@ eugend:
Intreaga miscare (cea cu nuiaua) trebuie sa fie fara dureri de umar. Trebuie sa urmaresti sa nu fi crispat. Te concentrezi pe miscarea varfului nuielii si mai tarziu a batului de fly.
Daca acum fara fir batul sa balangane .... te asigur ca avand firul nu o sa mai faca la fel. Singura forta ... nu o pot numi forta ca este in principiu la clasa de bat la care o discutam, ceva la indemana unui copil, se aplica inaintea stopului. Deci miscarea este accelerata usor la inceput creste tot usor undeva pe a doua treime a distantei dintre stopuri si se accelereaza mai brusc in ultima ... incheidu-se cu un "stop" abrupt. Inertia si elasticitatea batului face restul.
Sunt sigur ca ai intelege mult mai usor vazand acest intreg proces. Chestia cu miscarea din corp este tot asa aproape invizibila. Mai mult o simti. Nu este necesara dar te ajuta cel putin la inceput sa mentii "Ritmul" lansarii. Ca intr-un dans. Dar ea sa fie relaxata. Nu ceva fortat. Urmarestete sa nu arati ca un robot.
Cu nuiaua si cu firul de sfoara, ... sa-l uzi de exemplu pe jumatatea distantei spre varf. Vezi ce se intampla? Incearca sa lansezi cu el fara sa te uiti la fir. Inchide ochii si incearca sa simti. Cand vei reusii sa lansezi cu ochii inchisi, atunci vei fi in stare sa pescuiesti fara probleme si cu batul de fly. Te vei lasa ghidat de simturi si instinct. Greutatea firului trebuie sa o simti in mana care manuieste batul. "Forta" aplicata in ultima parte a miscarii inaintea stopului trebuie sa se adapteze automat la elasticitatea batului si la greutatea firului avut dincolo de varful batului de fly. Exersand lansarea cu ochii inchisi vei lasa exact acest simt sa -ti gideze intreaga miscare a bratului.
Repetitia este mama invataturii.

)