>>> Incet , dar sigur , anul 2014 devine o amintire . Inevitabil a venit si momentul bilantului reusitelor sau esecurilor de peste an. Nici nu mai stiu exact a cata iesire in delta a fost cea care tocmai s-a incheiat . Pentru mine a fost un an bun , satisfactiile pescuitului fiind completate de bucuria de a-mi vedea fii tot mai iubitori de natura si pasionati de pescuit . Regula C&R s-a intiparit in sufletul lor si asta ma multumeste deplin . Nu tin cont nici de sfaturile “binevoitorilor” care i-au tot indemnat sa opreasca capturile “ca tot le vor lua altii pana la urma” . Educatia a invins in final .
Cum bine stiu cei care ma cunosc , sunt un pescar solitar in cea mai mare parte a timpului . Pescuiesc numai in delta si mi-am format un stil propriu la care doar vreo 2-3 prieteni s-au adaptat . Asta nu inseamna ca nu tanjesc dupa serile de taifas , cand ne strangem toti amicii ce ne-am nimerit prin aceeasi zona , sau mesele cu bucate ce numai prin delta se gatesc (din pacate o umbra palida a ceea ce a fost odata), impartite cu prietenii , parca au alt gust. Sunt oameni ,de prin toata tara , cu care imi face mare placere sa ma vad si numai in delta am ocazia . Am ajuns sa cunosc tainitele deltei renuntand de multe ori la zile de pescuit , scormonind singur sau cu vreun prieten localnic locuri putin stiute sau lipsite de interes pentru altii . Fac lucrul asta de mult amar de vreme si ajung la concluzia ca mai am multe de aflat . Batranul si inteleptul Danubiu si cele trei odrasle ale sale , mai au momente cand ii pedepsesc pe cei care nu le respecta regurile . Am simtit asta pe pielea mea in decursul anilor . Este inca proaspata in memoria noastra , patania de la inceputul sezonului acestuia cand ne-am rasturnat cu barca si Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum) s-a mentinut cu greu la suprafata apei , inca destul de rece.
Acum trei ani , cand am deschis acest topic, intentia mea a fost sa-i ajut pe cei mai putin initiati in ale deltei , sa inteleaga si sa iubeasca , sa respecte si sa protejeze aceste locuri mirifice si viata salbatica de aici care , in ciuda tuturor vicisitudinilor , se ambitioneaza sa existe.
>>> 27.11.2014 –Ora 3.45 AM - plecarea spre delta . Bagajul incarcat in masina lui Homer cu o zi inainte , cuprinde printre efectele personale ale fiecaruia si Zodiacul + motorul de 15 cp . Desi nu era cazul , ora fiind total nepotrivita , Homer ma anunta cu claxoane ca a ajuns . Ma intampina cu zambetului larg si in gura mare zice : “Baaa ! , sa vezi tu ce ne’ngheata madularele p’acolo ! , hai ca e tarziu !”.Ma uit ingrozit la balcoanele vecinilor asteptand sa zboare vreo oala de noapte sau ceva de genul asta .
In prima parte a intervalului petrecut in delta peisajul este bacovian , totul in nuante de gri . Racoare bine. Apa destul de mare , are pe lacuri cam 2 m . Am avut parte de precipitatii lichide si solide si , spre sfarsitul sejurului chiar de soare . Frigul a persistat si “Mos Ivan”, sosit din nordul indepartat si rece , si-a facut simtita prezenta moderat . Am pescuit pe Lacul Dracului , Corciovata , Dedova , Fortuna , Cruhlic , Matita , Corciovata (din Fortuna) si pe japsele si canalele din zonele mentionate. Am gasit inghetate doar canale mici si golfuri ferite de vant . Niste amici cu care ne-am intalnit , au pescuit pe Trei Iezere , Bogdaproste , Puhaciova , Cazanel si Miazazi . Nu au avut nici un tzac. Noi am reusit sa pacalim cate ceva si , acum la ceas de judecata , ne declaram multumiti . Fotografia nu a fost niciodata punctul meu forte . Ca si acum un an , in perioada asta , cu acumulatorii pe care ma chinui de atunci sa-i schimb si nici pana in ziua de azi nu am reusit , am facut fix 3 poze . Prin amabilitatea lui “gsteph” le veti viziona . Au fost capturi la stiuca putin mai mari decat cea din poza ,dar si mai mici si vreo 5 bibani cam la fel cu cel din imaginea in care apare Homer.
Jumatate din timpul petrecut in delta a fost dedicat activitatiilor administrative. Am incercat sa fac ordine prin “cazarmament’ ,atat la Mila 23 cat si la Gorgova . Pe la Chilia nici nu m-am oboist sa ajung , poate la primavara. Cand am sosit la Gorgova ,am constatat cu uimire ca au aparut pe stalpii de lumina din sat cosuri de gunoi , portocalii . Au fost montati inainte de alegeri dar , de colectarea resturilor nimeni nu a pomenit nimic. Asta este una din problemele stringente specifice deltei , evacuarea gunoiului . Pontonul meu ,gaurit de sloiuri anul trecut , zace pe uscat si pana nu ma mobilizez cumva , tot acolo isi va face veacul . Vizita se termina la un vin fiert cu prietenii lipoveni si urari de ramas bun , sa ne tina pana la anu’.
Mila 23 ,cu o zi inaintea plecarii . Cu inima stransa scot barca pe mal , la iernat . Motorul(cel care ramane in delta) intra in hibernare , la fel si toate acareturile (lansete ,mulinete , giugele)care , de-a lungul anului mi-au adus momente de neuitat . Luni , de ziua Romaniei , pe un frig cumplit plecam spre casa .
Ajuns acasa sunt intampinat cu mare bucurie de baietii mei , de sotie si cu efervescenta de micutul si neinfricatul meu tekel sarmos . Dezamagit la plecare ca nu a participat la actiune , iertator si dragastos ca orice caine , ma intampina aratandu-mi iubirea lui neconditionata . Trebuie sa precizez ca , fara sprijinul minunatei mele familii , toate aceste escapade nu ar fi posibile . Ca vin din delta sau de la escaladele pe gheata din Alpi , din ture fagarasene sau mai stiu eu de unde , bucuria de a ma vedea sosit cu bine este coplesitoare . Baietii vor sa afle repede amanunte , impartim impresii , ma intreaba daca am fost pe mai stiu eu ce japse…imi ascund cu greu un zambet multumit . Vor fi cel putin doi “deltaici” pe lumea asta cand voi fi nevoit sa ies din scena…dar …pana atunci mai este .
Al 42-lea sezon de delta tocmai s-a incheiat pentru mine , sau cum ar spune orice lipovean : “this is it “.