echipament baitcasting

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

wdec252002
utilizator nou
utilizator nou

Re: echipament baitcasting

Mesaj de wdec252002 » 07 Noi 2015, 13:39

O varianta pe care o iau in calcul este Colmic Herakles Huge XX 800XH 8' 2-7 oz 2 sec, dar problema este ca un segment are circa 60 cm si celalalt cam 190 cm si ii destul de incomod la transport. Ar fi bine ceva cu segmente egale. Afara se mai găsesc lansete pentru salmonide mari care au actiunea potrivita, greutate acceptabila si sunt din 2 segmente. Sau cele din categoria musky dar aste sunt majoritatea dintr-o bucata.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 08 Noi 2015, 00:24

Zvic

Cronarch si curado 51 sunt bune ca performante de lansare pentru ca au tambur mai ingust si usor. Am pescuit cu un 51 si perforamntele sunt bune cu niste oscialnte micid e 7-8 g si o lanseta care se incarca decent am lansat constant intre 30-35m cu efort minim.Am folosit 2 pini si presiune minima pe tambur. marimea 51 ese totuei pentru aplicatii sub stiuca.Am pescuit 30 de minute pe Snagov cu spinnerbaituri medii(palete nr3/4) si deja gafaia.
Platformele de Curado(E,G,I) mi se par jenante pentu ca au tamburul mult prea lat de unde deriva o multitudine de probleme.

Putere mult mai mare are Cronarch 151 CI4+ cu care am pescuit pe Varlaam in primavara si am si prins o stiuca de 5kg.Daca in drill frana si puterea angrenajelor este absolut ok nu mai multumit 2 aspecte. Am setat un singur pin si am folosit reglajul cu rotita intre 2 si 3 franare este excesiva si efortul de lansare prea mare pentru lanseuri de 30-35m care sunt obtinute fara efort cu Daiwa Zillion aceeasi lanseta ,fir si naluca .

Platforma de Metanium si Cronarch 151 CI4+ este buna ca dimensiuni tamburul mai ingust si distanta pana la pastial de ghidare a firului este buna in schimb sistemul de franare centrifugal isi arata limitele la capitolul distanta si efort de lansare.
Nu mi-a pla cut feelingul dat de corpul de plastic/grafit CI4+ desi engrenajele sunt bune si smooth . Al fel nu cred in mulinete din Zaion de tipul Daiwa T3 desi au cel ami avansat sitem Mag Force Z 3D. Idem Metanium are side plate cu angrenaje din plastic si roata conducatoare din aluminiu. un alt minus vizibil la Shimano este jocul intre manivela fata spate v s tambur cu frana stransa la puteri medii ale franei si jocuri in manivela radiale vizibile la mai multe modele(Cronarc,Curado, Excence).
in schimb modele cu DC (Excence,Cardiff 51) m-au impresionat al capitolul casting ca distanta si control al lanseului. Mulinetele de top Shimano merg smooth dar nu au conectarea la naluca diferita de Daiwa.
Unele modele DC sunt foarte performante dar sunt pentru cei care nu vor sa invete sa controleze Daiwa cu Mag Force Z care au performante simlare cu DC dar necesita setari constante in funcite de tipul de naluca, firectie si intensitatea vantului.
Ca fiabilitate sistemelor de franare cel cu diverse tubulete,ciocanele din sitemul de franare centrifugale se pot strica prin manipulare on/off se pot pierde si sunt enervant de modificat pe frig, Pe mine pur si simplu m-a enervat cat de greu se desfacea Metaniumul SVS ca sa ajung la ciocanele.
Mag Force este foarte fiabil deoare nu prea are ce sa se strice :magneti si un rotor care intra in campul magnetic impins de o centrifuga interna simpla.prin comparatie Shimano da seturi de piese de rezeva care se si strica in timp.

Unitatea DC nu am auzit sa se defecteze dar in caz ca pica costa cateva sute de USD.

Mulineta cea mai buna ca performante de lansare si fiabilitate vs cost este Tatula varianta japoneza care are tambur shallow comparativ cu modele USDM.

Conteza enorm puterea si actiuena lansetei raportata al greutatea nalucilor pentru distanta maxima si efort minium.
La casting pescuit performa nt nu se poate decat cu mulinete din gama de top si eventual tunate cu tamburi mai usori si shallow pentru naluci intre 5 si 14g.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 08 Noi 2015, 09:44

Mersi Cristi, informatii interesante.

O sa incep sa caut Tatula JDM. Un 6,3:1 mi se pare cel mai universal, iti faci treaba si cu crankuri si e bun si la spinnerbait sau jig.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 13 Noi 2015, 00:56

zvic scrie:...Recomandari?
Eu dau (binisor) la stiuca (bine, cu exceptia jerk-urilor mari, unde tot un Abu Ambassadeur face legea) cu un Lew's Tournament Pro. De dragul diversitatii... Asta si pt. ca sistemele Magforce ale lui Daiwa nu pot spune ca ma incanta. Mana mea nu le intelege... N-am dat cu toate, dar tre' sa recunosc ca centrifugalele lui Shimano (vezi Curado) isi fac treaba mai... simplu si mai eficient. Imi par mult mai practice. Intr-adevar, Curado 51, desi o mulineta remarcabila, e subdimensionata pt. naluci grele.
Despre Lew's pana acum numai de bine. Surprinzator de mica in palma, dar incapatoare, puternica si am control separat pe centrifugala si magnetica. Bonus, clicaie toate reglajele in ea, asa ca revii la un reglaj precedent fara griji. O poti potrivi cum vrea mana ta. Dar, nah! E o chestie mai exotica, asa, la care lumea de pe la noi se uita chiorash... Revin cu pareri peste un (alt) an... :)
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 13 Noi 2015, 03:54

Am vazut lew's-ul tau cind ne- am intalnit dar cum tocmai renuntatsem la casturi nu am fost prea atent si nu prea imi aduc aminte de el. O sa ma interesez si de varianta asta.

Pana acuma inclin spre Tatula sau eventual Zillion tws. M-am uitat si dupa round profile dar am primit un sfat sa caut ceva care nu e fullmetal sau macar vopsita bine ca altfel e jale pe vreme rece, iti ingheata mainile - un aspect relativ important pentru mine.

Scrie răspuns