alegere jig

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 04 Noi 2009, 19:38

Stefan Tudose scrie:....si eu, care credeam ca greutatea optima a jigului e aia in care da salaul.
pai ce nu ai zis asa din capul locului?

concluzia e clara: :roll: faci bine cand prinzi si rau cand somezi...
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

pasek
senior
senior

Mesaj de pasek » 04 Noi 2009, 19:49

Stimati Profesori,
multumesc pentru sfaturi, cred ca am retinut esentialul, o sa pun totul in practica simbata ( sper sa fie de acord si familia... iar!) si daca prind promit sa pun poze cu monstrii !!!
Da-l draq ca pentru a prinde salau am eliminat pe rind toate variabilele: mi-am luat alt bat, alta mulineta, textil, barca cu motor, o tona de jiguri si nalucile aferente, zeci de argumente pentru sotie ca trebuie sa plec iar de acasa... si ma impiedecam tocmai de alegerea jigului! Acum cred ca nu mai am motive de esec :D
in rest ... we are the best!

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 04 Noi 2009, 20:47

pasek scrie:...@adiwolf: tot incerc pe la farcasele si dau in curent dar configuratia pe care o parcurge naluca pe drumul de intoarcere este curent-portiune lina-prag(unde si ramine de obicei :( )
Eu am dat cu jig de 12 gr si atingea fundul mai rar, un prieten a dat cu 17 si a luat mai multi. ..............
la Farcasele-Draganesti, imediat sub baraj eu pescuiesc de regula cu 1/2 - 3/4 oz
cel mai bine imi merge cu 3/4oz si cand curentul este destul de puternic,dar si agat foarte mult, in schimb cand pescuiesc cu 1/2oz nu agat atat de mult dar si peste...canci.

ovidiu, cred ca a sintetizat foarte bine
greutatea ideala este greutatea care-ti tine jigul in "aer" intre 1 si 3 secunde
ahhh
si degeaba te sfortezi tu sa prinzi salau,daca nu este prezent in zona.
aceeasi problema am avut si eu si aceleasi probleme existentiale mi le-am pus si eu:
- "de ce nu prind??
- ce si unde gresec??
- daca echipemtaul nu este destul de sensibil incat sa sesizez muscatura "fina" a salaului??
- daca nu sunt in stare sa simt si sa vad "cu ochii pe fir" muscatura salauilui?? asa cum tot trambitau marii maestrii de pe forumuri???"

defapt, am inceput sa prind cu acelasi echipament,dar acolo unde intradevar era si peste :wink: :D

pasek
senior
senior

Mesaj de pasek » 04 Noi 2009, 22:16

@adiwolf
mare dreptate ai!
La Farcasele am fost simbata trecuta cu inca doi prieteni; am dat ca boii pe curent, ne-am bagat pina linga porti ( unde am lasat pe linga nenumarate plastice si ancora de la barca) si deabia pe la 13.30 ne-am mutat unde erau toti localnicii,dupa pila, in balta si acolo am inceput sa luam cite ceva. Adica eu am luat doi strapazani. Cred ca e cel mai greu pina prinzi primii pesti sa capeti incredere in tine, naluca si scule. Dar chestia asta cu jigul ma macina rau de tot....:datz:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 04 Noi 2009, 23:55

Stefan Tudose scrie:....si eu, care credeam ca greutatea optima a jigului e aia in care da salaul.
daca e acolo salaul aproape orice greutate e optima.baieti uitam esentialul.salaul trage acolo unde e .daca nu trage nu inseamna neaparat ca sculele sunt vinovate sau incepem sa cautam cheia care am pierdut-o pe trotuarul care e luminat?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Noi 2009, 08:23

Daca orice greutate este buna de ce mai folosesti cuvintul-aproape-??Daca salaul sta la baza unui prag de pietre in apa de 3 m,iarna,la vreo 10-15m de mal,pe riu,cu un curent moderat,si nu are chef sa-ti urmareasca naluca,orice gramaj este bun sa ii fluturi naluca pe la nas secundele necesare pt a-l provoca la o reactie???Ma indoiesc.Daca pui gramaj usor,nu atingi pietrele,daca pui prea greu,lasi unul dupa altul.Un singur gramaj este potrivit ca sa dansezi pe pietre si culmea acest gramaj trebuie coroborat cu grosimea firului,viteza curentului,poate si lungimea lansetei si pozitia pescarului fata de locul unde sad fiarele.Ori domnul cu dilema greutatii ideale ,nu ne-a dat aceste detalii-poate pentru unii nici nu sint esentiale-,de aceea raspunsul la intrebarea dinsului era ca cea mai buna greutate este cea pe care ai atacuri. :wink: Da care o fi aia??A,pai hai sa-i intreb pe altii,ca as-i mai simplu.Si situatia de mai sus este una ipotetica,ea putindu-se concretiza intr-o multitudine de variante,fiecare diferita fata de precedenta,fiecare generind noi intrebari si cerind noi solutii.De aici frumusetea acestui gen de pescuit.. :lol: :lol:

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 05 Noi 2009, 10:42

pasek a scris:

"am dat ca boii pe curent"-idilic ,suna ca in cosbuc

adica aia care pescuiesc in curent ,e boi !!!m-am taiat ,nu mai dau in curent .
'mnezeii masii ! si cand ziceam ca stiu si eu ceva ,tre'sa ma apuc din nou de invatat.
ovidiu ,lasa-te de dunare ,trage in balta !
walleye

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 05 Noi 2009, 11:30

pasek scrie:Stimati Profesori,
multumesc pentru sfaturi, cred ca am retinut esentialul, o sa pun totul in practica simbata ( sper sa fie de acord si familia... iar!) si daca prind promit sa pun poze cu monstrii !!!
Da-l draq ca pentru a prinde salau am eliminat pe rind toate variabilele: mi-am luat alt bat, alta mulineta, textil, barca cu motor, o tona de jiguri si nalucile aferente, zeci de argumente pentru sotie ca trebuie sa plec iar de acasa... si ma impiedecam tocmai de alegerea jigului! Acum cred ca nu mai am motive de esec :D
pasek , e f simplu
cel mai bun jig e ala care aterizeaza intre salai .....restu e can can
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 05 Noi 2009, 11:46

pasek, ai lasat ancora de la barca cu sfoara dupa ea pe turbina la draganesti?

pasek
senior
senior

Mesaj de pasek » 05 Noi 2009, 12:59

Eu am povestit despre ce am experimentat noi la acel pescuit, n-am incercat sa dau sfaturi super meseriasilor ( asta se poate intelege chiar numai din faptul ca ma recunosc a fi un incepator si in acelasi timp am cerut sfaturi care pentru lucruri banale pentru cei cu experienta). Dupa cum citisem da la clasicii in viata in domeniul pescuitului am inteles ca salaul trebuie cautat in curent, de aceea am incercat si eu acolo. Ceea ce doream sa subliniez si poate nu am fost inteles este ca nici un localnic nu dadea in curent ci se aflau intr-o parte a barajului unde apa balteste. Pe curent nu am avut nici o "trasura" - vorba unui prieten-, in schimb pe balta se prindeau strapi frecvent. Nu cred ca ar trebui sa se simta nimeni lezat de povestirea mea. Nu ma consider in masura sa dau sfaturi ci doresc sa invat de la jupini.

Ancora am pierdut-o linga porti dupe ce s-a agatat intr-un fier beton banuiesc... a trebuit sa tai sfoara cu care era legata.

Credeam ca forumul este pentru a impartasi din experienta fiecaruia si nu de a interpreta fiecare cuvint in maniera proprie pentru a gasi un motiv sa-i dai altuia peste nas.

Imi cer scuze daca am scris ceva care i-a deranjat pe unii dintre utilizatori (oricum nu a existat nici o intentie) si multumesc tuturor celor care mi-au dat sfaturi.
Nu o sa mai postez niciodata.

Stima tuturor !

Scrie răspuns