[quote="razvan m."]Sint pareri si pareri. Mie imi place sa folosesc fluorocarbon mai gros. Nu zic ca nu e posibil sa mi-l taie o data si o data, insa pana acuma nu s-a intamplat.
Si la americani parerile sint impartite. Unii nu dau decat cu leader de fluorocarbon, altii n-ar pune asa ceva in ruptul capului, preferand o sarma sanatoasa. Cine are chef sa vada ce mai zic si altii are aici un link:
Razvan , fluorocarbonu nu a aparut direct ca material antiabraziv folosit pe post de leader , ci pur si simplu ca un fir minune invizibil . Si de aici au inceput aplicatiile .
Exista fluorocarboane mai moi si altele mai tari ,ori astea din urma is cele potrivite pentru dinti . Problema ca de pe la vreo 50-60 de lb in sus pe astea duri ii cam greu cu nodurile . Ii un material foarte dur , mai gros de normal , si costa mai mult decit un fluoro simplu cu scop doar de invizibilitate , vezi Assari sau YGK comparativ cu faimosu Seaguar sau altele , gen Tuberttini sau Sert , care is mai moi , mai usor de innodat dar cu aplicatii mai degraba pentru alti pesti decit dintosi fiorosi , sau folosit intr-o marime excesiva , cum fac baietii aia din State . Pe un YGK fluoro de 80 lb nu stiu cum faci nodu , se recomanda niste chestii din metal pe care le stringi pe fir cu patentu , rezulta o bucla , normal , poti sa incerci si un Albright hahaha!! Si nici Assari nu-i moale .
M-am uitat prin posturile alea si cred ca unii folosesc un tip de mono numit shock-leader , se foloseste destul de mult in apa sarata , ii un mono elastic , culoare neutra , clear cum s-ar zice ,deci nu-i foarte vizibil ,se inoada foarte usor si pe marimi mari , si cam toti baga din top la reclama cum ca ar fi rezistent la abraziune , acuma , in 120 de lb tine nu-i vorba , io dau doar cu 50 lb , pe aceasi marca , respectiv YGK ,m-o costat de vreo doua ori mai putin ca ala pentru dinti , plus ca ala ii mai gros in diametru pe aceasi clasa , 50 lb. Deci personal nu pot sa o diger asa usor pe asta cu leader "fluorocarbon" de 80-120 lb , asta cu care dau acuma are 0,64 mm si ii al dracului de innodat , ma refer la asta pentru dinti , bucla bimini pe genunchi plus uni-to-uni , iese un nod de se intinde pe 10-12cm lungime , da tine , chit ca-mi trece acuma prin cap sa fac un albright cu bucla , deci cu textilu in doua , desi banuiesc ca nu o sa descoper apa calda hahaha!!!
Total , ca daca vrea careva un fluorocarbon pentru dinti , pur si simplu probeaza citeva noduri , ala care ii mai naravas , pe aceasi clasa , ii cel mai indicat .
In primavara , pe apa mai rece , pescuind impreuna cu alti pescari la baracuda si lufari ( asta din urma mai putin ) si folosind cam acelasi tipuri de naluci , functie de conditii , am avut ocazia sa vad strune metalice taiate , vreo trei sau patru cel putin . Erau strune foarte flexibile , foarte maleabile si am incercat sa le tai cu briceagu , nu mica ne-a fost surpriza cind am vazut cit de usor se taiau , deci eu cel putin la strune fine zic pas in detrimentu unui leader mai gros . Sau , daca tot bagi metalic , atunci baga serios nu fineturi .
In patru ani de pescuit marin la baracuda si alti dintosi m-o taiat de doua ori , pescuiam cu textil direct ( nu tocmai subtirel), pe anume tip de naluca , si-n amindoua cazurile o atacat din fata si o prins firu direct in falci . pina sa dau cu walkere si sub-walkere am dat cu textil direct sau leader pentru invizibilitate si nu am avut probleme , problemele au inceput de aici , moment in care am inceput sa caut material adecvat .
Ca fapt divers , assist-hook-urile pe jiguri se leaga cu textil , gros , dar textil , chiar daca tinta ii baracuda sau dogtooth tuna .
Pe aia cu mono si textil gros de leader , pe vremea cind dadeam la stiuca v-am mai spus-o altadata hahaha!! , nu se compara insa daca ai textil pe tambur .
In fine , presupun ca nimeni nu are de gind sa piarda pesti , cu atit mai mult pesti mari , si fiecare isi ia masurile pe care le crede de cuviinta in acesta priviinta , functie de experienta personala .
Fir Intins!!!