Am plecat spre Izbiceni cu trei masini aproape pline. Ne-a oprit politia de frontiera si cand a auzit ca suntem pescari nici nu a mai vrut sa se uite prin acte si ne-au urat "succes baieti"...

S-a luminat la vreo doua ore dupa ce am ajuns pe malul drept al barajului si cand am vazut cate masini de VL erau acolo, am avut pentru un moment impresia ca sunt acasa, pe barajul de la Lotru! Pe scurt, nu s-a prins toata ziua decat un singur salau de aprox. 1,5Kg la twister, in ciuda faptului ca pe ambele maluri se aflau peste 100 de pescari. Parca nu era acolo. Unii dintre noi am insistat putin si la vobler, dar acelasi rezultat. Cand am trecut pe malul stang, in fata noastra, cam la jumatatea distantei dintre pila si pereu, dar vreo 50-60, mai jos de pila, pe o apa ce te facea sa te gandesti de 1000 de ori inainte sa intri acolo, doi tipi cu doua barci TOPEAU salaul la oblete viu. TOPEAU inseamna TOPEAU! Prindeau cu o frecventa de un salau la 10 minuteAu scos pana la ora 9.00 AM cate o jumatate de sac la mal si apoi, pana la 15.00 au mai prins peste 50 de salai impreuna. Trei dintre salaii celui care prinsese mai mult au avut 5,5kg, 6kg si 7kg. Doi salai (sau somni) nu i-a putut aduce la barca. Seara, un prieten de-al meu care ii cunostea a vorbit cu ei si i-au spus ca au peste 100kg de salau si daca vrem sa cumparam unul sau doi pretul este de 120 mii lei/kg, iar daca luam o cantitate mai mare, 100 mii lei/kg. Au fost flancati de alte doua barci, dar cei din ele nu au reusit sa prinda mai nimic cu toate ca isi facusera rost de obleti. Nici macar cel care dadea de pe pila (cu twister) nu a luat vreun peste. Sarituri, cu exceptia unei dihanii ce s-a aruncat pe spate langa o draglina, nu am vazut. Nu aparusera nici obletii pe deasupra.
Vremea a fost frumoasa, dar a batut un vant de nu puteam tine batul in mana, iar apa era cristal. Cu o zi inainte, tot pe o vreme misto, se prinsesera cinci salai toata ziua (3 pe malul stang si 2 pe malul drept). S-a pescuit si noaptea, dar tot la pestisor s-au prins vreo 10 salai pana in 1,5 kg bucata. Localnicii ne-au spus ca salaul s-a batut acum aproape o luna, intr-o padure de mai jos de Izbiceni prin care intrase Dunarea. Vorbeau intre ei cate carute de peste au luat cu furcile dintre pomi! Blestemau de suparare ca au trebuit sa pandeasca sa intre salaul prin apa din padure, fara sa doarma, doua nopti...
P.S. Baltile "de stiuca" de pe malul stang erau pline cu setci.