Domnule Russ, multumesc pentru raspuns. Concret, ar fi vorba despre o scoatere a pestelui din lac cu ocazia recentelor reparatii pentru care s-a scazut apa. Conform surselor citate, ar fi vorba de un transfer de crap catre o balta detinuta de un alt proprietar (ca sa nu creem tensiuni, nu voi mentiona numele baltii), respectiv comercializarea ca peste de consum al restului de peste prins cu aceasta ocazie (de unde pot trage concluzia ca ne referim la stiuca, salau si caras, ca obletii presupun ca nu au cautare pe piata).
Cu toate acestea, precizez ca e la stadiul de zvon, care totusi vine se pare din mai multe surse, ceea ce devine ingrijorator. E greu de spus ce ar fi mai grav: sa se intample fara sau cu acordul dumneavoastra, problema e ca am dori sa stim, pentru ca in 2 luni maxim, rezultatele atat la rapitor cat si la crap vor infirma sau confirma cu siguranta acest zvon.
Ca si amanunt, desi nu are neaprat legatura cu Chiroiu sau nu este o aluzie la acest subiect, weekend-ul trecut am intrat la o pescarie din zona Piata Domeni (1Mai). Printre marlite de maxim 500 gr si ceva caras, era parcat si un salau despre care vanzatoarea mi-a spus ca, cantarea 7,8 kg (femela). Nu am intrebat sursa, am presupus ca poate fi din Dunare (braconat) si oricum e putin probabil sa imi fi spus, fie ca nu stia, fie ca nu ar fi dorit/avut voie. Oficial insa, la vanzare, este cel mai mare salau pe care l-am vazut in 20 de ani (am copilarit in zona Obor si mergeam in hala cu tata week-end de week-end). Niciodata nu am vazut salau mai mare de 2 poate 2,5 kg la vanzare, si cu siguranta ca mare parte din peste era la smen, din surse necunoscute si braconat. Din cunostintele mele, daca e adus mai de pe aproape decat Dunare, nu sunt foarte multe posibile surse. Nu ar fi nici un peste usor de comercializat intreg, deci e clar ca a fost un caz cu situatie de exceptie (de altfel, pescaria respectiva nu vinde obisnuit salau autohton, ci doar salau de Nil filetat). Nu e nici sezon de navodiri (in toamna as mai fi inteles ca ar fi prins accidental un asemenea exemplar). O alta posibila sursa sunt baltile Hagiesti care de curand si-au schimbat proprietarul iar dl. Bala momentan a scazut apa in ele si recupereaza investia. Asta insa e o stire oarecum oficiala, dat fiind ca e vorba de o predare de proprietate. Totusi, din ce salau am prins la Hagiesti si din ce prindea lumea acolo (inclusiv la stationar sau la japca) ma indoiesc ca exista un asemenea exemplar in respectivele balti.