Sacalaia - Lacul stiucilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
- serbanhbk!!
- veteran
Re: saclaia
sacalaia nu a murit si nici nu o sa moara niciodata...este doar bolnavastradic scrie:Da da Serbane cam asa e!!!! Sacalaia a MURIT![]()
![]()
![]()
![]()

am fost ieri, erau cativa baboieri si un sportiv, unu dadea la bambina cu rosioare in carlige, altu la clonc (habar n-avea), altu la lingurica dupa ce a plantat 2 plutoaie cu rosioare in carlige. doamna cabaniera zicea ca recent s-au luat 2 somni de 2 (doua) kilograme. cand am iesit eu, pe la 2, mai intrau cativa plutargii, surprinzator ca balta mai are clienti la ce ofera (adica ~ zero). pe apa pluteau niste floace de la trestie, ca si vata, ce se agatau in draci de fir, foarte deranjant. a, ce era mai important, nici o prezentare in patru ore de dat non stop cu naluci de toate tipurile. nici atacuri, nici urmariri, nici pesti in apa, nimic, lac mort. sambata-duminica precis e festival manelistic- plutaresc, chiar si ieri, vineri, vreo 2 ore am avut parte de frumoasa muzica. ce a ajuns lacul asta........
-
- veteran
Am fost si eu cu prietenii Cristi si Paul de vineri seara cazati in cabana Sacalaia , cabana care incepe sa ofere conditii excelente pt sume mai mult decit modice .
Acest lucru este laudabil.....din pacate balta pare GOALA , cel putin azi in 3 insi am pescuit de la 5.15 dimineata pina la ora 12 si am prins 4 pui de stiuca
cred ca cea mai mare a avut 38cm.
Am pescuit cu tot arsenalul din dotare, linguri, gume, Zalturi , Slidere si alte "balabuste " dar stiucile nu au fost deloc interesate de ele ...
"Curcubeii" ca asa le botezat Paul pe cele 4 stiuculite au fost prinse 3 la linguri si a 4-a la o guma BTS alba .
Se pare ca dupamasa Cristi a reusit performanta sa prinda un salau de aprox. 5 -6 kg.
poza cu captura o asteptam cu interes sa apara cit de curind.
In rest barci destul de putine pe apa ,destul de mare liniste in zona si intradevar mult puf de la plopi pe apa care se prindea de fire ....
Sacalaia ramine o balta frumoasa ,o oaza de liniste dar din pacate secatuita de resursa cea mai de pret ...STIUCA.

Acest lucru este laudabil.....din pacate balta pare GOALA , cel putin azi in 3 insi am pescuit de la 5.15 dimineata pina la ora 12 si am prins 4 pui de stiuca

Am pescuit cu tot arsenalul din dotare, linguri, gume, Zalturi , Slidere si alte "balabuste " dar stiucile nu au fost deloc interesate de ele ...
"Curcubeii" ca asa le botezat Paul pe cele 4 stiuculite au fost prinse 3 la linguri si a 4-a la o guma BTS alba .

Se pare ca dupamasa Cristi a reusit performanta sa prinda un salau de aprox. 5 -6 kg.

In rest barci destul de putine pe apa ,destul de mare liniste in zona si intradevar mult puf de la plopi pe apa care se prindea de fire ....
Sacalaia ramine o balta frumoasa ,o oaza de liniste dar din pacate secatuita de resursa cea mai de pret ...STIUCA.

pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
Cam asa cum zice Vali. Eu am o teorie alternatica, cum ca datorita lipsei vegetatiei (mai putina ca anul, trecut care era mai putina ca acum doi ani si care era mai putina ca in 2008) arealele de vanatoare sunt mult mai mici. Plus de asta si resursa de hrana s-a diminuat, asta e clar. Localizarea e foarte dificila. Ganditi-va ca in 2008, cu toate capturile, ale mele, ale noastre, ale tuturor, erau pe la vreo 4-5 stiuci la 1 metru si peste si tot atatea de 4-5 kile. 2008 a fost primul an in care s-a instituit C&R, si numai din martie, si avusese loc doar o populare cu exemplare mai mici decat cifrele date de mine, daca retin si am inteles corect. Pana in 2008, un regim asemanator cu cel de acum in ceea ce priveste conditiile de pescuit si de exploatare a resursei, daca nu mai dezastruoase, tineau deja de multi ani. Fara prohibitii, fara reguli, totul la sacosa, nici urma de populare... etc. Si totusi s-a prins mult peste. Daca va amintiti, dupa populare lacul chiar inflorise, se prindeau multe stiuci si nu prea era zi fara capturi. S-au mai prins exemplare mari in continuare. In 3 ani, stiuca a fost protejata. Chiar daca mai umblau vorbe ca se mai scoate si mai stiu eu ce, sunt convins ca erau cazuri izolate si sporadice. Adevarul e ca nu putem fii siguri decat daca stie cineva, ceva, CONCRET. E in acesti 3 ani, au avut loc 3 prohibitii adevarate si 2 populari semnificative, si nu s-a dus stiuca deloc. hrana, din abundenta. Ca sa n-o mai lungesc, eu cred ca in acest ultim an scurs, nu se putea periclita populatia, pentru toate motivele pe care vi le-am dat mai sus. Cred ca stiuca ar trebui sa fie mai mult si poate si mai mare (in medie) ca in 2008. Astept un an cu o inflorire a vegetatiei ca in 2008 (prezenta intregi forme de relief subacvatic, foarte extins, multi plauri, multe praguri - stiu ca in martie inca se mentinea in buna parte vegetatia din anul precedent) si atunci voi putea vedea daca teoria asta... e corecta. Daca vor fi conditii asemanatoare si lacul e tot pustiu si fara rezultate, undeva n-am dreptate, si asta as pune-o pe o lipsa de informare a noastra, a tuturor. S-or fi intamplat lucruri mai serioase, de care noi nu stim. Dar azi, lacul era ca un teren de footbal. Nici la 1 metru de peretele de stuf nu este vegetatie. Te agheti in radacini direct. Foarte putina vegetatie, si in locurile unde am mai gasit cate un fir, era din anul trecut. Nimic verde. Om mai vedea... Cu totii care am pescuit acolo insa, stim ca rezultatele au scazut de la sezon la sezon, incepand cu 2008. Singura explicatie pe care eu am gasit-o e cea cu diminuarea drastica a vegetatiei, care inseamna si mult plancton, oxigen, locuri de vanatoare... etc... de ce se reduce si vegetatia de la an la an? Asta habar n-am.
- semlecangheorghe
- veteran
sacalaia
cand creste prea mult concentratia de sulf in apa aceasta impedica dezvoltarea vegetatiei sau chiar o distruge
se stie ca apa din Sacalaia este sulfuroasa si sunt ani in care concentratia e mai mare si apa se inroseste parca un pic nefavorizand dezvoltarea vegetatiei...........

rapala the best vobler in the world
Asa am zis si eu dar nu mai departe de anul trecut, domnul Andrei, care tot venea pe la cabana, m-a asigurat ca s-a facut o expertiza, un stiudiu, de catre o firma din ungaria si calitatea apei este buna, ofera destula hrana, nu sunt nici un fel de probleme... chestii dinastea. Si eu sunt convins ca regresul vegetatiei are o explicatie in conditiile si componenta apei dar nu pot sti. Dar se indreapta spre o explozie a reactiei namolului si lipsei de oxigen, si ne putem trezi cu toti pestii cu burta-n sus. Atunci o sa vedem (daca o sa fim pe faza) cat peste mai este - doamne fereste.
Si ca ma intrebai la poza, da, l-am eliberat, desi am fost intampinati la cabana cu ceva de genul: da stiti ca la somn si salau, cu pestisor... merge, nu? Puteti lua. Trebuie sa incercam sa mai facem ceva prieteni, si daca nu mai salvam situatia dar macar sa se respecte legea.
Vreau sa spun ca o singura barca cred ca mai dadea la spinning si erau luate toate. Toti aveau si cate o pluta cu pestisor, unu arunca gunoaiele din barca (probabil ale lui) in stuf, si chestii dinastea. Mai sunt cateva zile pana in 4 iunie, dar nu ar trebui sa fie nici o scuza. Legea e lege. Cum nu va bag io voua sau la altii mana in buzunar... cum spunea un coleg... as vrea acelasi tratament; mai ales ca le dau bani pentru a avea un drept, a beneficia de un permis, de un acces. Cum inteleg anapoda si oricum sunt redusi multi, se asociaza permisul si taxele cu mancatul de peste.
ALO! Platesc ca sa pot pescui nu ca sa duc peste. E taxa de pescuit. De-acolo mai departe, ca nu vorbim de Sarulesti, mergem la legile pe care le aplica ANPA si AGJPS-u. Ioooi... vreau sa duc peste? Du frate daca tot ti-e foame si ne-am rahat pe el Lacul Stiucilor, dar macar in conditiile legii.
ANPA? Este pe fir? Macar cineva. Sau e o agentie fara bani, care numa ia 30 de lei (ce se mai bucurau unii acuma cativa ani ca s-a ieftinit, vezi doamne, pescuitul in Romania) si ii varsa in acelasi cont cu vamesii? Ca se bateau cu pumnu-n piept anii trecuti pe la Sacalaia chiar, si dadeau amenzi si luau lumea la rost; si acuma, in plina prohibitie, pe un lac-rezervatie, si a lui ANPA si a 4-5 AJPS-uri din judetele limitrofe, se comit infractiuni la regimul pescuitului in vazul lumii, ba se mai si promoveaza. As spune ca asociatiile alea 4-5, sunt asociate in scopul comiterii de infractiuni... zau asa...
Si ca ma intrebai la poza, da, l-am eliberat, desi am fost intampinati la cabana cu ceva de genul: da stiti ca la somn si salau, cu pestisor... merge, nu? Puteti lua. Trebuie sa incercam sa mai facem ceva prieteni, si daca nu mai salvam situatia dar macar sa se respecte legea.
Vreau sa spun ca o singura barca cred ca mai dadea la spinning si erau luate toate. Toti aveau si cate o pluta cu pestisor, unu arunca gunoaiele din barca (probabil ale lui) in stuf, si chestii dinastea. Mai sunt cateva zile pana in 4 iunie, dar nu ar trebui sa fie nici o scuza. Legea e lege. Cum nu va bag io voua sau la altii mana in buzunar... cum spunea un coleg... as vrea acelasi tratament; mai ales ca le dau bani pentru a avea un drept, a beneficia de un permis, de un acces. Cum inteleg anapoda si oricum sunt redusi multi, se asociaza permisul si taxele cu mancatul de peste.
ALO! Platesc ca sa pot pescui nu ca sa duc peste. E taxa de pescuit. De-acolo mai departe, ca nu vorbim de Sarulesti, mergem la legile pe care le aplica ANPA si AGJPS-u. Ioooi... vreau sa duc peste? Du frate daca tot ti-e foame si ne-am rahat pe el Lacul Stiucilor, dar macar in conditiile legii.
ANPA? Este pe fir? Macar cineva. Sau e o agentie fara bani, care numa ia 30 de lei (ce se mai bucurau unii acuma cativa ani ca s-a ieftinit, vezi doamne, pescuitul in Romania) si ii varsa in acelasi cont cu vamesii? Ca se bateau cu pumnu-n piept anii trecuti pe la Sacalaia chiar, si dadeau amenzi si luau lumea la rost; si acuma, in plina prohibitie, pe un lac-rezervatie, si a lui ANPA si a 4-5 AJPS-uri din judetele limitrofe, se comit infractiuni la regimul pescuitului in vazul lumii, ba se mai si promoveaza. As spune ca asociatiile alea 4-5, sunt asociate in scopul comiterii de infractiuni... zau asa...
-
- veteran
Re: sacalaia
colegu se poate sa ai mare drepate ....,mirosul puternic de sulf l-am simtit foarte puternic inca de dimineata devreme de pe la 5,30 , cind in mod normal aerul trebuia sa fie proaspat dupa o noapte superba.stradic scrie:cand creste prea mult concentratia de sulf in apa aceasta impedica dezvoltarea vegetatiei sau chiar o distrugese stie ca apa din Sacalaia este sulfuroasa si sunt ani in care concentratia e mai mare si apa se inroseste parca un pic nefavorizand dezvoltarea vegetatiei...........
odata cu ridicarea soarelui mirosul de sulf sa mai estompat ....cert este a nu am gasit nici macar o tufa din vestita vegetatie a Sacalaei , tufa dupa care sa se poata ascunde vre- o stiuca gata de atac ....
am trait un sentiment ciudat , acela in care pe de-o parte ne bucuram de privelistea si linistea de pe balta si tristetea care ne-a cuprins odata cu trecerea orelor fara a avea nici un atac ....
pacat de ceea ce se intimpla acum acolo ....totusi s-ar parea ca se vor petrece schimbari importante in privinta celor ce vor gestiona intr-un viitor (sper apropiat) locatia Sacalaia .
macar sa aibe inteligenta sa nu continue pe modelul AJVPS actual care se dovedeste a fi BAGUBOS pt. populatia PISCICOLA a lacului.
vom traii si vom vedea.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!