care-i solutia voastra ???

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

micutsebastian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de micutsebastian » 26 Ian 2008, 17:21

Daca nu iti place sa legi multifilament de nylon poti sa pui intre cele doua un antirasucitor(cat mai mic si cat mai de calitate).

Iar pentru ca sa nu ai delay-ul ala care apare cand folosesti agrafa o poti rigidiza cu un tubulet de cauciuc, cum gasesti pe plute,tras pe ochetele prin care apoi bagi agrafa....

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 26 Ian 2008, 18:15

Psiho ,
In tara dadeam cu mono pe tambur si struna din textil gros ( comparativ cu ce se pune pe mulineta in mod normal , era din ala folosit la crap ca shock leader ) .
Acuma dau rar fara leader , cu textil direct , dau la alti pesti si rar cind mai recuperez liniar naluci .
Prin urmare dau mai des cu leader fluorocarbon , de la 0,40 la 0,64 . Am dat si cu mai subtire inainte , insa nu tinea chiar bine la abraziune .
Cea mai buna treaba care o poti face ii o bucla bimini cu textilu , dupa care depinde de rigiditatea materialului folosit ca leader .
Cu un fir mai subtire ca leader poti face un bristol interior pe bucla , caz in care poti tine nodu pe tambur , asta daca consideri ca locu o cere , o poti face chiar si cu un uni knot , daca ii fir subtire . Cu un leader gros , cum dau eu cu 0,64 se complica treaba , tre sa ai inele tari si mari ca sa-l bagi pe tambur , ori astea nu le ai pe un bat de spin normal , deci ramii cu nodu pe la virfu batului , practic distanta de la naluca la virfu batului . Eu folosesc bucla bimini mai lunga, facuta pe mina ( inainte o faceam pe genunchi ) si dupa aia uni knot . La agatatura rupi deasupra , insa devine mai greu de rupt , sau daca leader-u ii mai slab la tractiune ca textilu , rupi leader-u .
Aici se vede o bucla , se face mai rapid decit crede lumea
http://fr.youtube.com/watch?v=nR2E_ix8- ... re=related.

Fir Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 26 Ian 2008, 18:23

Am uitat , tot cu fire mai moi , dupa ce ai facut bucla ( ala din video face una scurta , pe aia merge bristol , ii logic ca daca vrei sa faci altceva iti trebuie mai mult fir ) poti face blood knot , chiar ieri am legat Tuf de 20lb cu Seaguar de 0,43 , bimini plus blood .
In loc sa faci bucla peste degete o faci peste palma , dat de doua ori .
Daca bagi prin ochet , poti sa legi direct ,, fara leader , si-ti ramine cirligu in bucla , 20-30 de spire ajung .

Fir Intins!!!

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 26 Ian 2008, 18:40

ai testat rezistenta la combinatia asta fata de uni-to-uni?
mi se pare super complicat ce face nenea ala acolo...la un moment dat am crezut ca e o gluma :D

uni-to-uni e simplu ca buna ziua :lol:

p5ih0
veteran
veteran

Mesaj de p5ih0 » 26 Ian 2008, 20:30

hai ca nu-i chiar dejaba topicu, deja incepe sa-mi placa :D
sa zicem ca pot sa fac oricare din nodurile de care ziceti voi, acuma daca fac cum zice SF , adica sa dau cu un leader de 0,64 cum mama naibii il leg eu de principala adica de textil... adica un 0.13, 0.15 mi se pare super complicat sa il leg de unu flocarbon de 0.64 e diferenta mare intre ele si aluneca unu de pe altu, nu !? :shock: exista si un alt nod , mai bun decat albright, care sa le tina unu de altu?
alta treaba, eu personal nu imi fac probleme de agatatura, ca nu se rupe, sau mai stiu eu ce, toate jigurile pe care le folosesc au carlige destepte care se dezdoaie si pana acu nu am intalnit probleme de genu asta... :roll:
m-am gandit sa fac asa, pun leader cu un nod facut de acasa(care o sa ajung eu sa consider ca e mai indicat), si leaderu il leg de jig(fara agrafa) cu un palomar, trilene sau uni... (nush care , inca ma mai gandesc :P)
tot ce mai tre sa stiu acuma e cum leg leaderu de textil, fara sa ma enervez prea tare :D, cam cati metrii tre sa aibe leaderu (e in functie de marimea lansetei, de adancime, etc.??) si sa imi mai fac o idee asa , cam ce proprietati sa aibe leaderul ( grosime, putere de rupere, culoare), adica de exemplu pt un power pro de 15lb (nu neaparat powerpro, un textil de .15mm dia.) ce tip de leader mi-ati recomanda ?
sper sa nu cer prea mult, da vreau sa vad pareri cat mai multe si cat mai diferite sa am de unde sa imi fac o impresie asa...
aaaaa tin sa precizesc ca la shalau pescuiesc numai de pe mal si pe curent de la moderat la tare si chiar extrem cateodata :D (ma gandesc ca poate are vreo importanta , deaia am precizat)
merci all again !!! :respekt:

micutsebastian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de micutsebastian » 26 Ian 2008, 20:35

si daca vrei sa schimbi naluca de 20 de ori ...tot la nodu ala care nu-l suporti ajungi :))

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 27 Ian 2008, 00:16

deci,
PP de 10lbs si leder de P Line tot de 10lbs (totdeauna se rupe lederul)
nod folosit = albright pt legarea firelor
nod pt jig = palomar
de regula lederul il fac atat de lung incat sa nu treaca nodul prin inele :wink:

p.s. si pe mine ma streseaza nodul albright,dar ....asta este,nu am gasit modalitate mai buna :lol:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 27 Ian 2008, 01:21

p5ih0 scrie: m-am gandit sa fac asa, pun leader cu un nod facut de acasa(care o sa ajung eu sa consider ca e mai indicat), si leaderu il leg de jig(fara agrafa) cu un palomar, trilene sau uni... (nush care , inca ma mai gandesc :P)
tot ce mai tre sa stiu acuma e cum leg leaderu de textil, fara sa ma enervez prea tare :D, cam cati metrii tre sa aibe leaderu (e in functie de marimea lansetei, de adancime, etc.??) si sa imi mai fac o idee asa , cam ce proprietati sa aibe leaderul ( grosime, putere de rupere, culoare), adica de exemplu pt un power pro de 15lb (nu neaparat powerpro, un textil de .15mm dia.) ce tip de leader mi-ati recomanda ?
Grosimea implicit rezistenta la tractiune la leader o alegi in functie de specie , loc , lungimea in functie de loc si ....inele .
Un ex. Eu dau de pe stinci , is locuri unde apa are peste 10 m . Intepi un peste in larg , da el coboara . Pe ultimi 7-10 m risti sa te faca in stinci , freaca si rupe . Pa acolo dau cu leader lung . In alte locuri , cu apa de 4m de ex. , dau cu leader scurt , nu-mi intra prin inele . Grosimea la fel , in functie de specie si loc . Pe o baltuta nu are rost sa exagerezi .
Deasemenea , nu o sa poti baga un nod rezultat de la un leader gros , prin inele fine ( motiv pentru care multe bete cu numere heavy nu au cumparator , faimosul Fuji Concept )

Cauta pe net , tre sa fie noduri pe undeva , sa vezi mai lejer care-i faza cu bucla bimini , fa teste dupa , si o sa vezi ca se rupe textil deasupra ( in cazu in care ai un leader mai tare decit textilu , si asa ii in cam toate situatiile ) , nu se rupe la nodu cu leaderu .
Tu nu ai nevoie de fire groase ca leader , eventual ca struna la stiuca , si te asigur ca Seaguar de 0,43 ii foarte moale fata de YGK de 0,64 , ca sa nu zic de 0,80 sau leadere de 120 lb , folosite in deep jigging , si alea tot cu noduri se unesc , is unii care platesc ca altii sa le faca nodurile , dureaza citeva minute ca sa faci un nod cu materiale din alea hehehe!!!

Fir Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 27 Ian 2008, 01:24

johnnybravo scrie:ai testat rezistenta la combinatia asta fata de uni-to-uni?
mi se pare super complicat ce face nenea ala acolo...la un moment dat am crezut ca e o gluma :D

uni-to-uni e simplu ca buna ziua :lol:
Pai daca te uiti , tot uni to uni fac si eu , diferenta ii ca am textilu in doua de la bucla , care ii mai larga decit ce face tipu ala in video . Incearca si tu , si compara cit tine simplu si cit tine daca-l faci pe bucla .

Fie Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 17 Feb 2008, 01:34

p5ih0 scrie: tot ce mai tre sa stiu acuma e cum leg leaderu de textil, fara sa ma enervez prea tare
In primu rind o bucla bimini ( ii facuta cu Tuf de 40 lb , sa se vada mai bine ) http://i271.photobucket.com/albums/jj14 ... C01552.jpg

Un bristol facut pe bucla cu YGK fluorocarbon de 0,64 , pe acelasi Tuf http://i271.photobucket.com/albums/jj14 ... C01585.jpg

Acelasi nod , tot pe bucla , acelasi leader , de data asta textil Wiplash , ala pe care scrie 0,10 cred ( oricum nu-i aia grosimea ) http://i271.photobucket.com/albums/jj14 ... C01614.jpg
http://i271.photobucket.com/albums/jj14 ... C01616.jpg

Cu diametre mai mici la leader merge si mai usor si iese mai bine , sau cu leader mai moale . Sau faci , cum am zis , uni-to-uni pe o bucla mai larga .

Fir Intins!!!

Scrie răspuns