first steps in fly fishing- sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 24 Noi 2008, 22:09

referitor la betele de fly pot aparea rupturi in general din intepatura cand te poate lua prin surprindere si sa tragi prea tare dar si datorita firului de musca ce are si el o anumita greutate si in cazul tipetelor subtiri poate favoriza ruperea ... :wink:
in general betele de fly sunt mai blande si protejeaza mai mult tipetul ... :!:
..ca si alegere eu tind sa pun cel mai gros tipet acceptat de peste ...(asta verifici pe apa..) nu doar datorita posibilit de rupere dar si dat. faptului ca un tipet mai gros te ajuta in lanseu ...intoarce musca mai bine si nu se incurca asa usor :wink:
...insa daca trebuie sa cauti pestele pe fundul apei intodeauna un tipet mai subtire ajunge mult mai usor acolo dat frecarii mai reduse... :wink:

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 25 Noi 2008, 21:38

Da, asa ma gandeam si eu..ceva mai grosutz, un 0.16 la clean si 0.14 la pastrav pe rau..oare chiar sunt mai rezistente astea la role de 25 m dedicate ptr tippet decat mono normale?mie de nod mi-e frica ca am un Sufix de 0.12 care-ti face shantz in degete daca tragi de el.dar la nod, hm:(

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 25 Noi 2008, 21:45

si totusi, toata lumea folseste conectori la snur/backing..snur/leader?asteptam un raspuns la intrebarea lui Michael ca am aceeasi problema..am vorbit cu Adi si zicea ca daca folosesti connector totul tine intr-un varnis care la un peste mai maricel nu prea mi se pare de incredere (asa-i la romani..tre' sa fie trainic sa dai banu,nu conteaza ca-i badaran), am mai gasit pe cineva tot incepator intr-un magazin care a zis ca si-a facut nod "de carlig" ..adica..a considerat snurul tija carligului si a legat leaderul cu nod clasic .strans trae..care a intrat in snur si a facut santz.si n-are moarte..acu nu stiu cum a rezolvat si cu capatul ce-i statea in afara ca am uita sa-l intreb,poate l-a matisat cu ceva..voi cum faceti?
Merci

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 25 Noi 2008, 21:55

Multe snururi au din fabrica o bucla in capat .
Daca nu au, poti sa-i faci tu:
http://www.pescarul.com/flyfishing/pesc ... o_line.htm
Si un nod "de carlig" rezolva problema, la pestii de la noi nu cred sa ai probleme.
Alte noduri:
http://www.flytying.ro/pescuit/article.php?id=213
http://killroys.com/knots/knots.htm
http://globalflyfisher.com/fishbetter/knots/table.php
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 25 Noi 2008, 22:25

eu pana acum am folosit bucle realizate prin matisaj la vf. firului ...

vreau insa sa incerc si legarea liderului direct pe vf. firuliu de musca (ca pe tija acului.....) cacio am vazut la Luci pe site cum se poate face nodul specific cu un anumit instrument special :wink:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 26 Noi 2008, 09:38

dupa ce intro zi am pierdut 2 conectori cu leader de tot cu peste am renuntat la conectori ... de atunci eu fac bucla pe firu de musca - intorc firul (sa aiba o ureche mica) si leg cu 2 nodur de aia clasica de carlig cu fir textil, pe astea (noduri/fir de musca "dublu" ) trag un tub elastic silicon de 3-4 cm ca sa protejeaza nodurile ... de cand folosesc montura n-am mai pierdut peste doar din ruperea tipetului sau daca s-a deschis carligul ...
o folosesc si pe ape de munte si prind mai bine cu asa montura fiindca un conector (de alea galbene vorbim cred) e mai robust mai zgomotos ...

mai sant si alte metode sa obti bucla de ex din fir mono la capatul snurului daca tragi un mono cu un ac cam 2cm in sus prin miezul snurului si cand scoti faci nod de carlig cu el pe snur dar nici una nu e asa de puternic ca ala ce am descris mai sus ...

cat despre ruperea betelor, eu am rupt 3 bete de musca :1 prin fortare cand am agatat , 2 cand am vrut sa desfac si am rasucit, 3 la inceputul lanseului dupa un schimb de loc am vrut sa trag jos ceva fir pt lanseu si pur si simplu s-a explodat blanku (e ciudat ca cu 5 minute mai devreme am scos un clenoc de 43cm cu ea dintrun suvoi mare) ... cred ca numai cazu ruperii prin calcare a mai ramas :D dar aia nu mai vrau sa incerc :D :D

despre tipet : la inceput nu e nevoie sa folositi tipeturi groase , pt exersare folosit tipp mai subtiri sa prindeti mai mult pesti (mici - pt asta o sa primesc de la green peace :D ) cu timpul cand ati invatat "pestii" (asa zicem noi , obiceiurile lor etc) si stiati undes cei mari ce se manca cand sare etc puteti da si cu montura mai dura fiind ca mana deja e formata pt prezentare fina etc ... in functie de natura apei la cleni mari eu folosesc la uscate de la 0.14 pana la 0.18-0.20! , la streamerit clean si avat 0.25-0.30, dar pe ape de munte la pastrav lipan indiferent de metoda 0.10-0.14 (daca uit acasa tipetele subtiri atunci 0.16 :oops: ) .. astea in general, mai is cazuri cand tre sa folosesti tipeturi mai subtiri ca altfel pestele nu se pune botu (ca la scobarit) si ai sanse sa pierzi muste ori intre pietre sau buruiane sau sa duca pestele , de aceea cei mai multi muscari is legatori (iesi cu ceva mai ieftin daca faci propriile muste :wink: )

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 11 Dec 2008, 20:21

am gasit aceasta lista de noduri pentru situatiile din fly:
http://killroys.com/knots/knots.htm

maine ma pun sa incarc mulineta cu firele care trebuiesc si le voi inadi cu nodurile din aceasta lista.
duminica cred ca ies la prima "biciuire" :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

hegedusalin
veteran
veteran

Mesaj de hegedusalin » 11 Dec 2008, 22:15

Mi-am facut bucla cu matisaj din textil si am lacuit subtire peste. E de nota 12 ;) De rezistat rezista, iar la prezentare nu cred a strice cu ceva. Nu am avut la indemana varnis de silicon. Sper ca rezista lacul.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 12 Dec 2008, 08:47

singurul neajuns este ca in timp o sa se taie invelisul firului la baza buclei acolo unde se termina matisajul (un de apare strangularea invelisului)....astfele incata va ramane descoperit miezul textil al firului...care insa ...el da rezistenta firului deci nu va fi pericol de rupere ,doar de aspect :wink:
e posibil ca la clasa mica sa nu se intample asta ...dar eu asa patesc la toate clasele mari unde probabil forta la care e supus firul e mai mare

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 12 Dec 2008, 10:10

am patit asa si la clasa 4

Scrie răspuns