Jean Scurtu scrie:Tavi scrie:Gerula scrie:
Omule, eu n-am facut in viata mea o partida care sa fi fost dedicata crapului la spinning. Dar dand finut dupa strapi/bibi se nimereste destul de des sa intre crap. Asta e.
Te cred, nu "dadeam" in tine.
Mai circula teorie fir subtire = sportivitate sau fara struna la stiuca, etc.
Teoria asta nu-mi e pe plac.
Tavi,
Daca ai pescui langa mine si eu cu fir subtire as prinde dublu decat prinzi tu,ma indoiesc ca nu ti-ai apleca urechea la teoria cu fir subtire....
Sunt destui pescari americani ce pescuiesc pe langa mine si cam "pazesc apa" la spinning in timp ce eu prind si crezi nu crezi o mare parte a succesului meu o are finetea pescuitului+betele lungi.
Din partea mea poti pescui cu franghia si cu parul nu ma deranjeaza doar te vor deranja pe tine rezultatele.
Cred ca sunt putini pescari de spinning care spun ca azi ma duc sa prind pesti peste 10kg. si deci se vor dota ca atare.Partea proasta e ca pestele mare vine can vrea el si daca esti in stare trebuie sa-i faci fata cu ce pescuiesti.
Deoarece eu sunt adeptul unui pescuit fin iti spun ca ma duc la pescuit sa prind peste nu sa dobor recorduri,in general la pesti sub 1kg.,dar daca intamplator agat un peste mare incerc macar sa-l vad la "fata" daca nu pot sa-l scot pe mal.
Cand am pescuit aici la ROLLOVER PASS,GOLFUL MEXIC cu fir de 4lb.(1,8kg.)rezistenta ,un pescar de langa mine mi-a spus ca "aici se pescuieste cu fir de la 15lb.-6,8kg.-in sus" si de atunci au trecut vreo 5 ani si eu pescuiesc tot cu fir de 4lb. si chiar mai prind si peste cateodata.
Fiecare pescuieste cum vrea si mai ales cum stie ca doar tot pescuit se chiama chiar daca altii prind peste si tu nu......
Jean Scurtu
Nea Jean,
Vad ca trebuie musai sa explic pe larg ce am vrut sa zic.
O sa incep cu "franghiile" cu care pescuiesc:
clean, pastrav pe paraie: mono 0.16
clean pe rauri mari, pastrav de lac: mono 6 lb(~0.22)
stiuca: mono 10 lb (~ 0.28 ) asta fiind si cel mai gros fir al meu, ales mai mult pe criteriul portantei unui fir mono " gros" in cazul oscilantelor jucate in apa mica decat pe considerente de rezistenta.
Mai folosesc la jiguri (unde ma declar afon) Fireline de 4 si 6 lb si asta pt. ca am cascat urechile la sfaturile date de altii mai experimentati ca mine.
Si acum "parii":
Bass Pro Microlite, 1/32 - 1/4 oz
Daiwa Vulcan X, 3-15 gr
Cabelas FE II 1/8 - 1/2 oz
Ketner arunca aprox 10-30gr.
Ideea era ca echipamentul trebuie corelat cu dimensiunea pestilor vizati.
De ce? Daca dai de exemplu fara struna la stiuca sau cu fire
exagerat de subtiri nu faci alteva decat sa cresti probabilitatea de a "elibera" un peste care se va plimba pana la sfarsitul zilelor cu un vobler sau o oscilanta printre dinti. Evident ca la jig, raul facut in asemenea caz nefericit este mult mai mic pentru ca un carlig simplu provoaca mai putine rani decat doua sau chiar trei ancore. S-a mai discutat asta pe forum si credeam ca nu trebuie facute atatea precizari, se pare ca m-am inselat.
M-am prins chiar si eu ca echipamentul fin, printre altele, iti creste sansa de a te intalni cu pestele.
Cat despre cati pesti prind sau nu prind eu, nu retin sa ma fi laudat pe-aici cu asa ceva.
Daca o sa pescuiesc alaturi de dumneata, o sa fie o onoare si m-as cosidera norocos ca am ocazia sa invat cate ceva despre pescuit.
Tavi