Inaintas de fluorocarbon

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

eu
senior
senior

Inaintas de fluorocarbon

Mesaj de eu » 10 Feb 2016, 08:09

Am mai multe nelamuriri legata de fluorocarbon si de cum ar trebui folosit, deci lista de intrebari:

1. La stiuca, unde se foloseste struna(din diferite materiale), mai are sens un inaintas de fluorocarbon?
2. La somn/salau/biban/clean folositi inaintas de fluorocarbon?
3. Cam ce lungime ar trebui sa fie inaintasul si ce grosime raportat la speciile de pesti anterior mentionate? (poate si ceva recomandari)
4. Orice altceva ar merita mentionat legat de inaintas...

:respekt:
Multa lume, putini oameni...

silurius
junior
junior

Re: Inaintas de fluorocarbon

Mesaj de silurius » 10 Feb 2016, 08:55

1. Daca la stiuca folosesti strună metalica , nu mai pui înaintaș de fluoro. Struna de stiuca poate fi, insa, si un leader de fluoro gros .
2. La somn cam trebuie, pentru ca textilul poate fi ros usor de catre dintii somnului. Am scos somotei fara leader, dar unul mai mare roade sigur. La salau folosesc, la biban nu, la clean de obicei dau cu fir de mono si nu mai pun leader.
3. La stiuca si somn, fluoro intre 0.40 si 0.80 ar trebui sa fie suficient pentru struna respectiv leader..la salau, nu trebuie atat de gros. Cat despre lungime, depinde de talia exemplarelor. Intre 20 de cm pt salau si 60pentru stiuca..60 maxim zic eu
4. E destul de scump

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 10 Feb 2016, 09:37

la stiuca am folosit struna din fc de 0.60mm cu lungimi intre 40cm si 60cm. si chiar si asa mi-a taiat de cateva ori. dar inca folosesc, mi se pare buna si usor de facut. 0.40 mi se pare subtire, o taie mult mai repede. daca mai dau cu fire PE, care nu rezista la abraziune, pe balti pline de bradis, eu o sa folosesc de acum inaintas de 2m de fluorocarbon, si apoi struna. de fapt daca dau cu textil, cred ca o folosesc leader pentru toate speciile. cu sau fara struna. am vazut la cineva si chiar e practica si utila ideea. pe langa protectia firului (care poate ceda in drill daca e ciupit) ofera si un plus de finete. cred ca se poate folosi un fc universal de 0.3 (bun calitativ) pentru majoritatea speciilor. in functie de situatie, cu sau fara struna.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 10 Feb 2016, 09:50

valeriu,poate sa fie o idee buna dar ai 2 zone"sesibile",adica unde sunt nodurile
in cazul unui dril prelungit poate sa cedeze...undeva :)

exista strune din materiale foarte moi care nu fac "cute"dupa folosire indelugata si contacte cu diferite obiecte submerse ori dril cu pesti mai mari:lithanium,titan,wolfram...

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 10 Feb 2016, 10:06

Eu folosesc un inaintas de fluorocarbon intotdeauna, indiferent de specia de pesti vizata. Doar diametrul difera. Mai subtire la pastrav/clean/biban (0,16 - 0,18), la salau 0,20 - 0,25 iar la stiuca 0,49+. Il folosesc in permanenta pentru ca rezista mult mai bine la abraziune decat orice fir textil, iar pe rauri sau lacuri de munte unde apa este foarte limpede, faptul ca este aproape invizibil reprezinta un alt avantaj.
Ca si branduri poti incerca Varivas, P-Line sau Sufix.

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 10 Feb 2016, 11:46

clean,pastrav-ape colinare,de munte si sau lacuri montane folosesc un mono subtire(0,15-0,16) sau flurocarbon.dar ca fir principal(umplut tamburul).
nu vad rostul folosirii textilului la asa ceva+inaintas de flurocarbon
la biban neaparat fluorescent(textil sau mono-dupa preferinte)

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 10 Feb 2016, 11:50

adrian99 scrie:valeriu,poate sa fie o idee buna dar ai 2 zone"sesibile",adica unde sunt nodurile
in cazul unui dril prelungit poate sa cedeze...undeva :)

exista strune din materiale foarte moi care nu fac "cute"dupa folosire indelugata si contacte cu diferite obiecte submerse ori dril cu pesti mai mari:lithanium,titan,wolfram...
Daca faci nodurile potrivite nu prea cedeaza de la nod. Eu fac Palomarul la agrafa si FG intre florocarbon si textil. Florocarbonul la lungimea de 1,5 m ,indiferent de specia vizata (excluzand cleanul). Prezinta foarte multe avantaje, unele le-a mentionat Valeriu mai sus. Eu zic ca pe ape curgatoare e esential pentru ca abraziunea e foarte mare, faptul ca e aproape invizibil in apa este iar un mare avantaj. Somnul rareori poate taia cu dintii fluorocarbonul, traim cu aceasta impresia atunci cand constatam ca a rupt inaintasul crezand ca l-a taiat cu dintii, in realitate motivul datorita caruia cedeaza fluorocarbonul e acela ca somnul il freaca de pietre sau alte obstacole aflate pe substrat. Ca strune folosesc de multa vreme pe cele de la Berti din surflon si extrem de rar am avut probleme. De wolfram sa nu mai aud,mare parte cedeaza de la imbinari si am pierdut ceva stiuci cu ele. Folosind fluorocarbonul poti scoate o stiuca care iti intra accidental acolo unde traiesti cu impresia ca nu e stiuca, am scos 2 bucati cu fluorocarbon de 0,30 dar a treia a reusit sa-l taie. In zonele cu abraziune mare sau daca e folosit ca struna e bine sa fie verificat regulat, daca prezinta ciupituri se taie bucata respectiva si se leaga din nou agrafa.Cu textilul legat direct de agrafa ai sanse mult mai mari sa-ti cedeze decat cu inaintas de fluorocarbon si nodurile mentionate mai sus ,conditia fiind ca nodurile sa fie facute corect.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 10 Feb 2016, 12:10

La salau, biban, clean, avat folosesc intotdeauna leader din fc, de 0,20-0,32 de la caz la caz si 50-60, max.70 cm lungime, pt. ca lucrez numai cu textil. La stiuca-struna intotdeauna, asisderea si la somn cu precizarea ca in acest caz strunele le confectionez din Pike Mono de 0,30-0,40, dar se pare ca firul asta a cam disparut de pe piata. Pt. cine nu stie, este un mono transparent cu insertie metalica (se pare), rezistent exact ca struna dar flexibil ca un monofilament. Daca aveti careva vre-un pont unde mai gasesc Pike Mono sa-mi ziceti va rog. Cand mai dau la stationar dupa stiuca-somn (dar nu prea mai dau) tot din Pike Mono fac inaintasul.

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 10 Feb 2016, 13:27

adrian99 scrie:... lacuri montane... nu vad rostul folosirii textilului la asa ceva+inaintas de flurocarbon...
Depinde cu ce naluci pescuiesti :wink:

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 10 Feb 2016, 13:30

cu voblere,SD dar si MD

tu cu ce pescuiesti?

:D

Scrie răspuns