Vesti de pe lacul Belis -jud Cluj
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Vesti de pe lacul Belis -jud Cluj
Eu iau in serios ideea. Deja m-am interesat de preturi si specii. Cred ca cel mai potrivit ar fi curcubeul sau fantanelul intre 30-50g/buc (prea mic pentru a fi mancat de braconieri si prea mare pt a fi mancat de clean), care ar veni la 1 leu bucata. Cei de la Gilau au doar curcubeu. Problema ar fi transportul pentru ca nu vreau sa-i eliberez intr-o zona de langa sosea (e ca si cum i-as pune direct in juvelnicul braconierilor). As prefera o zona mai salbatica cu stanci si greu accesibila.
Imi pare foarte rau ca momentan finaciarul nu imi permite ca as fi dorit sa ma implic si eu
.
Curcubeul nu este cel mai potrivit ca are un comportament foarte hraparet si imprudent..in primul an ar fii prins de toti stationaristii cu momeli naturale si daca nu ma insel nici nu se reproduce natural la noi.
Dar oare se mai poate reface o populatie normala de pastravi in Belis?
Nu cred ca doar braconajul a dus la disparitia lui in acest lac....ci si raspandirea unor alte specii mai vorace si mai agresive ca si bibanul l-a impins pe calea disparitiei aproape totale. Plus distrugera raurilor unde nu mai putea sa urce pentru reproducere.
Singura optiune ramanand sa se repopuleze sistematic an de an....altfel nu prea vad vreo sansa reala pe termen lung.

Curcubeul nu este cel mai potrivit ca are un comportament foarte hraparet si imprudent..in primul an ar fii prins de toti stationaristii cu momeli naturale si daca nu ma insel nici nu se reproduce natural la noi.
Dar oare se mai poate reface o populatie normala de pastravi in Belis?
Nu cred ca doar braconajul a dus la disparitia lui in acest lac....ci si raspandirea unor alte specii mai vorace si mai agresive ca si bibanul l-a impins pe calea disparitiei aproape totale. Plus distrugera raurilor unde nu mai putea sa urce pentru reproducere.
Singura optiune ramanand sa se repopuleze sistematic an de an....altfel nu prea vad vreo sansa reala pe termen lung.
Curcubeul si fantanelul nu se reproduc natural la noi, si chiar e pacat sa bagati specii ne-autohtone, si asa echilibrul in acel lac a fost stricat, vreti sa-l stricati si mai tare?
Chiar si la indigen sunt niste dichisuri
Chiar si la indigen sunt niste dichisuri
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
Tot la indigen ma gandeam si eu...dar nu vad ce ar putea sa dezechilibreze el...
Nu sunt nici eu de acord sa se populeze cu specii care au venit de peste hotare si nici nu-s capabili sa isi sustina o populatie .
Nu sunt nici eu de acord sa se populeze cu specii care au venit de peste hotare si nici nu-s capabili sa isi sustina o populatie .
Indigenii ce se mai gasesc pe la noi in putine pastravarii (Bradisor de exemplu) cica provin din niste linii selectionate pentru genetic crestere rapida pe afara (Polonia) . Nu sunt indigeni de pe la noi.
Nu stiu cat adevar stiintific e in chestia asta si ce ar rezulta din amestecul de indigeni polonezi mutanti cu indigeni autohtoni.
Dar cu siguranta curcubeii si fantaneii nu sunt o idee buna...
Nu stiu cat adevar stiintific e in chestia asta si ce ar rezulta din amestecul de indigeni polonezi mutanti cu indigeni autohtoni.
Dar cu siguranta curcubeii si fantaneii nu sunt o idee buna...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
o solutie drastica rau ar fi interzicerea totala a pescuitului pe minim 5 ani.ar fi destul de greu pt toti care iubim acest lac si pescuim acolo.ULK scrie:
dupa cei 5 ani cred ca pestii ar trage si la carligul gol
dar lucruri de astea nu se pot face la noi in tara deci ideea pica din start,dar ca idee,zic eu,ca ar fi benefica.si cred ca chestia asta a fost folosita undeva prin strainatate cu succes.
Catch & relax
lee lee astea sunt vorbe sa nu tacem..credeam ca se vorbeste la un mod mai serios..despre ceva ce se poate duce la bun sfarsit..facand ceva.... fara sa asteptam autoritati sa ne sprijine..ca alea-s vise.
Eu mai bine propun sa populam gilau cu stiuca...
))
Belisu daca il populam cu specii care nu se reproduc.. in 1 an sacosari scot to.. ca is fomisiti multi in zona

Belisu daca il populam cu specii care nu se reproduc.. in 1 an sacosari scot to.. ca is fomisiti multi in zona
"In fiecare zi ne batem joc
De pasari ,de iubire si de mare
Si nu bagam in sema ca in loc
Ramane un desert de disperare ."
Romulus Vulpescu
De pasari ,de iubire si de mare
Si nu bagam in sema ca in loc
Ramane un desert de disperare ."
Romulus Vulpescu
-
- veteran
Corect si la subiect.mynu_cs scrie:Eu mai bine propun sa populam gilau cu stiuca...))
Sustin ideea lui Cosmin, desi Gilaul e colmatat 30% din lac si daca bagi acolo stiuca in 3-4 ani nu mai gasesti alte specii ca si acum , cleni, scobari, pastravi.

Trebuia putin gindita treaba nu facuta doar sa fie facuta .
In plus Gilaul e acum administrat de un AJPS

pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
Sunt din ce in ce mai descurajat.
Am vorbit si eu cu un ing specializat in piscicultura , care mi-a spus ca toti pastravii care se vand sunt sterili, ca sa creasca mai repede si ca sa nu se inmulteasca la altii.
In concluzie cati pesti bagi aceia raman pana cand dispar.
O alta problema este ca astia din crescatorie sunt tare fraieri si vor fi prinsi imediat daca sunt destul de mari( ca si in Gilau) sau vor fi mancati de ceilalti daca sunt prea mici.
Ma intereseaza si alte pareri, eu parca totusi as incerca.
Adrian
Am vorbit si eu cu un ing specializat in piscicultura , care mi-a spus ca toti pastravii care se vand sunt sterili, ca sa creasca mai repede si ca sa nu se inmulteasca la altii.
In concluzie cati pesti bagi aceia raman pana cand dispar.
O alta problema este ca astia din crescatorie sunt tare fraieri si vor fi prinsi imediat daca sunt destul de mari( ca si in Gilau) sau vor fi mancati de ceilalti daca sunt prea mici.
Ma intereseaza si alte pareri, eu parca totusi as incerca.
Adrian
WHY WORK WHEN YOU CAN xxx?