Intrebare: De ce forta este nevoie pentru a lovi violent, cu coada, un oblete sub apa?adilucu scrie:OK, hai sa repet....
sunt de acord ca in momentul bataii avatul poate lovi obleti, bataia avand loc la suprafata apei. Dar sub apa este foarte foarte greu sa lovesti puternic un corp de masa unui oblete. Cred ca stiti si voi de ce, n-are rost sa explic eu aici.
Problema a pornit de la faptul ca avatul ar da cu coada in vobler, pt. ca asa ar face si cu obletii.
Ei, cum se demonstreaza fizic, ca acest lucru este posibil?
De ce forta este nevoie pt. a lovi violent, cu coada, un oblete SUB apa?
Pt. ca in cazul "lovirii" voblerului cu coada nu se aude zgomotul facut de avat, totul se intampla sub apa.
Sunt doua lucruri total diferite:
-bataia de la suprafata apei.
-lovire obletilor (si a voblerului) SUB apa.(oare exista aceasta varianta?)
Raspuns: De forta care genereaza acel viraj fulgerator datorat lovirii violente cu coada in lateral, in apa nu in aer, care are puterea sa intoarca din traiectoria de atac avatul ce se napusteste violent cu toate fortele sale asupra prazii, pentru a nu fi propulsat in virtutea inertiei in aer si se intoarce inapoi in apa pe o directie ce face un unghi de cateva grade cu traiectoria de atac. Sau dupa cum stiu elevii de gimnaziu:
Forta = masa x acceleratia = masa x viteza / timp
Forta ce este suficienta pentru a lovi un oblete sub apa.
In plus este posibil ca pe traiectoria pe care o face coada lovind in lateral pentru a genera virajul sa fie macar unul din multimea de obleti zapaciti pe care sa-l nimereasca involuntar sau de ce nu voluntar.
Bataia cu coada nu are loc in afara apei, in aer pentru ca avatul nu zboara prin aer propulsat datorita virajului care-l face lovind cu coada in lateral prin apa nu prin aer, iar obletii zapaciti raman in apa nu sar ca rachetele sau "lumanarile" prin aer. Chiar daca bataia are loc la 1 centimetru de suprafata sau mai adanc, depinde de locul unde erau localizati obletii, inseamna ca tot sub apa a avut loc.