first steps in fly fishing- sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 13 Dec 2008, 18:21

...pt. dril.. :lol: sa-mi spui si mie cand vei ajunge sa folosesti vreodata frana in dril....o sa fie f. interesant :lol: eu unul nu-mi aduc aminte sa-mi fi folosit vreodata :(
...dar nu fi dezamagit macar cand tragi firul cu mana de pe mulineta ,impiedica derularea rapida a acestuia .. :wink:
...mai ales daca are reglaj fin 8) :lol:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 13 Dec 2008, 18:23

:lol:
daaaa, are reglaj fin, nu ca un loop, dar e ceva.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 13 Dec 2008, 18:29

...mda...Loop...pacat ca nu ai luat una deasta... nici lanseta nu-ti mai trebuia .... :lol:
aruncai cu mana si recuperai cu frana... :)
..dar intrai si tu in lumea pescarilor adevarati... :wink:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 13 Dec 2008, 18:30

asta e....am ales sa raman mediocru :lol:
maine seara primele impresii referitor la casting.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 14 Dec 2008, 17:18

ia zi :) oricum ai scos mai mult fir ca mine..la distanta m-ai cam spart,eu m-am antrenat la overcast:)
una e sa vezi filme si alta sa te strofoci tu,asa-i? paan la urma dupa ziua de azi n-am intrat in categoria celor care-si pun batzul in cui,cred ca poti sa prinzi peste si cu max 10 m de snur scos..sa vina vara sa te poti baga la slip(asta pana ne luam si wadersi sau cizme sold)..oricum dupa primele ore de casting cred ca am mai invatat ceva..ca in primele 10 minute..PENIBIL:)
Am si eu oi intrebare la astia mai batrani..la musca uda mai ai control asupra muscaturii pestelui de pe la 8-10 metri in sus de snur scos?pe o apa gen Timis,Mures..care nu curge foarte tare..si cum e mai bine sa mentii controlul?tactil(snurul cat mai intins) sau vizual la capatul snurului?..uneori nu ai idee unde e musca urmarind capatul snurului..daca a ramas in urma lui..s-a dus inainte..sunt curenti si curenti la suprafata,mai la fund..cam greu de ghicit ce-nseamna muscatura ca si capatul snurului o mai ia razna sau se opreste din cauza curentilor
Si am mai urmarit un filmulet cu upstream la metoda ceheasca..dadea unul cu o singura nimfa,snur scos cam cat batzul..dar leader cu tippet cu tot sa fi avut un metru,hai unu jumate :shock: ..asa sa fie?

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Dec 2008, 17:29

La uda nu conteaza prea mult ce faci. Poti prinde si daca snurul se misca. Adesea se inteapa singuri. E ca un fel de trena la spin. Numai ca prinzi aproape numai mici. Daca tot vrei sa faci o treaba, atunci da cu uscate, nimfe, streamere.
Se poate si upstream cu 1.5 m de lider la nimfa. Depinde de conditii. Se poate si cu 6 m de lider! Poti pescui la 2 m de propriile picioare sau la 20!

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 14 Dec 2008, 18:05

daca pescuiesti cu bucla la vale ...snurul fiind intins vei vedea muscatura in fir acesta oprindu-se din alunecarea pe curent sau chiar e tras intr-o parte

daca trebuie sa lansezi peste mai multe suvoaie cu viteza de curent diferita ...trebuie sa faci asa numitele mendinguri de corectie pt a lasa musca sa curga uniform la vale... sau pur si simplu firul face mai multe bucle in fc de curent...in acest caz va fi nevoie sa observi varfulfirului pt a observa muscatura
in general musca ce se scufunda ramane in urma firului pt ca in mod normal la suprafata curentul e mai rapid decat spre adancime....mentinannd astfel un contact direct cu firul

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 14 Dec 2008, 18:53

Uscate acu iarna?..cu streamer am dat dar nu prea stiam cum e miscarea sa-l "animezi "prin apa si l-am lasat sa curga la vale
S zici Mihai ca la ude se inteapa singur?eu ma gandeam ca tre' sa fii super concentrat sa sesizezi muscatura,contact cu firul,contact vizual cu snurul(ce-am vazut pe la englezoiul ala batran de pescuieste pe Avon..dar Avonul nu-i ca Timisul)..pai cam cat plimba el musca prin gura de are timp sa se-ntepe?n-o scuipa una-doua?..ca trebuie sa dea de ceva tare sa se-ntepe..contra pescarului,mulineta(la crap..dar macar acoo dai cu naturale)..la spin mai inteleg ca esti tot timpul in contact cu naluca(si de regula are tripla la capat),firul e subtirel,nu ca snurul care daca vrei sa ai contact cam face burta si proabil misca si musca aiurea..nu stiu..incerc sa ma prind si eu
..daca stau bine sa ma gandesc si la spining dand cu un mono care la 20 metri are o elasticitate de probabil 20-30cm la o muscatura de clean de 0.5 Kg sa zicem..si totusi simti lovitura..nu stiu cum se comporta tot ansamblul asta de snur+leader+tippet la o inhalare de musca,de-aia imi pun problema..sa nu cumva sa dau ca-n vana si sa nu sesizez muscatura

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 14 Dec 2008, 19:01

e posibil din cauza curentului care trage bucla la vale sa se intepe si singur ...asta mai ales la cei cu gura ''moale'' gen clean ...
eu insa intep intodeauna iar mai ales la peste mai mare si gura osoasa e nevoie de intepatura obligatoriu...
de obicei daca nu intepi scapa chiar daca se agata superficial in prima faza
dar astea sunt povesti ....voi parca erati la lanseu nu la intepat :D

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 14 Dec 2008, 19:10

Dragos, eu lansam cam 45 grade in sus pe curent..in jur de 5-6 metri de snur plus leader-tippet..si urmaream capatul snurului ca i-am facut o bucla cu un varnis negru pe culoarea lui portocalie care bate binisor la ochi..intr-adevar snurul dadea de curenti diferiti pe latimea raului si facea diferite bucle..ce vreau eu de fapt?sa ma convng ca nu mi-a tras azi! :lol:
Fly vs Spinning la mine e urmatoarea problema, la spinnin e o greutate la capat pe care cand intinzi firul o simti si stii ca esti in contact cu ea si automat cu gura animalului cand o loveste..aici stiu ca sunt cam 3 metri de mono cu ceva fara greutate practic la capat si care in curent nici macar nu sti unde e,in fata ,in spate, e intins mono-ul sau e bleg..asta-mi da mie impresia la uda pe o apa nu foarte rapida dar cu curenti diferiti pe latime...deh,probleme de beginner..si doar nu m-am apucat de fly sa dau la ude,mi-au placut filmele alea cand se ridica dupa uscata :lol: ..dar n-am mai avut rabdare pan' la primavara si am zis ca daca tot facem casting sa-l facem si cu speranta (ca altfel luam si batzul de spin :lol: ..dar azi ne-am lipsit de ele)
Si mai am o nedumerire..strofocanduma azi cu bat clasa 4-5,fir clasa 5, dupa vreo ora doua incepusem sa ma descurc un pic darmi-a dat impresia ca odata cu exercitiul o sa ajung maxim sa zic la un 15 metri de snur..pus "no loop" cum zice Mosu Krieger pe apa..ori batranii care n-au imbolnavit pe mine si Michael asta toamna pe Timis cu fly-ul imi pare mie ca lansau cam 20-25 metri..si nu cu scos fir incet incet..avea moshu; musca la 20 metri sub crengile din malul celalalt..ridica batzul usurel, ii dadea un impuls spre spate,se intindea firul si il punea la loc la 20 m..atunci mi s-a parut easy,acu dupa ce-am dat si eu :lol:

Scrie răspuns