Qnyx scrie:Chestia cu perucile tine de mai multe apecte:
Cazul 1.
Este important ca relatia dintre bat, mulineta, greutate naluca sa fie optima. Recomandare: frana centrifugala.
Cazul 2.
Mulineta "scumpa" (steez, td-z, etc..) cu frana magnetica, bat oarecare, naluca oarecare. Risc moderat de peruci (20%)
Cazul 3.
Mulineta "scumpa" (steez, td-z, etc..) cu frana magnetica, bat echilibrat cu acea mulineta, naluca specifica acelui tip de bat. Solutia perfecta - mamaia de la tara care nu a pescuit in viata ei poate arunca din prima cu ansamblul asta si nu face peruci.
Daca ai sa aprofundezi subiectul baitcasting vei vedea ca facutul perucilor este direct proportional cu anumite elemente, respectiv greutatea totala a tamburului (tambur + fir), tipul franei, elasticitatea batului si tipul aruncarii (brusc sau progresiv).
De asemenea trebuie sa mai ai in vedere (cel putin la inceput) urmatorii factori:
frana magnetica - distanta mare de aruncare, risc ridicat de peruci la modele ieftine, risc inexistent la modele scumpe
frana centrifugala - risc scazut de peruci la orice model, distanta mica de aruncare, zgomot mare la aruncare, lipsa preciziei
Ca sa inchei, cea mai buna mulineta pe care poti sa o cumperi la un pret relativ moderat, este Daiwa Tatula care intruneste toate calitatile posibile de care ai nevoie in cadrul unei plaje de greutati cuprinse intre 12gr si 70 gr. Singurul dezavantaj este ca eu o consider grea (220 gr modelul Type-R); eu prefer mulinetele de maxim 170gr. Am mai scris in alt post ca aceasta mulineta este singura "chestie" care imi permite sa arunc un vobler de tip rattlin la aproximativ 40m.
Nu am idee ce posibilitati ai, dar iti spun din start ca daca vei pescui cu un echipament ieftin-mediu, vei renunta din prima la baitcasting. In schimb daca vei avea posibilitatea sa detii un echipament performant, de fiecare data cand vei fi la pescuit, vei avea zambetul pe buze.
P.S. Ieri am aruncat un sonar portabil de tipul Deeper care are 100 gr, la peste 80m cu Daiwa Tatula Type-R.
Arunca un ochi aici: https://www.youtube.com/watch?v=LhBaPWTEoYQ
Inteleg ca in afara de Daiwa nu cunosti (sau nu vrei sa cunosti) nimic altceva, astfel te limitezi la centrifugala si magnetica, iar topul topurilor (pentru tine) pare ca e Steez, sau TD-Z, etc. Permite-mi totusi sa te contrazic, mai ales ca exista frana electromagnetica (inventata de SHIMANO), cu control digital (Calais DC, Antares DC, Metanium DC etc), care te scapa si de problema perucilor si de cea a lanseurilor lungi. Am avut norocul sa am si sa testez zeci de mulinete de casting, inclusiv topurile de la Shimano sau Daiwa, si nu vad cum ar putea Daiwa sa se ridice macar la nivelul calitatii Shimano (asa cum nici la spinning nu vad sanse ca vreun Steez sau vreun Morethan amarat sa bata vreodata o Stella). Nu vreau sa isc vreo noua disputa Daiwa vs Shimano, caci ambele sunt ok si e clar ca tu esti fan Daiwa iar eu fan Shimano, dar iti dau un exemplu simplu, un lanseu cu o mulineta Antares care nici macar nu are sistem DC:
https://www.youtube.com/watch?v=hzL1sP2WFA8 (lanseu de aproape 100m parca)
Iar ca sa nu deviem de la topic, Shimano Curado este mulineta de care are nevoie orice incepator, poate chiar avansat. Se poate gasi la 400-600 ron, iar daca faci setarile corespunzatoare, nu vei avea nici peruci nici lanseuri scurte. Vreau sa rectific faptul ca un sistem magnetic NU inseamna lanseuri mai precise decat cea centrifugala (nu stiu de unde a scos colegul treaba asta, dar o contest oricand), in schimb am auzit de nenumarate cazuri in care frana magnetica a dat erori sau blocaje pe timp rece. Oricum, daca mergi pe Curado, mergi DOAR pe seria E! Restul sunt de cacao, ieftine si chinezarii. Seria Curado E este made in Japan si e facuta sa functioneze asa cum trebuie. Daiwa Tatula nu cred ca bate cu ceva Curado (poate prin greutate eventual), dar din banii aia iti iei deja un Chronarch sau Metanium, care sigur va da m.u.i.e. lu' nea Tatula

In incheiere:
Pescuitul cu scule de baitcasting este imbatabil din barca, la stiuca. Eu mi-am incercat norocul si la UL, am avut Daiwa Pixy, momentan am Shimano Aldebaran BFS, cu tambur gaurit, super tunat, etc, dar parca tot la spinning imi vine sa dau. Altfel arunc 1-2gr. In schimb, de la 3 gr in sus, Aldebaran face deja treaba buna, iar de la 5 gr in sus am Metanium DC (model 2015), care e paradis. Pentru stiuci mari, cu voblere si spinnere de peste 14 gr folosesc Shimano Antares (exact mulineta din videoclip), cu care nu am nicio teama. La salau, cu jiguri, cred ca tot mai ok e o mulineta de spinning, cu toate ca unii prefera si aici castingul. Eu zic, ca si concluzie, ca niciun stil nu elimina pe celalalt, ci vine mai degraba in completarea lui. Am nevoie si de spinning si de casting de asemenea.