Alegerea Nalucii pentru Stiuca

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ovidius
veteran
veteran

Alegerea Nalucii pentru Stiuca

Mesaj de ovidius » 02 Dec 2004, 13:32

Se face in functie de gradul de activitate al pestilor, al mediului, etc.
Sa presupunem ca gradul de activitate al pestilor este slab-activ. Incerci cu diverse naluci dar nu prinzi.
Care din naluci o vei folosi mai des in acest caz ?
Pot raspunde si glumetii :D nu vad impedimentul.

ovidiu14
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu14 » 02 Dec 2004, 13:50

in coditiile puse de tine mai sus tizule merg pe cea in care am cea mai mare incredere saula care am prins cel mai mult
deja nu mai am ce sa aleg cand le-am incercat pe toate
tre sa dau cu una nu ? :D :D :D

micutu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de micutu » 02 Dec 2004, 14:02

ce inseamna slab activ? ... o stiuca de 2kg, in 3 ore de lansari, incercand circa 20 tipuri de naluci, in diverse zone ale unei balti relativ mici, inseamna slab activ? ca "deloc activ" ... e ceva mai putin decat slab activ :) .
asa a inceput ultima mea partida la stiuca (marti). la precedenta am prins 4 bucati intr-un interval de 2 ore ... pe balta stand 7 ore, marti insa, in afara de stiuca prinsa in primele 3 ore, am mai prins inca 5 in acelasi interval de doua ore, plus doi bibani.
sa revenim la topic: toti pestii (din ambele partide) au fost prinsi la aceleasi doua naluci: un vobler si o oscilanta.
concluziile par clare: daca ma duc maine din nou ... si e soare ... voi incerca cu aceleasi doua naluci ... daca nu e soare ... oricum tot cu cele doua incep.
nalucile sunt de doua feluri: care prind si care nu prind ... cand e slab activ trebuie sa incerci naluca pe care o cunosti cel mai bine si care, bineinteles, a dat rezultate si alta data, chiar daca nu se incadreaza in conditiile standard de vizibilate (auriu cand e soare ... etc)

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 02 Dec 2004, 14:12

Stiuca slab-activa inseamna stiuca care nu e prea interesanta in hranire. Deci trebuie "stimulata" altfel. Cel mai bine functioneaza principiul "teritorial". O naluca interesant de utilizat (dar fara sa asigure un succes de 100%) este un vobler suspending cu pattern de stiuca (gen Salmo Pike).
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 02 Dec 2004, 14:39

Gradul de activitate al pestelui: inactiv, neutru, activ.
Daca pestele este inactiv sau neutru eu a-si alege in final acea naluca cu culori cat mai naturale, asemanatoare mediului. Nu cred ca daca am prins cel mai bine cu nu stiu ce vobler sau rotativa ar fi valabil si pe alt gen de apa. Parerea mea. Poate nu e cea mai buna. :D

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 02 Dec 2004, 17:31

Dom'ne, io zic ca asta-i subiect de teza de doctorat! :D

Serios vorbind, in conditiile in care nu-i e foame:

1. naluci cat mai mici si culori mai naturale. Discretie maxima.

2. tre sa mearga teoria lui Wave, cu starnitul unor altfel de instincte. Io, sincer, n-am dat la voblere d-astea, ca inca n-am gasit o lanseta pe masura!

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 02 Dec 2004, 18:59

Dar la mititei a-ti incercat, ca eu dupa ultimele iesiri m-am gandit si la varianta asta....desigur fiind singura pe care nu am incercat-o. :lol:

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 03 Dec 2004, 00:19

Daca dau la stiuca cea mai mare incredere o am in voblere si in shaduri!! Prima oara as da cu un vobler facyt de mine in forma/culoare de rosioara(albitura). Daca asta nu merge schimb cu shad, daca nici asta atunci dau cu ce alte voblere mai am si abia apoi cu oscilanta sau alte minuni!
Inca n-am prins stiuca la oscilanta:(

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Dec 2004, 05:41

Adelin(Arad) scrie:Dar la mititei a-ti incercat, ca eu dupa ultimele iesiri m-am gandit si la varianta asta....desigur fiind singura pe care nu am incercat-o. :lol:
La mititei cu barbeta reglabila,suspending :lol:
Serios acum:as incerca la un vobler de calitate,cu o evolutie cat mai naturala,mai putin agresiva,care sa imite pestii prada din apa respectiva.Bineinteles,incercand la diferite adancimi,cu o recuperare corespunzatoare(opriri bruste,zvacniri,etc).
Mai exista si variata ca,un vobler care are o pata de culoare(rosu,de obicei la branhii),poate readuce pofta de mancare a stiucii.Parerea mea :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 03 Dec 2004, 11:44

Eu cred ca lucrurile sunt mult mai complicate decat par (Costica avea dreptate, asta-i subiect de teza de doctorat :lol:), "teoria chibritului" fiind aplicabila si in acest caz ... De ce?
- pentru ca daca mai multe stiuci pot fi inactive la un moment dat nu inseamna ca toate stiucile din locatia respectiva sunt inactive, chiar si in perioada de reproducere (sau 1-2 saptamani dupa) cand vor fi destule exemplare neajunse la maturitate care se hranesc si ataca aproape tot ce misca;
- pentru ca nu se poate generaliza comportamentul individual la intreaga populatie de stiuci dintr-o anume apa (daca nu mananca/ataca naluci intr-o zona anume poate mananca intr-o alta zona din aceeiasi apa unde are conditii optime - apa mai limpede, bancuri de pesti prada, vegetatie corespunzatoare, structuri subacvatice, etc);
- pentru ca "slaba activitate" in ceea ce priveste hranirea poate fi de multe ori contrabalansata prin instinctul de teritorialitate de care a amintit Wave;
- etc

P.S. personal consider "slaba activitate" ca o chestiune pur subiectiva deoarece depinde de ceea ce intelege fiecare prin aceasta.

Scrie răspuns