Sacalaia - Lacul stiucilor

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 02 Apr 2008, 16:25

He he! Multam fain Tavi! Ce as fi vrut sa-i aud si eu la telefon... Sa le dau nr de la METRO. Da daca le-ar da voie sa retina ei ar respecta macar legea? Peste dimensiune si pana in 5 kg? Pe naiba! Pana nu ar baga tot in desagi ca tiganu nu s-ar lasa! Eu sper ca asa succes sa aiba noua politica incat sa nu le mai vina sa dea drumul la pescuit cu retinere. Si poate asa, ca acolo din cate am inteles ca sunt si conditii (luciu intins de apa, adancime), sa avem si noi in cativa ani un lac cu stiuci aproape de recorduri. Multumesc de informatii. E destul de rece inca, trebuie cautata si mai jos. Ce adancimi are lacul? Adica predominanta si maxima ma intereseaza.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 03 Apr 2008, 08:46

Adancime medie pe la 3-4 m. Adancime maxima vreo 9 m. Ceva de genul asta.
La cum il stiu pe Istvan (patronul Energofish, care se ocupa acum de lac si a luat acesta masuri radicale) nu prea cred sa deschida la pescuit cu retinere!

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 03 Apr 2008, 09:01

Acuma fac si eu ca tiganu' :wink: , tot imi vine cate o intrebare... Mihai, cum e fundul? Vara urca vegetatia pana sus? Coboara treptat apa sau in praguri? La maluri gasesc si apa de 50-60 cm?

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 03 Apr 2008, 19:02

@Tristian nu mai ai rabdare 2 zile si vedem exact care ii situatia?

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 03 Apr 2008, 23:18

grecu scrie:@Tristian nu mai ai rabdare 2 zile si vedem exact care ii situatia?
Ma Grecule sincer, nu. Desi azi am vorbit cu niste prieteni si mai tari in ale pescuitului (merg la cupa Salmo la Sarulesti si au state grele in zona etc...) si zic ca Sacalaia ar fi neprielnica stiucii din cauza ca apa are un ph foarte diferit de ceea ce i-ar conveni ei si ca niciodata o populatie sanatoasa si o densitate suficienta pentru un pescuit sportiv nu ar rezista acolo pe o perioada indelungata. Ramane de vazut, e interesant de studiat aspectul, pozitia mea e ca nu stiu ce sa cred dar sursele mele sunt chiar oameni seriosi. Tot ei zic, ca, alevinii de stiuca adusi ca urmare a unei populari au sanse 5% de supravietuire. Desi sunt probleme care ma depasesc total deocamdata sper ca nu e asa. Oricum astept sa vad balta si sa fac niste lansari. Cred ca numai interventia unui agent extern aparut recent ar putea determina o asemenea situatie pentru ca stiu de la un unchi de-al meu din cluj, pescar adevarat, ca inca de pe vremuri, Sacalaia e Lacul stiucilor, un nume binemeritat si confirmat chiar de el.Om trai si om vedea. Deocamdata forta de mentinerea pacii din Targu Mures se pregateste pentru o interventie "in and out" la Sacalaia. Sambata.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 04 Apr 2008, 07:50

Cum o fi treaba cu ph-ul asta? Ca pana in '89 dadeai cu vasla in cap la stiuci, inainte sa inceapa unii macelul si sa distruga lacul scotand saci intregi de marlite de 15-20 cm. S-o fi schimbat ph-ul la revolutie?

Cu 5% esti pe undeva pe aproape de adevar. Si cand te gandesti ca s-au bagat in ultimii ani vreo 100 000 alevini, fa un calcul...

Da' mai bine asculta-i pe grei si pe adevarati si stai acasa in uichend. N-are rost sa bati atata drum degeaba doar ca sa te convingi ca numele de Lacul Stiucilor vine de la altceva, nu de la stiuci. :cry:

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 04 Apr 2008, 08:30

Nu se pune problema asa, da de aia e forum sa discutam. N-am spus nimic de ramas acasa si oricum am mereu alte variante. Voi merge sa vad locul cu ochii mei. Nu sunt Gica-Contra dar in ultimul timp cerand multe informatii de peste tot auzi tot felul de chestii. Vad ca esti clujean si cu siguranta cunosti mult mai bine care e situatia. Oricum nu are mare importanta discutia asta. Prin judetul Mures se mai intorc din cand in cand pestii cu burta-n sus din cauza ca toti cred ca e de ajuns sa aiba balta si sa se uite la ea ca pestii se inmultesc. Nu spun ca asa e situatia peste tot dar pe vremuri (pana in 89) se facea piscicultura nu jaf=business. Oricum, deocamdata singura speranta peste tot ramane catch&release si e de laudat initiativa administratiei de la Sacalaia.

In judetul Mures este o rezervatie naturala (cred ca si Sacalaia e rezervatie) - Faragau - poate va e cunoscuta si deocamdata se plateste 25 ron dar se practica stilul liber ales (din pacate) - numai din barca nu - si ce vezi acolo... te ingrozesti. Stiuca este multa si sunt si exemplare mari dar respectul este ultimul cuvant din dictionarul multor dubiosi care isi fac aparitia pe-acolo. Unii, de foame, sunt in stare sa ocupe 100 m de mal cu 12 bete rusesti cu pestisor, numai ca sa nu mai incapa altul si cand ii vezi ca retin o stiuca de 500 g te apuca plansul. Da asta deja-i alta discutie - off topic.

Nu bat drum tare lung si oricum am batut si drumuri mult mai lungi, si cu siguranta nu va fi degeaba, e un loc pe care oricum trebuie sa il vad. Nu ma iau dupa nimeni si nu imi dau cu parerea pana nu vad cu ochii mei locul si ce va aduce ziua de pescuit dar am adus o informatie ce se poate infirma sau confirma de catre cei care stiu si mai bine. Cu siguranta mie personal imi va placea. Fir intins!

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

zander
veteran
veteran

Mesaj de zander » 04 Apr 2008, 08:40

Nu vreau sa ma aflu in treaba si sa ma bag ca musca in ...... dar stiucilor le prieste de minune la sacalaia (asta daca le lasa lumea in pace si nu fac cu mujdei) , deja se vede o schimbare foarte mare in bine fata de ceea ce era in ani trecuti pe acolo si daca chestia cu eliberatul ar dura cativa ani cred ca s-ar regenera total ecosistemul.
Eu sunt din dej la 25 km de sacalaia , iar in copilarie imi aduc aminte ca, cam toti care pescuiau la stiuca mergeau la sacalaia si se prindea .

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 04 Apr 2008, 09:01

Nu te bagi ca musca, faci foarte bine ca intervi. Nu am vrut sa fiu inteles gresit ca stiuca nu are nicio sansa acolo si ca saraca e sortita pieirii oricum sau ca imi place sa ma duc numai la pomul laudat, pentru ca nu e deloc asa. Populatia de esocide (ca sa fiu academician) e destul de clar in revenire si sper, chiar sper, sa fie una durabila. Ideea e ca pentru a oferi conditii cat mai bune unui ecosistem odata ce se intervine asupra lui se fac si probe de calitatea apei si se intervine in ameliorarea indicatorilor iesiti din cote. Directia apelor face asta frecvent pe apele care le detine.

Mihai s-a suparat pe mine ca-s superficial...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 04 Apr 2008, 15:40

Ba nu-s suparat deloc. Cel putin nu pe tine. Poate nitel pe "greii" care scot astfel de teorii. Daca platesti taxa si mergi la un concurs nu inseamna ca esti si "greu" sau ca te pricepi la piscicultura sau analize chimice.

Dupa ce l-am vazut cum era odata si l-am vazut cum il distrug niste nesimtiti, acum nu pot decat sa ma bucur ca cineva lupta si baga bani pentru refacerea lui.
Am vazut ca unii au impresia ca a devenit lac privat si chiar tuna si fulgera pe alt topic. Nimic mai neadevarat. Daca imi aduc bine aminte nici nu tine de apele romane, ci de Academia Romana. S-ar putea sa gresesc si memoria sa-mi joace o festa. Dar sunt sigur ca aceste informatii sunt pe net.

Scrie răspuns