Despre clean cu Oby

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

anem
veteran
veteran

Re: Despre clean cu Oby

Mesaj de anem » 20 Ian 2015, 14:52

pai nu pe putine voblere (e adevarat ca nu de clean) folosesc carlig dublu in burta si carlig simplu in coada. de altfel, la destul de multe naluci (in mod special la avat) folosesc tripla doar pe burta in timp ce pe coada folosesc un carlig dublu - avatul ia in majoritate cazurilor naluca de burta si tripla din coada ii facea praf capul, cu carligul dublu nu se agata mai deloc si se intoarce in apa fara a ii infige vreun carlig pe dinafara.

aceeasi chestie sunt convins ca se poate folosi si la clean ... ocazie cu care si nalucile vor bate putin mai puternic ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 20 Ian 2015, 16:11

Am gasit carlige fara contra (barbless), ma intrebam daca exista si duble/triple fara contra, sa nu mai fie nevoie de munca de ceasornicar cu pilitul... Sunt aproape sigur ca astfel de carlige nu vor afecta foarte tare numarul capturilor, la urma urmei contra aceea pe ac a aparut pentru ca ieseau de pe ac momelile vii, nu?

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 20 Ian 2015, 16:44

vampir scrie:Se pare ca nu poate raspunde nimeni...
Pai te adresasesi lui Oby... Cine ai dori sa-ti raspunda? :)
Daca tot ai dat exemplul Tiny-ului, eu tocmai nu-l folosesc. Motivul? marimea ancorelor raportat la volumul corpului. Cred ca e unul dintre voblerele cu care am dat cele mai multe rateuri atunci cand l-am incercat. Doar ca si eu, ca si Dady, zic ca ancorele lui Tiny sunt prea mici, nu prea mari... Cleanul loveste intai corpul voblerului, care e aproape rotund si de foarte multe ori ramai numai cu ciupitura. Am amici care s-au straduit sa remedieze problema, marind putin ancora de pe burta. E singura manevra care nu altereaza grav functionarea voblerului. Problema e ca ancora din coada ramane oricum mult prea mica, asa ca eu nu-mi bat capul. Merg pe voblere care au ancore suficient de eficiente. Dealtfel asta e chiar unul dintre criteriile dupa care imi aleg voblerele. Ancorele le prefer cat mai mari posibil. Si, daca tot veni vorba, o buna parte din voblerele facute de Dady pe care le detin sunt de nepescuit din cauza a ghici ce? Marimii minuscule a ancorelor... Asta daca nu-ti doresti sa prinzi doar pestisori cat degetul...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 20 Ian 2015, 16:53

ancore supradimensionate si bete moi

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 20 Ian 2015, 17:10

La Tiny am cele mai spectaculoase partide de pescuit la clean. Sa pui ancora mai mare pe burta acestui vobler? Si asa ancorele la tiny din fabrica prezinta un mare defect sa zic asa. Ele sunt prea lungi pt dimensiunea voblerelui si de foarte multe ori la lanseu se unesc intre ele. Eu ancora de sub burta o puneam cat mai mica. Cum reuseai tu sa o pui mai mare? Oby multumesc pentru raspuns.

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 20 Ian 2015, 17:21

Scuze Musti. Ai zis ca amicii tai au pus ancora mai mare pe burta la tiny. Intelesesem ca tu.

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 20 Ian 2015, 18:15

sunt ancore scurte si cu deschidere mare, le prefer la orice artificiala
cand pescuiam cu tiny(salmo) pescuiam doar cu ancora de pe coada tocmai pt ca se incurca
momentan nu mai folosesc voblere sub 4cm si rotativa sub 3 la clean de placere

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 20 Ian 2015, 18:42

Cu tiny am avut cele mai spectaculose pescuituri la clean sub forma ca era singurul vobler aproape rotund iar cu cele floating atunci cand cleanul muscarea pe suprafata reuseam foarte des sa il fac sa atace atunci cand voblerul atingea apa datorita cerculetelor atragatoare pe care le face acest vobler. Daca nu aveam atac in prima faza il jucam foarte fin din varful lansetei stanga dreapta cat imi permitea curentul apei fara sa l tractez iar aici un bat moale nu mi ar fi fost de ajutor si nici la ancora de sub burta nu as fi putut sa renunt de tot. Cine vrea asemenea atacuri sa incerce. Importanta este camuflarea , modul cat mai elegant de punere al nalucii pe apa si nu in ultimul rand culoarea voblerului care conteaza mai in toate pescuiturile. Oby naluci mari, capturi mari mult mai multe decat la un pescuit descris de mine.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 20 Ian 2015, 19:36

vampir scrie:Scuze Musti. Ai zis ca amicii tai au pus ancora mai mare pe burta la tiny. Intelesesem ca tu.
Nu face nimic... :)
vampir scrie:Cu tiny am avut cele mai spectaculose pescuituri la clean sub forma ca era singurul vobler aproape rotund iar cu cele floating atunci cand cleanul muscarea pe suprafata reuseam foarte des sa il fac sa atace atunci cand voblerul atingea apa datorita cerculetelor atragatoare pe care le face acest vobler.
Efectul asta il poti obtine cu orice alt vobler asemanator (sau nu). Cum am zis, cu Tiny aveam prea multe prezentari cu "ciupituri' fara finalizare. Si, da, ca mi-am amintit, era si un cosmar de descalcit ancorele tot la al doilea lanseu... De aia am renuntat la a le folosi. Le mai am in trusa numai pt. ca astea au scapat de ultimul naufragiu, in care am pierdut o mare parte dintre voblere pe care le utilizam in mod curent. Nu cer de mancare, dar nici nu apuca sa vada apa... Sunt altele care provoaca la fel de bine cand aterizeaza pe apa, fara sa aiba si suma de defecte... In plus, prefer naluci mai marisoare. La mine Salmo Slider 7cm e (si) vobler de clean... :wink:
vampir scrie:Daca nu aveam atac in prima faza il jucam foarte fin din varful lansetei stanga dreapta cat imi permitea curentul apei fara sa l tractez iar aici un bat moale nu mi ar fi fost de ajutor...
Vezi, aici gusturile mele se departeaza de ale tale... Mie imi plac betele mai blande. Dansul ala pe apa al voblerului, de care zici, se face foarte fain cu un bat cu varful fin. Mai ales ca eu pescuiesc exclusiv cu textil (cu inaintas), deci linia nu are elasticitate aproape deloc. La fel, si precizia in aruncare are de castigat atunci cand batul se incarca sub greutatea voblerului. Un bat rigid te obliga la efort in aruncare, iar daca nu se incarca, nici precizia nu-i grozava. Apoi, un bat mai bland pe varf rateaza foarte putin spre deloc in intepare. Practic inteapa singur. In dril iarasi ai numai avataje...
Dar, bineinteles, nu are sens sa discutam depre gusturi... Eu sunt influentat si de obisnuinta cu lanseta de musca, lanseta mult mai flexibila decat majoritatea celor de spinning. Nu-i mai putin adevarat ca ajunsesem sa prefer bete mai blande chiar de dinainte de a ma apuca de muscarit...
vampir scrie:Importanta este camuflarea , modul cat mai elegant de punere al nalucii pe apa si nu in ultimul rand culoarea voblerului care conteaza mai in toate pescuiturile.
Aici subscriu. Asta si incercasem sa-i povestesc lui Valeriu... Mai ales daca vrei sa-l cunosti pe Nea Cleanu', nu numai pe nepoteii lui...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 20 Ian 2015, 19:47

oby 1 scrie:sunt ancore scurte si cu deschidere mare, le prefer la orice artificiala
Corect!
Eu cand ziceam "ancore mici" ma refeream exact la curbura carligelor, nu la lungimea coditei. Cu ancore cu curbura mica de multe ori nici n-ai sansa sa agati ca lumea un peste mai rasarit. Functioneaza la juniori sperante, dar o buza de clean de un kil nu o ma agati ca lumea... Sa nu mai vorbim daca se prezinta vreun avat... Si, cum ancore mari pot fi armate mai bine pe voblere mari, solutia de a utiliza microvoblere in pescuitul cleanului este de regula una destinata distractiei cu pitici...

Scrie răspuns