flytying-ajutor de inceput-sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
parintele
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de parintele » 09 Ian 2011, 15:23

l-ati zapacit complet :twisted:
Fario, hai ca vin si eu sa termi victimul :
-Backing - mono, sfoara, fir textil, orice ai si e IEFTIN.
rolul sau e simplu, sa ai ceva acolo in caz de drill in care foloesti tot surul...
Roluri secundare ar fi sa umple tamburul mulinetei putin astfel incat snurul sa fe pus pe mulineta in bucle cat mai mari, nu e bine sa stea incolacit pe ceva de diametru foarte mic...desi practic conteaza aproape dloc aspectul asta.
De ce backing special l unii? pai e in general frumos colorat, si cand fac ei poza cu lipanul e 12 cm si lanseta tinuta in gura, se vede frumos acolo la mulineta, portocaliu si deasupra snur verde sau galben... :lol:

Serios vorbind, nu se pune mono sau altceva daca esti fitzos pentru ca se zice ca mono absoarbe apa...ei bine, exista superstitia ca daca sta ud monoul ala strans pe tambur, isi mareste volumul si "strange" tamburul, deformandu-l...
La musca lumea mai baga mulineta in apa cu totul, nu e ca la spun, mulinetele sunt uneori de plastic, grafit sau aluminiu foarte fragil comparativ cu un tambur de pin...

CONCLUZIA: pui ce vrei, nu conteaza, sa ai ceva acolo in caz de "da doamne un peste mare"...si sa incarci putin tamburul pt a avea bucle putin mai mari la snur.

LEADER : de obicei conic, poate fi cumparat sau facut din bucati de mono de diametre diferite.
Recomand pentru inceput cumparat. Tai varful pana la un 0.18-0.20, faci o bucla acolo folosind perfection loop/knot. MICA.
Ca sa prinzi leaderul de snur, poti folosi bob de orez, e scump si cam prost, pusca. Bun pt inceput si pt ce iti trebuie tie totusi.
Alta solutie ar fi o bucla sudata a snurului sau o bucla si ma buna, facuta din miezul textil al snurului d musca.
Alta solutie decenta si rapida , faci o bucla mica, juma de cm sa ramana, apoi matisezi cu o ata de legat must alba juma de cm ...peste vii cu un tub termocontractabil si protejezi matisajul. poti sa pui si o picatura e superglue acolo pt siguranta.
u iese la fel de elegant ca aia sudata sau ca cea din miez dar e perfect ok.

La leader faci aceeasi bucla perfection loop si la cotor/butt....
Leaderul se prinde bucla in bucla, poti schimba 2-3 leadere dierite ca lungime sau conicitate fara sa tot tai ca la bobul de orez... (l care daca ai leadere facute di bucati trebuie sa tai, alea conice de fabrica merg netaiate. )
CONCLUZIE: alegi oricare din vaiante, iar cu leaderele eu zic sa cumperi 1-2 pentru inceput , faci o bucla la varf unde monoul are 0.20 si esti gata de pescuit.

TIPPET este bucata cea mai subtire de mono de care se leaga musca...forfacul asa cum se numeste la stationar...

E o bucata de mono pe care o tot scutezi cand schimbi musca... La un capat faci o bucla pentru a-l prinde de leader, bucla in bucla peste tot cu vezi.

Acuma, ce fel de nylon?
Unii folosesc cu incredere florocarbon, altii mono simplu, diferentele sunt minuscule...aia cu prezentarea naspa data d florocarbon e poveste... sa rezolvi tu intai cu partea de casting, aia influenteaza major "prezentarea" uscatei, apoi leaderul, la fel, influenteaza foarte mult.
Apoi abia iti faci griji legate de tippet, daca e mono sau floro...

Ca idee, leaderul mai conic sau mai scurt e mai brutal, intoarce muste mai mari pentru ca accelereaza mai mult folosing energia din snur...
Un leader mai puti conic sau mai lung pierde energia aia si intoarce mai greu aceeasi musca, intoarce mai bine muste mai mici sau prezinta mai delicat musca mare...
E un echilibru acolo pe care tu trebuie sa-l gasesti..teoretic.
PRactic nu e asa de complicat, ai sa vezi, ma ales la clean in majoritatea situatiilor.

CE MARCA de tippet?
Pai e simplu, un fir care la diametre mici , adica 0-20-010 sa tina cat mai bine ....Stroft GTM e folosit de foarte multi...si e foarte bun...
Exista si mai ieftine, desul de ok...Nu e stress, eu zic sa iei ceva care iti convine la bani si cate ti se pare ca tine la nod...folosesti si daca vei constata ca pierzi muste agatadu-le in iarba sau frunze de pomi "mult prea usor" te bagi la ceva mai rezistent...daca iti e suicient ala ieftn, ramai cu el..

parintele
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de parintele » 09 Ian 2011, 15:26

:lol: :lol: Bai fario, nebun esti tu dupa nume da eu si mai nebun ca am abert atat cand tu esti din bucuresti si ne putem intani oricand , poti veni la "club", etc...si rezolvam rapid toate dilemele :lol: Numa sa nu fii gerula ca nu pleci intreg d'acolo :twisted:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 10 Ian 2011, 00:11

parintele scrie::lol: :lol: Bai fario, nebun esti tu dupa nume da eu si mai nebun ca am abert atat cand tu esti din bucuresti si ne putem intani oricand , poti veni la "club", etc...si rezolvam rapid toate dilemele :lol: Numa sa nu fii gerula ca nu pleci intreg d'acolo :twisted:
hahaha, buna faza cu Gerula! :lol: Nu, nu sunt el si nici preten nu ii sunt! :lol: Au contraire....mersi ptr sfaturi, m-as bucura sa ne intalnim, o sa incerc sa progresez. Cum se usuca mustele? Doar nu le pun ude in cutie nu? Snurul presupun ca nu....

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 10 Ian 2011, 00:17

HellRAISER scrie:Fario, Fluorcarbon, sau cum dracu se scrie, nu este bun pentru pescuitul la uscate pentru ca el se scufunda...tie, la uscate, iti trebuie mono normal.

Nu este o regula fixa la lungimea leader-ului, si nici la lungimea tippetului.
Eu de obicei cand dau la uscate am leaderul undeva intre 2m si 2.40 (dau cu o joarda de 8 chisioare) si tot in lungimea asta este inclus si tippetul.
Firu cel mai gros cred ca il am de 0.40, apoi scad...pana unde vreau eu.
Cand trec pe ude, fie dau cu muste lestate fie un leader sink, sunt ceva specialitati de exemplu airflo, dar asta este alta poveste.
Totul se rezuma sa ajungi unde este pestele prin cel mai putin efort, si sa iti fie tie in limitele comoditatii.
Eugen are o vorba....te duci la pesti sa te relaxezi si sa te distrezi :wink:
Hell, mersi, am bagat la cutiuta! :lol: Sper ca e bun snurul floating si la musca uscata si la uda, iar la nimfa cum e? Tot snur floating dar leader sinking, nu? Atunci snur sinking la ce mai e bun? Acum sper sa nu imi para rau ca luai snur DT si nu WF, daca totusi am probleme la lansare ce fac? Pot ingreuna suplimnetar cu 10 cm de litza capatul liber al snurului?

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 10 Ian 2011, 09:23

Fario_nebunu scrie:Hell, mersi, am bagat la cutiuta! :lol: Sper ca e bun snurul floating si la musca uscata si la uda, iar la nimfa cum e? Tot snur floating dar leader sinking, nu?
depinde cum vrei sa dai la nimfa :)... daca dai ca toata lumea pur si simplu mai pui fo 2-3 m d emono si dai asa...
Atunci snur sinking la ce mai e bun?
la scufundari :P . Cand nu ti-e ok sa lestezi musca si cand vrei sa coboare gios gios (ex un streameras)

Acum sper sa nu imi para rau ca luai snur DT si nu WF
iti mai iei unul.....
, daca totusi am probleme la lansare ce fac?
exersezi :D
Pot ingreuna suplimnetar cu 10 cm de litza capatul liber al snurului?
DA. poti sa pui si cateva splitshoturi de pb. Dar va trebui s ail lansezi cu un bat de spin :lol:
Serios acum, pozitionarea punctuala a unei greutati nu te va ajuta, ba dimpotriva.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

SorinM13
senior
senior

Mesaj de SorinM13 » 10 Ian 2011, 10:51

parintele scrie::lol: :lol: Bai fario, nebun esti tu dupa nume da eu si mai nebun ca am abert atat
lasa parinte ca informatiile date sunt binevenite si folositoare. abereaza linistit!

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 10 Ian 2011, 23:32

Andrei, tu cum dai la nimfa pana la urma? Cu snur floating si leader de 3-4 m conic sau cu snur sinking? Se pune un soi de pluta mica din polstiren unde sa imbina snurul cu liderul ca sa vezi muscatura, nu? Parca asa citeam undeva...pe un rau mai agitat greu sa vezi ca o secunda s-a oprit snurul pe loc...pana te dezmeticesti si intepi pestele a dat drumul la artificiala. Deci....?

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 10 Ian 2011, 23:56

Noo...stai asee conashule Andrei.
Deci Fario
La nimfa poti da in urmatoarele feluri:

1. Varianta Cheheasca..

7-8m de mono de vreo 0.20 si tippet de cat vrea muschiu ta de subtire de care legi nimfele lestate.
Asta implica un pescuit din scurt
Ca sa iti fie munca mai usoara pui si o bucatica de mono turbat la culoare. ala are rost de semnalizator

2. Varianta cu semnalizator

Rio am vazut ca are ceva bule de astea de se pun intre leader si snur...adica o pluta, asemanatoare cu ce zici tu cu bucatica aia de polisitiren
Sau daca pescuiesti pe ape mai linistite...pui o musca uscata mare si flotabila si sub ea...nimfe legata de un fir care sa ajunga pana jos

3. Varianta ''Calea Samuraiului'' :lol:

Implica Reflexe de samurai cand vezi ca se opreste snurul asa...scurt de tot, intepi rapid si ferm. Depinde ce ai noroc sa iti traga...ori fro piatra...ori frun pistruiat :lol:

Cat despre snururi....
Sink-ul te ajuta sa pescuiesti streamere sau ude mai jos....unde un streamer sau uda lestata nu face serviciu cum trebuie

DT pluteste mai ''gratios'' fata de un WF, prezinta mustele mai delicat
Dar un DT nu ajunge la fel de rapid si usor unde ajunge un DT

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 11 Ian 2011, 00:05

HellRAISER scrie:Noo...stai asee conashule Andrei.
Deci Fario
La nimfa poti da in urmatoarele feluri:

1. Varianta Cheheasca..

7-8m de mono de vreo 0.20 si tippet de cat vrea muschiu ta de subtire de care legi nimfele lestate.
Asta implica un pescuit din scurt
Ca sa iti fie munca mai usoara pui si o bucatica de mono turbat la culoare. ala are rost de semnalizator

2. Varianta cu semnalizator

Rio am vazut ca are ceva bule de astea de se pun intre leader si snur...adica o pluta, asemanatoare cu ce zici tu cu bucatica aia de polisitiren
Sau daca pescuiesti pe ape mai linistite...pui o musca uscata mare si flotabila si sub ea...nimfe legata de un fir care sa ajunga pana jos

3. Varianta ''Calea Samuraiului'' :lol:

Implica Reflexe de samurai cand vezi ca se opreste snurul asa...scurt de tot, intepi rapid si ferm. Depinde ce ai noroc sa iti traga...ori fro piatra...ori frun pistruiat :lol:

Cat despre snururi....
Sink-ul te ajuta sa pescuiesti streamere sau ude mai jos....unde un streamer sau uda lestata nu face serviciu cum trebuie

DT pluteste mai ''gratios'' fata de un WF, prezinta mustele mai delicat
Dar un DT nu ajunge la fel de rapid si usor unde ajunge un DT
Mersi, m-ai lamurit. Ce nu am inteles insa prea bine: cand pescuim ceheste cu nimfa tot cu echipament de fly sau cu lanseta telescopica de 3-4 metri clasica? Adica mai are rost sa am snur ori direct firul mono?

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 11 Ian 2011, 00:12

cu o telescopica de 3-4 m o sa dai clasa celor mai multi pescari din Romania....bine inteles...cu mustele corespunzatoare
singurul dezavantaj este greutatea telescopului si sensitivitatea, care dupa catev ore de tinut in mana...obosesti si nu mai este nimic placut de acolo
si nu, nu mai ai nevoie de un snur...mono si te-ai scapat de multe batai de cap :wink:

Scrie răspuns