiuca, sa-si ia un batz mai tare, de la 10 gr in sus, si de preferat voblere, linguri si gume mai mari, mai grele si mai zgomotoase, ca nu degeaba are stiuca gura atat de mare.
-
vali stratonov
- veteran

Domnule coleg'eu i-am dat omului niste "repere " ca sa-si poata da seama ca nu exista bete universale nici macar la stiuca ....
In primul rind l-am sfatuit sa isi aleaga batul in functie de apa in care pescuieste si mai pe urma la ce stil de pescuit .....
Nu sunt deloc de acord cu teoria ca daca batul e par scoate stiuca mare ....in plus cu cit batul e mai Havy cu atita e mai greu in mina pescarului si placerea pescuitului dispare

e strict parerea mea.
Daca tot e sa il sfatuim pe om care e la inceput poate sa isi caute un bat de putere 7-28gr. cu actiune moderata sau chiar parbolica dar asta exclude pescuitul cu gume soft dar permite pescuitul cu naluci reactive in special....
Iar dupa o vreme daca apa in care pescuieste ii permite pescuitul la "finete " cu linguri sau naluci de suprafata sa isi caute un bat ML cu puteri de pina in 10,5-14 gr.
Tot umila mea parere.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
kzoli
- veteran

Daca tot are batul, sfatuitil ce naluci sa ia ...
...macar pana se obisnuieste cu lansarile, dupa aceea o sa stie cam ce vrea si cum se maninca spinningul.
Lansete sunt o gramada in functie de buget, eu a-s recomanda 20-50gr sau 30-80 gr pentru stiuca cu o mulineta din gama 4000, nu cred ca ar fi probleme lungimea 2.40-2.70 sunt lungimi universale cu toate acestea in unele locuri sunt lungi si cele de 1.95m. La stiuca sunt recomandate nalucile mari, si eu cred in momeala mare peste mare care se adevereste din ce in cel mai des...singurul inconvenient pentru nalucile xxl ar fi echipament mai greu si la propriu si la figurat, dupa un timp poate sa devina foarteeeee greu.
Cunosc niste persoane care prind stiuca numai la musca si streamere, se poate ,totul e sa fie stiuca. Eu am prins stiuca de aproape 2 kg cu viermisor si fir de 0.12, forfac de 0.10, cautand rosioare cu o bologneza de 5 m ....
-
Bogdan_Alex
- veteran

-
oameni buni, decat sa starniti polemici mai bine dati-i sfaturi GENERALE. care sa se preteze pt un incepator. Nu cred ca isi doreste sa stie cat de bun pescar e unul sau altul si ce pesti a scos fiecare cu un Ultralight.
Cred ca mai interesat ar fi de best-practices, care s-au expus aici numai ca acum omul trebuie sa inoate prin post-uri puse aiurea ca sa ajunga la ele.

-
kzoli
- veteran

Bogdan_Alex scrie:oameni buni, decat sa starniti polemici mai bine dati-i sfaturi GENERALE. care sa se preteze pt un incepator. Nu cred ca isi doreste sa stie cat de bun pescar e unul sau altul si ce pesti a scos fiecare cu un Ultralight.
Cred ca mai interesat ar fi de best-practices, care s-au expus aici numai ca acum omul trebuie sa inoate prin post-uri puse aiurea ca sa ajunga la ele.

Corect !
.... poate se rataceste pe aici un moderator si matura un pic .... dar cam toate topicurile au ajuns.......... din pacate

-
hades
- veteran

Eu, de ex, pt inceputurile pescuitului la stiuk am avut, inca mai am

, un Maver Essox 2,40m, 10-25.
Cu asta am inceput, o mai folosesc inca....., mi se pare ok

Daca ai vointa poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, il lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
-
ANDREI RIGA
- veteran

-
@sk1llzz stai linistit ai un combo cu care poti incepe la spinning linistit. Poti prinde cu el toti pestii rapitori din apele noastre, poate mai putin somnul. Daca-ti da o stiuca de 3-4 kg, o scoti daca ai mulineta reglata si noroc.Dupa ce te obisnuiesti cu lanseta, vei putea chiar incerca si cu gume la salau. Pana atunci cu gume la stiuca si biban fara probleme! Daca vrei sa folosesti naluci mai grele, arunci si tu usurel pe sub mana sau peste cap cu firul lasat lung si te foloseti mai mult de balansul firului. Nu folosi textil si nu exagera cu greutatea nalucilor! E bine totusi cand iti cumperi naluci sa tii cont de puterea de aruncare a batului. Cand te familiarizezi cu sportul asta si iti dai seama cam cu ce ape si ce pesti ai de-a face, atunci revino si sunt convins caci colegii de forum te vor ajuta sa-ti gasesti lanseta potrivita ! Pana atunci fuga la apa ca acum vine iarna !