foarte adevarat, acolo agataturile sunt farmecul locului, chiar daca inseamna nervi si pierderi. Eu din fericire anul asta am fost mai norocos, in cel mai rau caz pierzand 1-2 linguri si 2-3 gume pe zi. De la recordul nefast de 9 linguri pierdute in 2 ore anul trecut, la 1-2 pe zi, e distanta mare. Agataturile sunt importante pentru ca pestele e protejat, fara cracile alea intr-o noapte s-ar scoate tot cu plasa, poate sa stea Dan cu tunul pe apa. E aproape imposibil ca pestele sa dispara din balta, dar e adevarat ca mai trebuie lasat si sa traiasca. Sunt pentru controale excesive. Dupa experienta din weekend am senzatia ca balta sufera putin din acest punct de vedere in acest moment. Nu e normal ca intr-o zi de weekend Dan sa fie singur pe toata balta. Are noroc de pescari fideli in general, dar e nasol ca la o balta cu atatea cai de access sa ai un singur paznic care sa verifice si masinile cu crapari (printre care sigur sunt si stationaristi la pestisor viu) si sa taxeze si spiningarii la intrarea pe balta.
Eu am ajuns pe la 8 dimineata pe balta, la cabana nu era nimeni. M-am invartit vreo 10 minute pe acolo sa apara un paznic sa platesc taxa, am legat guma, am dezlegat-o si am schimbat plumbul, am dezlegat-o iar si am pus struna cu tabla, am schimbat incaltamintea, am mancat si un croasant, si paznic canci. Aveam timp sa plec cu tot cu cabana in spate. Intr-un final am lasat masina si am plecat pe balta sa pescuiesc. Am pescuit pe vreo jumate de garla fara sa ma grabesc si pe la 12 cand eram pe malul cu nucii trece Dan pe vizavis si cauta cu limba scoasa cine e cu masina aia care nu era de dimineata. Nu mi-a picat bine interpelarea, recunosc, nu pentru ca aveam in plan sa ma imbogatesc in ziua aia cu 50 de lei, cat modul de adresare, dar dupa aia am stat si m-am gandit si i-am dat dreptate. Nu e treaba pescarilor sa il caute pe balta sa ii plateasca taxa, mai ales ca el e cu masina si noi pe jos. Intamplator nici nu aveam numarul lui de telefon, ca nu am avut nevoie niciodata. Eu stiu din regulament doar ca trebuie sa las masina la cabana si altceva nu ma mai intereseaza cum e cu masuratul pestilor si chestii din astea, ca oricum eliberez tot in 99% din cazuri. E treaba lui sa mearga pe balta sa incaseze taxele, dar intr-o zi de weekend e de inteles din punctul meu de vedere ca nu are cum sa faca fata de unul singur si la cabana, si pe balta, sa mai faca si controale la masini. Eu zic ca, si e si asta o sugestie catre patroni, macar 2 paznici cel putin sambata si duminica ar trebui sa fie mereu. Unul la cabana, alalalt pe balta, prin rotatie. Acum pe bune, pe dealurile alea, daca vrea cineva sa plece cu vreo piesa de 6-8-10-15 kile sau cu vreun crap de 30 nu cred ca are mari probleme, daca chiar vine chitit pe asta. Doar sa se intalneasca cu paznicul dintr-un mare ghinion, dar la relieful ala mi-e greu sa cred ca nu se pot face manevre, daca chiar vrea cineva. Regulamentul deci nu cred ca e suficient, si aici s-ar putea sa supar pe unii pescari, ci trebuie accentuata si paza si controalele. Nu e prima data cand zic ca trebuie verificate monturile stationaristilor prin sondaj daca sunt 100% pentru crap sau mai baga si cate-un carasel sau guvide. Cu un telefon si sa cheme pe cineva pe ogor sa vina cu o masina sa ia pestele, rezolva repede, iar el pleaca cu masina imaculata de pe balta. Astea nu ai cum sa le eviti doar cu un regulament care in afara de interzicerea masinii pentru spiningari este unul normal si de bun simt. Nu zic sa monteze camere video, sateliti si sa intercepteze telefoanele, ca totusi nu suntem la Cotroceni

, dar o paza mai numerica pe balta nu strica. Nu agresiva, nu sa deranjeze, ci in limita bunului simt, cred ca pot fi acceptati de catre pescari fara probleme.