fitofagul la spinning
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
japca
Indiferent ca ai lanseta (nu bat) UL sau Extra-Heavy, daca dai special sa agati pestii de cap, ochi, spate sau coada tot japca se cheama. Eu am prins un crap de 7,5 Kg cu jigul adanc in gura, subliniez ADANC, deci nu de buza. A inhalat clar naluca, socul atacului a fost ca de avat, l-a luat din zbor, pe cadere. S-a intamplat pe Albele, acolo unde am agatat si un fitofag de 10 Kg de spate, cu un jig UL (Fox Vibratail era shadul), si trei romanesti de 4,5 KG (frati), luati la vobler de spate. Absolut toti crapii din Albele i-am agatat langa mal (0,5 m de mal) lansand in lungul pragului. Nu am intentionat sa prind crap, ci salau. Am folosit multifilament iar pestii i-am simtit foarte clar cand atingeau firul. Am intepat fiind convins ca este salau. Cine vrea cu incapatanare crap modifica jigul, mutand prinderea (ochetul) ceva mai in fata pe bila (cap, lest etc). Acest detaliu constructiv determina jigul sa se culce pe o parte, la 45 grade, in timpul tractiunii. Asa iti maresti sansa sa agati mai usor chinezul. Marii maestrii la chinez si crap romanesc la jig nu folosesc nici multifilament, nici capete grele pe carlige cu deschidere mare si nici echipament puternic. Monofilament, jiguri mici si lanseta medium-light fac impreuna o arma letala pentru mancatorii de boilies si pufuleti. Chinezul despre care vorbeste Dan a fost prins pe Sarulesti, avea 18,5 Kg si l-am scos cu un G.Loomis 1/4-1/2 IMX, Fireline 6 lbs si mulineta Shimano Stradic 1500. In ziua aia salaii erau foarte mofturosi (se intampla si la Sarulesti) si nu mancau decat la prezentari tarate, lente (cum faci atunci cand vrei musai crap agatat de cocoasa). Am vazut in Delta sapte carasi maricei luati la jig mic si grub alb de unii pe canalul Caraorman. Prinsi cu jigul in gura de pe un pat de nada facut cu o zi inainte de niste crapari de duminica. Daca baietii lansau in afara patului de nada, le-o trageau la dinti strapazanilor. Nu stiu unde erau in ziua aceea salaii mashcatzi.
Vad ca nu te poti abtine de la tot felul de intepaturi aiuristice.
Pana la urma cred ca definitorie pentru japca este intentia. Cand te duci pe balta cu echipamente gandite special pentru asta, sau mai rau, cu jiguri modificate samd treaba e clara. Cata vreme dai finut dupa salau si se mai intampla sa intre crapi nu vad care-i problema.
Si da, confirm, pe prezentari mai lente numarul crapilor agatati la jig creste simtitor.
Pana la urma cred ca definitorie pentru japca este intentia. Cand te duci pe balta cu echipamente gandite special pentru asta, sau mai rau, cu jiguri modificate samd treaba e clara. Cata vreme dai finut dupa salau si se mai intampla sa intre crapi nu vad care-i problema.
Si da, confirm, pe prezentari mai lente numarul crapilor agatati la jig creste simtitor.
Cu lacrimi Bastus!
la americani crapul (ala de-i zicem noi romanesc si care poate fi unguresc, bulgaresc sau sarbesc) este un venetic, o specie alogena. a eliminat din ecosistemele acvatice o gramada de specii native nord-americane, asa ca baietii vor sa-l scoata cu orice pret. de pilda primavara, pe Mohawk River este un concurs de tras cu arcul in crapoaicele care vin in apa mica sa-si depuna icrele. le dilesc in cap. am fost spectator la concursul cu pricina si am si facut un reportaj prin '95, daca nu ma insel, publicat in revista VPR. Specimene de 15 - 18 kg, cu creierii scosi si cu icrele siroind, atarnate ca la carmangerie. imaginea ii poate oripila pe crapistii de la noi, insa este pe deplin justificata atitudinea americanilor. este vorba despre poluarea biologica. la noi chinezul este o specie alogena care a distrus toate lacurile naturale pe care le stiu, cel putin in jurul Bucurestiului. Mostistea era, inaintea introducerii chinezului, un "ghiol" limpede, cu nuferi, cu vegetatie. adica un lac sanatos. acum este o supa maloasa, cu maluri chele. va zic toate astea pentru ca sunt unii patetici pe aici care plang de mila chinezului. la japca sau cu jigul in bot, ce mai conteaza. afara cu ei.
Asta-i o atitudine usor extremista, pentru ca vina nu e a pestelui, ci a patronilor/concesionarilor lacomi care fac populari in nestire cu fitofag. Fitofagul n-ar fi o problema pentru ecosistemele din baltile de ses (din cate stiu reproducerea pe cale naturala in asemenea ape este extrem de rara) daca mocofanii deveniti peste noapte patroni de balta n-ar popula in nestire cu aceasta specie.
Cu lacrimi Bastus!
-
- veteran
- Mesaje: 557
- Membru din: 10 Iun 2005, 02:35
am vazut asa ceva la rex hunt,peste fitofag oceanic,pescuit cu salata de mare legata pe carlig.cred ca era ceva tobosar(drum)....
Michael va recomanda Regulamentul forumului
-
- veteran
- Mesaje: 557
- Membru din: 10 Iun 2005, 02:35