Ca tot se vorbeste despre barci,incerc sa prezint,dupa opinia mea,barca ideala pentru delta. Ideala este cam mult spus,fiecare in functie de gusturi,stil de pescuit si necesitati,poate avea alta parere.
Am pescuit de-a lungul timpului din mai multe genuri de barci si,cred eu, am reusit sa-mi configurez o barca echipata complet,care sa-mi satisfaca cat mai multe cerinte. Cele gen lotca au avantajul ca se strecoara usor dar sunt instabile si sensibile la miscari bruste. Echipate cu un motor mai serios, implicit si mai greu,cu o singura persoana merg destul de aiurea. Lipovenii care se confrunta cu situatia asta au lestat barca pe fata . Barcile cu pescaj mare si salupele,limiteaza mult zonele de pescuit. Am fost tentat sa-mi cumpar o barca cu timonerie,mai comoda,mai eleganta…cand am condus una si nu am ajuns din pricina unor copaci cazuti peste canal,la locul de pescuit dorit,am renuntat la idée. Barca pneumatica nu este o varianta viabila pentru mine tinand cont de coclaurile pe unde umblu,nici nu este prea stabila(vorbesc de Zodiac de 3.6m cu motor de 15 cp.).La o iesire cu Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum),de lene sa nu mai mergem pana la Gorgova sa transferam bagajul in barca de fibra,am pescuit din Zodiac.Nu a fost o partida reusita si am intepat barca in mai multe locuri.Folosim gonflabila in general pentru carat bagaje in localitatea unde fixam cartierul general,sau la iesirile pe Dunare in zone apropiate Bucurestiului.
Fiind un pescar solitar (in 80%din cazuri),mi-am configurat o barca de fibra mai usoara cu 30-35 kg decat cele din categoria ei.Lucrul asta se remarca cand,cu barca mea echipata cu motor de 9,9cp,mergeam putin mai repede decat una similara,cu greutate standard si echipata cu motor de 15 cp. Barca este tip Laguna, “nascuta”la Galati si echipata acum cu un motor de 20 cp.O barca foarte stabila cu care pot naviga singur cu 42 km/h(la viteza asta mai face figuri). Tot ansamblul are cam 157 kg, nu am luat in calcul motorul electric, bateria, sonar, truse, etc.,lucruri ce pot fi usor date jos sau, la o adica, renuntat la ele(in functie de situatie). Pot trage barca singur peste obstacole mici,pot scoate motorul daca situatia o cere,navighez in ape putin adanci sau pline de vegetatie si ma descurc usor cu ghionderul.In doi situatia este si mai simpla ,putem trage barca echipata peste diguri sau peste plauri.De multe ori in cautarea locurilor bune de pescuit,cand situatia a cerut-o, am coborat din barca si am tractat-o in ciuda zemurilor scarboase in care ne balaceam. In functie de zona de pescuit vizata si de dificultatea accesului,aleg cu grija bagajul,renuntand la tot ce nu este strict necesar,cateodata nici apa sau alimente nu caram dupa noi. Imi doresc foarte mult un Linder dar mai studiez problema.Daca nu-mi ofera toate facilitatile cu care m-am obisnuit,caut alta varianta .