Avatul iarna...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
old_radu
veteran
veteran

Re: Avatul iarna...

Mesaj de old_radu » 24 Noi 2012, 11:24

Albuletu Alexandru scrie:...mai am si alti amici care mi-au spus ca au mai luat avat iarna, dar mai mult din nimereala dand dupa cu totul altceva...
...adevarul ar putea fi acesta
...astfel se justifica faptul ca majoritatea avatilor sunt luati la gume , iarna

Albuletu Alexandru
veteran
veteran

Mesaj de Albuletu Alexandru » 24 Noi 2012, 17:39

printre cunoscutii mei se afla si Giani Tatu - inclusiv el mi-a spus ca se prinde avat pana ingheata apa... mi-a recomandat oscilantele grele si gumele pescuite intre ape si pe fund in locuri cu curent slab langa anumite structuri semi-submerse.
asta ca o alta informatie pentru cei interesati.
Nihil Sine Deo

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 25 Noi 2012, 13:10

Dintre ultimi avati prinsi in perioada asta cativa erau "bortosi", am avut cateva iesiri cand se sinucideau pur si simplu, dar nu mai mari de kil jumate. Acum au disparut de pe zonele respective. Curiozitatea mea este unde se retrage avatul pentru depunerea icrelor? Zone cu piatra, zone de mal unde sunt copaci cazuti, zone de larg cu adancimi mari? Este cineva care cunoaste fenomenul si poate sa-l imparta?

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 25 Noi 2012, 13:35

adrian ionascu scrie:avatul depune in general de la sfarsitul lui martie si inceputul lunii aprilie pana in luna iunie. in functie de temperatura apei. depune la temperaturi ale apei de peste 13 grade C.
un alt factor care influenteaza depunerea este lungimea zilei (fotoperioada). Ambii factori sunt monitorizati de hipotalamus (Sistemul Nervos Central), care controleaza activitatea glandelor endocrine ce coordoneaza dezvoltarea gonadelor si a produsilor sexuali (lapti si icre).
depunerea la avat se desfasoara intr-o singura repriza, perioada de reproducere fiind scurta (10-15 zile). pe perioada depunerii nu se hraneste dar in aceasta perioada agresivitatea sa creste mult deci va ataca nalucile pescarilor nu atat din dorinta de a se hrani cat din agresivitate. depune in curent puternic pe substrat format din nisip si pietris. executa migratii de reproducere, uneori urcand pe afluenti. in perioada de reproducere masculii evidentiaza ca si la celelalte ciprinide excrescente mici, numeroase pe cap ce confera pielii un aspect rugos.

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Noi 2012, 14:24

Cine e Adrian Ionascu?Fara misto,intreb deoarece vreau sa stiu daca omu'a studiat specia asta in mod deosebit sau doar face presupuneri.Chestii clare legate oarecum de subiect stiu polonezii,care au crescatorii de avat si populeaza raurile lor cu asa ceva.

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Noi 2012, 14:28

ps:apropo,am prins avat in perioada de depunere,nu foarte multi cei drept,dar nici unu nu cred ca avea nimic in zona capului:rugozitate,buton,etc. :roll:

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 25 Noi 2012, 14:42

Adrian Ionascu este biolog si redactor la Av. la Pescuit.
Daca a studiat avatul sau face presupuneri...nu stiu. :)

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 25 Noi 2012, 14:51

Ar fi interesanta si parerea polonezilor. :wink:

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Noi 2012, 14:57

Da,gasisem intre timp info despre dl.Ionascu..Frumoasa meserie,cea de biolog bineinteles.Ideea e ca ce scrie dansul acolo in citatul dat de tine,iti poate spune mai orice pescar care e atras de avat si care incepe sa-l caute odata cu venirea primaverii.Sunt curios daca a facut ceva mai mult de atat,adica daca l-a studiat si altfel...Anem din ce vad era interesat de cu totul alta perioada,cea in care avatul se aduna pentru iernare...chiar daca ulterior raman impreuna pana dupa depunere,dar deja aia e o perioada despre care stim cate ceva.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 25 Noi 2012, 15:22

Interesant
Multumesc pentru raspunsuri!

Scrie răspuns