Cum pescuiti? Cat de des schimbati naluca?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

johnnybravo
Moderator
Moderator

Cum pescuiti? Cat de des schimbati naluca?

Mesaj de johnnybravo » 15 Noi 2006, 23:30

Pana sa plec anul asta in Delta aveam vre-o 4-5 rotative si 2-3 oscilante si imi erau suficiente (e adevarat ca nu pescuiam la naluci in afara de toamna si asta putin).
Acum am multe naluci si parca mi-as luat si altele, totusi am o dilema!
Sa zicem ca pestii vizati sunt de talie medie 1-3kg si am 20de naluci.
Cum trebuie sa procedez? Teoretic ar trebui sa matur toata zona cu toate cele 20de naluci (de 2-3ori cu fiecare) si sa merg cativa metri si iar sa dau cu ele si tot asa....
Nu?
Practic ma bazez pe intuitie, pe ce cred eu ca ar prinde si insist doar cu nalucile astea (sa zicem 4-5), voi cum faceti? Intreb ca vad ca multi au zeci d e naluci ca sa nu zic sute si daca te pui sa dai cu toate, numai pescuit nu se va numi ci mai degraba spalat de naluci :D

Banuiesc ca s-a mai discutat dar n-am gasit nimic concret/centralizat.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 15 Noi 2006, 23:43

daca vrea sa mnce, mnca aproape la orice. trebuie stiut ce pesti "momeala" sunt(ex: biban, rosioara, sabioara) si dat cu imitatii ale acestora... daca in lac e numai oblete si sabioara slabe sanse sa vina la o naluca imitatie de biban...acum daca dai cu ce-ti place tie si lui nu-i place, s-ar putea ca la un moment dat sa o muste de nervi :D

oricum de multe ori apar si voblerele "surpriza" cele la care te astepti cel mai putin...

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 16 Noi 2006, 00:04

Ionut the carp scrie:...acum daca dai cu ce-ti place tie si lui nu-i place, s-ar putea ca la un moment dat sa o muste de nervi :D ...
:lol: :lol: :lol:
pai conform teoriei tale,ionut,putem da cu orice dupa peste ca la un moment dat el tot va ceda de nervi si va musca naluca minune :lol:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

MihaiV
Moderator
Moderator

Re: Cum pescuiti? Cat de des schimbati naluca?

Mesaj de MihaiV » 16 Noi 2006, 07:56

johnnybravo scrie:Pana sa plec anul asta in Delta aveam vre-o 4-5 rotative si 2-3 oscilante si imi erau suficiente (e adevarat ca nu pescuiam la naluci in afara de toamna si asta putin).
Acum am multe naluci si parca mi-as luat si altele, totusi am o dilema!
Sa zicem ca pestii vizati sunt de talie medie 1-3kg si am 20de naluci.
Cum trebuie sa procedez? Teoretic ar trebui sa matur toata zona cu toate cele 20de naluci (de 2-3ori cu fiecare) si sa merg cativa metri si iar sa dau cu ele si tot asa....
Nu?
Practic ma bazez pe intuitie, pe ce cred eu ca ar prinde si insist doar cu nalucile astea (sa zicem 4-5), voi cum faceti? Intreb ca vad ca multi au zeci d e naluci ca sa nu zic sute si daca te pui sa dai cu toate, numai pescuit nu se va numi ci mai degraba spalat de naluci :D

Banuiesc ca s-a mai discutat dar n-am gasit nimic concret/centralizat.
Experienta face sa stii cu ce naluca sa dai pe o anumita apa, sau intr-un anume loc, sezon, etc. Asa ca nu trebuie schimbata naluca de un numar f mare de ori. E vorba aia cu "am incercat orice". E cam aiurea. Decat sa incerci toate nalucile si sa pierzi vremea, mai bine acoperi o zona mai mare cu nalucile care au sanse sa prinda. Iar pe alea le alegi conform experientei. Nici 100 de forumuri nu vor putea sa compenseze experienta.

AxA
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AxA » 16 Noi 2006, 08:33

Din start incep actiunea cu naluca favorita care a facut fata in cele mai diferite conditii pe tot sezonul. In caz ca nu pune botu' ma apuc si schimb cu ce cred eu ca ar merge in locul ala... daca e loc de shalau bag jiguri, daca "pare " de stiuca bag oscilanta, etc...pe urma trec la tot soiul de prostii gen cicada, spinnerbait... Dupa ce balacesc 5-6 tipuri de naluci revin la prima si iau malul la pas :lol: Acuma probabil va intrebati care e aia prima :P

PS: in ultima iesire am avut ocazia sa testez juma' de trusa , pt ca nu i-am vazut coada deloc :lol:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 16 Noi 2006, 09:35

adiwolf scrie:
Ionut the carp scrie:...acum daca dai cu ce-ti place tie si lui nu-i place, s-ar putea ca la un moment dat sa o muste de nervi :D ...
:lol: :lol: :lol:
pai conform teoriei tale,ionut,putem da cu orice dupa peste ca la un moment dat el tot va ceda de nervi si va musca naluca minune :lol:
la stiuca chiar e valabil .........
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 16 Noi 2006, 10:03

adiwolf scrie: :lol: :lol: :lol:

da, dar unii sunt foarte calmi si au o rabdare de fier...sau pur si simplu sunt nesimtiti :lol:

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 16 Noi 2006, 10:49

eu schimb naluca dupa ce am periat zona in care pescuiesc de macar doua ori, din directii diferite.

Mi-am adus aminte de cantecu ala al lui Margineanu: Raluca, .... vine ca naluca :)
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 16 Noi 2006, 11:48

asta cu schimbatu/alesu nalucii e deja parapsihologie, ocultism
toata schema e din chakra :lol:
intr-o vreme, deja din masina vedeam cam care-i nivelu/transparenta raului si deja faceam o serie de deductii logice si infailibile cu privire la marimea culoare si bataia voblerului.
apoi deschideam trusa si din short-listul de voblere il alegeam pe ala in care "aveam incredere" , dupa o ezitare de mare efect de cateva secunde.
si dadeam cu el asa pretz de cateva zeci de minute in care prindeam sau nu
pretenii cu care pescuiam dadeau cu alte voblere, total diferite si prindeau cateodata mai mult cateodata mai putin. si-atunci schimbam naluca sau nu, care este si care iar o schimbam dupa o vreme (sau nu :D )
apoi am inceput sa prind sau sa vad capturi la tot felu de ciudatenii sau in tot felu de situatii care sfidau regulile care le stiam io
cleni pe lac limpede ca lacrima prins la fire tiger de 5 cm(mare dupa cum zic fanii micro)
cleni prins la vobler imens, fat, cu bile si care venea pe la suprafata ca un petrolier
mreana la vobler cu bile RH
4 avati luati in acelasi loc in doua zile cam la aceeasi ora la o uratanie de vobler de 9 cm cu care n-am prins niciodata nimic si care vroiam sa ma scap de el - asta in timp ce un prieten grebla dejaba apa cu rapale si alte fineturi mult mai "potrivite" pt. avat
clean (mare) la oscilanta de stiuca ornata cu struna si fir de .30
zile in care pastravu (de lac) se arunca numa in voblere de 7 cm (prea maaare domle!) si ignora total voblerele de 5 cm
concluzia?
tre sa fi cat mai mult cu naluca in apa

:lol:

daniel tinte
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daniel tinte » 16 Noi 2006, 11:48

@jony-cei care au zeci-sute de naluci le-au cumparat ptr. ca s-au lovit pe malul apei de situatii ce reclamau un anume tip de naluca, specifica momentului respectiv. Evident ca la o partida de o zi nu se apuca nimeni sa schimbe zeci-sute de naluci, ci eventual incerci la momentul respectiv depinzand de apa-culoare, curent/lac, adancime, specia vizata, cateva naluci ce s-ar preta la momentul pescuitului. De ex. pe un lac in delta cu o coloana de apa libera de 20-30cm deasupra bradisului nu te vei apuca sa incerci toate voblerele de adancime, liguri oscilante grele de tipul 20-40g, rotative marimea 5-6, etc, ci eventual incerci cele cateva oscilante usoare, voblere de suprafata, etc pe care le ai. La fel pe un canal cu apa de 2-3m adancime nu o sa incerci oscilantele de 5-7-10 g, mai ales daca stiuca de ex. este lipita de albie, ci eventual incerci cu naluci ce ajung rapid in zona de conflict-de ex. voblere de adancime, linguri grele, shaduri, etc.
Iar povestea cu stiuca ce ataca tot ce este plimbat prin apa se aplica doar in cateva situatii particulare, si asta destul de rar. Am fost anul asta in delta si am trait cateva experiente interesante: de ex. pe un lac in octombrie am incercat destul de multe naluci-oscilante, rotative, voblere, insa un singur model de oscilanta a dat rezultate. Desi am incercat si cu alte modele pur si simplu nu a mers. Si cumparasem modelul respectiv de oscilanta cumva aiurea, nu o folosisem niciodata si nu aveam incredere in ea, insa a dovedit ca la momentul respectiv era cea mai buna. In alta situatie, pescuind unul langa celalat, eu cu voblere de adancime si celalat cu oscilante, eu prindeam stiuca dupa stiuca pe cand partenerul pieptana apa cu toate modelele de oscilante pe care le avea-si credema ca trusa ii era garnisita cu zeci de modele, marimi, culori. Asa ca trage tu concluziile de ce este bine sa ai cat mai multe "jucarii" in trusa.

Scrie răspuns