Muscareala la MAXX!

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 01 Feb 2005, 13:20

@ fff:

Uitasem ... sa nu mai vorbim ca si conformatia firului, adica lungimea partilor componente are o importanta pentru determinarea clasei conform AFTM.

Aici ma refer la partea conica anterioara care la unele fire specializate din gama WF poate fii de cativa metrii. Asa ca sunt de acord cu tine ca intrdevar, daca nu stii cu ce se "mananca" subiectul asta cu firele ... poti sa fi in totalitate pe o linie gresita. Nu numai ... dar o sa te scarpini in cap de-ti faci bube. :))

De aceea mi-am cantarit eu firele WF la toata partea activa. Numai asa stii cu exactitate ce greutate i-ti "trage" de varful batului, in lansare. :wink:

Era mai simplu daca se facea o impartire pe clase ca la spin. Greutate min/max pentru care batul era construit si firele tot asa.

Dar apropo americani ... :lol: :lol: :lol: ... lor nu le place sa fie simplii ... la ei totul trebuie sa fie cat mai complicat pentru a putea face filozofia chibritului. :lol:
Noi muritorii de rand nu trebuie sa stim care este adevarul ... cu cat ne tin mai mult in ceata cu atat pot sa ne vanda toate prostiiile. :D
Fir intins!
Borealis F

Codrut
junior
junior

AFTM vs grame

Mesaj de Codrut » 01 Feb 2005, 14:23

AFTM - grame
3 - 6.48
4 - 7.78
5 - 9.07
6 - 10.42
7 - 11.99
8 - 13.61
9 - 15.55
10 - 18.14
11 - 21.38
12 - 24.62

se spune ca acestea sunt greutatile partii active exclusiv varful snurului.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 01 Feb 2005, 14:36

Borealis:
1."...Uitasem ... sa nu mai vorbim ca si conformatia firului, adica lungimea partilor componente are o importanta pentru determinarea clasei conform AFTM"
2. "...Cantarul este problema ... ai nevoie de un cantar electronic in grame, cu cel putin doua zecimale. (exista unele pentru hartie si scrisori - sunt suficiente ca exactitate ... pentru noi amatorii..."
3. "... Asa ca sti cat ai nevoie la batul tau pentru a putea lansa optimal in conditiile urmarite de tine, ... asta este prima intrebare pe care trebuie sa le-o pui cand vrei sa-ti cumperi un fir nou. ... na ca te-am mai invatat ceva nou..."
4. "...Dar apropo americani ... "

1. eu stiam ca greutatea primilor 9,14 m ai snurului dau clasa acestuia INDIFERENT de conformatie (parte conica mai scurta sau mai lunga) sau tip (WF, DT, L). Sau gresesc?
2. poate "amatorii" de prin alte parti isi permit asa ceva ... :wink: Doar nu crezi ca vre-un muscar din Ro va da o gramada de bani pe un asemenea cantar electronic :lol:
3. M-ai mai invatat asta odata (multam) cu ceva timp in urma, deci nu mai e o noutate pentru mine :wink: :lol:. Tocmai de aceea am si incercat sa-mi cantaresc firele pe un cantar electronic de la magazinul din spatele blocului dar iti spun sincer ca m-am lasat repede pagubas. Am cantarit repetat snurul si de fiecare data au fost diferente de 2-3 grame (fara a mai socoti si zecimalele) :?. Poate-mi tremura mie prea tare mainile si nu pot tine restul snurului paralel cu cantarul, mai stii ?! :lol:
4. :lol: :lol: :lol: Mai sa fie, mai sa fie ... Nu inteleg :wink: de ce-i bagi pe americani in discutie ca doar s-a pomenit de AFTM si nu de AFTMA ...

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 01 Feb 2005, 16:08

Avand balanta analitica la birou mi-am cantarit si eu firele. E simplu. Pui primii 9.14 m rulati pe talerul balantei si tii firul ce pleaca de la taler orizontal. Eroarea este f mica si permite aflarea clasei cu exactitate. Daca n-ai balanta intri la un magazin si ii zambesti la o doamna sa te lase sa cantaresti!

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 01 Feb 2005, 21:10

salutare, baieti

vad ca am dat drumul la marul discordiei :D ! Glumesc bineinteles!!!

Firele le am de la tipul de la care am luat lanseta si mi le-a dat cadou cand am cumparat-o! Nu au fost in vreo cutie! Erau puse pe o rola normala de nylon !

Cel floating e bleu-turcoaz si e mai mare ca diametru fata de cel scufundator, tubular si e jumatate dintr-un DT (aproape sigur)!!!

Cel sinking e negru-grafit si e mai subtire, mai greu(normal!!!) si e un DT intreg!! inca mai au buclele de prindere la capete, semn ca ambele fire au mai fost folosite ca atare!!!

In schimb nu stiu inca ce sa pun ca Backing si n-am leader......si nici macar muste! Da' abia astept sa invat !!! :lol:

Ma intereseaza mai mult backingul sau un inlocuitor ceva, ca sambata m-a invitat eugen la o lectie....moka sper!!! :lol: :lol: ...sau macar cu plata in rate!? :lol:

Numai bine
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 01 Feb 2005, 21:26

salutare, baieti

vad ca am dat drumul la marul discordiei :D ! Glumesc bineinteles!!!

Firele le am de la tipul de la care am luat lanseta si mi le-a dat cadou cand am cumparat-o! Nu au fost in vreo cutie! Erau puse pe o rola normala de nylon !

Cel floating e bleu-turcoaz si e mai mare ca diametru fata de cel scufundator, tubular si e jumatate dintr-un DT (aproape sigur)!!!

Cel sinking e negru-grafit si e mai subtire, mai greu(normal!!!) si e un DT intreg!! inca mai au buclele de prindere la capete, semn ca ambele fire au mai fost folosite ca atare!!!

In schimb nu stiu inca ce sa pun ca Backing si n-am leader......si nici macar muste! Da' abia astept sa invat !!! :lol:

Ma intereseaza mai mult backingul sau un inlocuitor ceva, ca sambata m-a invitat eugen la o lectie....moka sper!!! :lol: :lol: ...sau macar cu plata in rate!? :lol:

Numai bine
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 02 Feb 2005, 02:22

3
grains grame
100 6,5
94 6,1
106 6,9

Codrut exista si limite de toleranta la fiecare clasa. Plus/minus.

fff - tu ai dreptate in aprte ... dar la vremea cand AFTM a fost creat nu existau firele de azi. Eu am gasit fire catagolizate ca fiind #5 si cand le-am cantarit conform standardului am gasit o diferenta care era cu mutl si sub toleranta la clasa respectiva. Dar acnd am acntarit toata partea activa a firului WF am agsit ca greutatea corespudnea unui fir in clasa respectiva.

I-ti spun ca cei ce lucreaza la compunerea unor fire noi de tipul WF nu cantaresc conform standardului ci cantaresc toata partea activa a WF-ului. Cate o data sunt obligati ... daca vor sa fie in limitele standardului sa lungeasca sau sa scurteze partea conica ... pentru a se incadra in standard. Dar uneori ori ce ar face tot nu pot jongla si trebuie sa se multumeasca cu firula sa cum este. :)

Eu m-am lasat de "meseria" asta ca nu am gasit doi oameni care sa aibe aceeasi parere de cum trebuie gandit. Sunt "n" teorii. :)
Dar oficial exista doar una ... cea a standardului. :lol:
Dar pentru asta fff putem sa le aducem multumiri doar istetilor de americani. Chiar rau nu au facut, ca era un si mai amre haos inainte de adoptarea standardului, dar puteau sa ghiceasca un sistem mai logic.
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 02 Feb 2005, 14:46

cosmine,

nu stiu ce-ai inteles tu, da' sunt la fel de incepator ca tine. deci nu eu is ala care te-ar putea invata ceva. :)

backing poti sa pui si ceva mono. eu mi-am pus initial power pro, dar am schimbat ca era prea subtire si intra prea mult, plus ca-mi taia snurul daca vroiam sa fac vreun nod mai de fitze. mi-am luat astazi un dacron eftin. iti dau detaliile pe privat.

Scrie răspuns