BRACONAJ, MOMEALA NATURALA

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Pop Vasile
senior
senior

BRACONAJ, MOMEALA NATURALA

Mesaj de Pop Vasile » 20 Aug 2008, 11:09

Anul acesta m-am apucat de pescuit.
Am inteles cit de cit ce inseamna pescuitul sportiv: m-am simtit excelent aplicind sistemul C@R ( despre care nu stiam ca exista) si in ape unde nu era obligatoriu.
Exista o preocupare ( inclusiv pe acest forum) pentru plata autorizatiilor - lucru care nu este deosebit de simplu !

Un prieten novice mi-a telefonat sa imi spuna ca a fost la pescuit fly, cu cineva care stie si ca a fost excelent. Am intrebat cu ce a prins pastravul: cu ninfe sau cu uscate. Raspuns: cu rima.

Pe Somesul Cald am vazut vineri persoane care prindeau pesti cu o plasa.

Aflind despre noua mea pasiune, multi prieteni se simt obligati sa vorbeasca despre aceasta. Povestesc cu multa nonsalanta ( nevinovatie ) cum au prins ei sau altii pastravi sau lipan cu cosas, coada de peste, rima sau un meserias prin devierea cursului riului, dinamita, curent electric. Am auzit povesti despre lostrite imense, multe setci insirate in stufaris sau plase intinse la Belis noapte de noapte.

Cred ca se contureaza doua categorii de oameni care prind pesti.
Am sentimentul ca in prima categorie sunt foarte putini.
Pe mine lucrul acesta ma intristeaza nepermis de tare.

Ca sa scap de aceasta tristete ( furie, dezgust, etc.) trebuie sa fac ceva.
Cel mai usor a fost sa scriu aici.

Voi cum faceti ?
Cred ca ignorarea realitatii sau retragerea intr-un grup de pescari sportivi, nu pot fi solutii.

shootgun
veteran
veteran

Mesaj de shootgun » 20 Aug 2008, 12:04

Din pacate nu prea ai ce face.... Eu cand vad asemenea fapte chem jandarmii.... mai ma potolesc cand apar... :twisted:

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Re: BRACONAJ, MOMEALA NATURALA

Mesaj de crisp » 20 Aug 2008, 14:31

Pop Vasile scrie:
s-ar putea ca pb sa fie legata de varsta.
furie, dezgust eu simt de cand suna ceasul dimineata si tre sa plec la servici, urmeaza minunea minunilor: traficul din bucuresti, punctul culminant 8-9 ore de scarbici, apoi iar trafic, si sfarseste apoteotic cu stirile economice si politice de la tv (asta din urma pt ca am trimis-o pe nevasta-mea si fii-mea in provincie asa ca n-am incarcare).
nu pot sa spun ca toate acestea nu ma afecteaza, dar din ce in ce mai putin. Era o perioada cand credeam ca pot sa schimb lumea, niet, wrong totalement mainen herr, asa ca mi-am dat seama ca daca eu respect regulile bunului simt este ok, daca altii imi urmeaza exemplu e f bine, daca nu treaba lor.
Atat timp cat traiesti intr-o tara in care infractorii sau rudele acestora agreseaza politistii fara sa pateasca nimic, cred ca nu merita sa-ti faci prea multe pb..
Sunt de parere ca Cervantes poate sa-si bage personajul genial, de altfel, prin partile dorsale, dar eu unul nu vreau sa ma identific cu el.
Deci vorba poetului national, ramai la toate rece, altfel te apuca amocu' si incepi reparatiile la inimioara, stomacel, ficatel etc. si har Domnului sa vezi aici cheltuieli, ce sage-uri, cortland-uri loop-uri si alte scule ti-ai cumpara cu banii aia.

PS ca sa ajungi la un rezultat ar trebui sa extermini un procent cam mare din populatia tarii si asta nu e posibil :( :twisted:

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 22 Aug 2008, 09:22

crisp scrie:
Pop Vasile scrie:
s-ar putea ca pb sa fie legata de varsta.
PS ca sa ajungi la un rezultat ar trebui sa extermini un procent cam mare din populatia tarii si asta nu e posibil :( :twisted:
Multumesc pentru raspuns. Instinctiv, l-an citat integral apoi am sters.

Nu e chestie de virsta. Am multi ani.

Cred ca lumea nici nu stie .
Cu tot respectul, poporul Romin este un popor de tarani. Si orasenii sunt oraseni la prima sau a doua generatie.
Civilizatia, cultura, manierele ( de comportament) s-au format in orase ( cetati, tirguri, burguri).

Simt nevoia sa povestesc ceva.
Ieri am fost pe Sacalaia ( lacul stiucii, am prins !). Acolo, un tinar pensionar care vine pe aceea balta de 60 ! de ani in fiecare an, a ramas mirat ca dam la stiuca, deoarece scrie pe tablita de la intrare ca nu este voie iar paznicul a atentionat in mod expres despre aceasta. Am explicat ca prindem, apoi eliberam stiuca. A ramas uimit.
Nu auzise despre C@R .

Fire zbuciumate !

Petre D.
junior
junior

Mesaj de Petre D. » 22 Aug 2008, 13:22

Parerea mea e ca oamenii inconstienti care practica braconajul vor disparea in cativa ani de zile. De ce...pai motivul e simplu si anume baltile si lacurile vor ajunge sa fie in proportie mare cu plata si evident cu paza si apele curgatoare...fie vor ramane fara peste....fie acesti domni "pescari" vor iesi la pensie...
De asemenea din cate am vazut si controalele AJVPS s-au mai intensificat desi nu cat ar trebui.
Intr-adevar e pacat..dar ce putem face mai mult decat sa chemam jandarmii cand suntem martorii unor asemenea scene...

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 22 Aug 2008, 15:08

Pop Vasile scrie: Cu tot respectul, poporul Romin este un popor de tarani. Si orasenii sunt oraseni la prima sau a doua generatie.
eu am citit de rauri de sange rosu si nu albastru, deci toate popoarele sunt popoare de tarani. diferenta este ca prin partile unde soarele rasare mai tarziu au fost niste baieti care s-au desteptat mai devreme, au facut niste legi ceva mai clare, au pus niste baieti sa traga de fiare le-au dat bate si i-au pus la treaba, adecatelea au impus legea. au taiat capete la greu si uite asa din popore de iobagi (ca sa nu spun animale) sau civilizat fratii dar asta in ceva decenii/secole de istorie.
Chestia cu orasenii si taranii sunt vax albina crema puka, marii oameni de cultura in general au plecat de la tara din simplul motiv ca saracii ca sa suplineasca lipsurile munceau la greu ca sa scoata capul in lume. si daca nu ai bani si nici muschi ce faci?! folosesti muschiul cenusiu (culoarea cica n-ar fi asta) muschi care la copilasii potentatilor se atrofiaza nefiind utilizat. si dupa cum vedeti istoria se repeta, din pacate la noi este un perpetuum mobile.
deci o sa avem deja-vu-uri muuuuult timp de acum incolo, si uite asa a devenit brucan un optimist incurabil. cred ca o sa ajunga astia pe pluto si noi tot o sa asteptam in cuminti spatele carutelor incarcate cu fier vechi pe soselele patriei.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Aug 2008, 16:06

Pop Vasile scrie: un tinar pensionar care vine pe aceea balta de 60 ! de ani in fiecare an, a ramas mirat ca dam la stiuca, deoarece scrie pe tablita de la intrare ca nu este voie iar paznicul a atentionat in mod expres despre aceasta. Am explicat ca prindem, apoi eliberam stiuca. A ramas uimit.
Nu auzise despre C@R !

intrebare de o suta de puncte: cine e mai taran in situatia data?

varianta 1: pensionarul care da la mamaliga si nu la pestisor
(pentru ca a citit pe tablita ca nu-i voie la stiuca)

varianta 2: pescarul sportiv care da la stiuca (a citit si el dar i se rupe, e cu prieteni cu spate si pile, basca se mai simte si indreptatit fiindca el stie de catch & release).

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 22 Aug 2008, 19:14

in Finlanda si as putea sa spun chiar in toata scandinavia pe unde am umblat eu ... pescuitul cu plasa , cosul , capcane si altele este permis.

Permisul pt plasa este mai ieftin ca ala pt naluci.

la flacara noaptea cu tapusa e pe gratis... deh metoda traditionala ca si altele... dar e si mai sportiva considerata.

gafa gasesti de cumparat la orice magazin cu produse de pescuit... sint chiar mai dese ca bodagripurile... si mai ieftine !

pe de alta parte pescuitul cu undita e gratuit aproape peste tot cu exceptia locurilor cu regim special.

pescuitul e vast ! :lol:

pityu
veteran
veteran

Braconaj, momeala naturala

Mesaj de pityu » 22 Aug 2008, 23:31

Cu permisiunea voastra intru si eu in discutie.
Braconajul si pescuitul ilegal sunt doua lucruri distincte. Si legea le pedepseste in mod diferit, in functie de gravitatea abaterii.
Deci pescuitul ilegal este o abatere mai putin grava decat braconajul si consta in nerespectarea prevederilor legale privind pescuitul SPORTIV.
Aici intra si pescuitul cu momeala vie a salmonidelor (la noi in tara), pentru ca sunt tari unde legea permite.
Braconajul in schimb reprezinta pescuitul cu unelte si materiale interzise de lege si care poate aduce mari daune intregii faune acvatice. Aici intra incepand de la plase, varse si ostii, pana la explosivi, curent, produse toxice, etc.
Deci, cine pescuieste fara permis dar cu unelte permise (bat, lanseta, etc.), nu e braconier cum multi se grabesc sa spuna ci e ilegal. La fel, cine da cu rama, pestisor, etc. la salmonide, inseamna ca pescuieste ilegal, nu braconeaza. Ar fi bine sa ne familiarizam cu aceste doua notiuni distincte, pentru ca nu e totuna !

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Aug 2008, 08:03

pityu,

asa este, ai dreptate. dar pana una alta, este doar o chestiune de intepretare diferenta dintre contraventie si infractiune. exista niste reguli si legi. niste oameni trebuie sa le aplice, iar noi sa la respectam.

daca ne-am face treaba cum trebuie, as mai zice sa ne apucam sa le dam lectii alorlalti. pana una alta, nu prea e cazul. regulile nu sunt aceleasi pentru toti si tot ce facem e sa cautam portite sa le driblam, fiecare dupa posibilitati.

degeaba ne tot umflam in fraze bombastice, in realitate inca n-a fost nimeni in stare sa faca revolutii, nici oamenii indignati in particular si nici asociatiile. nici nu prea s-a incercat, voi sunteti oricum prea ocupati sa le-o dati astora de la ajvp sau sa organizati concursuri. :)

uite chestie de saptamana trecuta, pe complexul lagunar razelm la grindul chituc. este o asociatie de mediu care are sarcina de a proteja rezervatia.
cum o fac? pai, patruleaza prin zona si fac pe durii de parca ii mosia lor din tata-n fiu. exclus sa stranga gunoaie de acolo. singurii care au strans peturi si au facut curat sunt turistii, nu toti dar unii o fac, am vazut mai multe grupuri de tineri care aveau grija de aspectul asta.

noi - eram cativa - am strans ultima data ditai gramezile de peturi. de obicei cand plec de acolo am masina plina de saci cu peturi, de data asta erau prea multe si a trebuit sa fac o contraventie, respectiv sa dau foc gunoaielor. dar nu ne-au amendat pentru asta. ne-au dat-o pentru ca nu aveam permis de acces rezervatie, desigur. mai erau su de masini prin zona, dar aia erau in regula ca nu se luasera la cearta cu dumnealor cum a facut unul dintre prietenii mei, nestiind cum merg regulile prin zona.

astia de la asociatie, in mod dubios, sunt dotati cu atv-uri, motoscuter, mega barca cu motor si vreo cateva 4x4 brand new in leasing. precis ca le sunt utile in zona sa protejeze grindul. cred ca au si utilaje agricole, saptamana trecuta au tras niste brazde de-au blocat oamenii campati sa nu mai poata iesi de pe plaja. dar nu inchid totul cu bariera de la intrarea pe grind, pentru ca de fapt accesul oamenilor in rezervatie este ok, le intra niste bani din amenzi.

cam asa-i cu orice pe la noi, ce sa o mai lalaim, legi avem, ape avem, cu resursa umana stam prost, ca nu-i de calitate.

Scrie răspuns