in primul rand conteaza foarte mult ce vrei sa faci in Delta... pentru ca faptul ca mergi cu nevasta nu te ajuta sa iesi prea ieftin si iti limiteaza oarecum optiunile(daca te gandesti la piscina/plaja).
cu siguranta nu sunt cel mai in tema pe subiectul asta, dar o sa va plictisesc putin, pentru ca merg de cand eram mic prin delta si incerc si acum sa ajung de cateva ori pe an. mi-a placut sa mai variez locurile si desi merg de mult timp pe acolo, n-am prea revenit niciodata in acelasi loc si nu mi-am facut nici o relatie cu vreo gazda.. asa ca probabil experientele mele pot fi mai apropiate de realitatea de care s-ar putea lovi cineva care merge prima data pe acolo. o sa-ti relatez pe scurt 3-4 iesiri din locuri diferite, ca sa-ti dai seama ce ti s-ar potrivi mai bine cu ocazia asta
1. cand eram mic am fost de 2-3 ori cate o saptamana prin delta cu un ponton plutitor si pot sa zic ca de atunci am ramas iremediabil indragostit. asa vezi delta foarte bine, pentru ca azi esti intr-un loc si maine in altul si ai si conditii bune de cazare(poti sa ai si tv, ac). dimineata barcile cu motor plecau cu barbatii la pescuit si cu femeile la plimbare, bird-watching sau chiar pana la plaja.
e foarte ok, relaxant si distractiv daca esti cu grupul tau de prieteni. singura problema este ca e cam scump
2. dupa asta am fost la Rosu si era destul de ok pe acolo... dar mama nu era prea fericita cand ramanea la plaja pe insulita aia si ne astepta pe mine si pe tata sa ne intoarcem de la pescuit. dar intre timp poate s-a mai schimbat situatia pe acolo si nu mai e asa plictiseala ca acum 10-15 ani. partea buna acolo era ca ne-am descurcat fara barca cu motor pentru ca aveam locuri bune destul de aproape si m-am specializat in vaslit
pe urma am fost la Chilia si acolo am avut una dintre cele mai ok gazde din delta. in fiecare zi aveam vanat la masa, ne-a plimbat o gramada cu vaporasul si ne-a dus la niste locuri de pescuit foarte ok, unde saream in barca si mergeam pe canale si unde am prins iar f multa stiuca. alte detalii nu prea imi mai amintesc...
cred ca aici si la Rosu am prins cele mai multe stiuci si din cauza asta am ramas cu vorba aia clasica, cu "pe vremea mea"... desi n-am decat 25 de ani

)
3. sarind peste cativa ani de experiente asemanatoare, am ajuns sa plec cu prietenii din liceu in delta si sa nu mai merg cu parintii si prietenii lor.
prima iesire de genul asta a fost la Sf. Gheorghe si pot sa zic ca m-am simtit foarte bine. am plecat din Bucuresti cu 3 prieteni cu trenul si am luat pasagerul de la Tulcea, dupa ce ne-am facut ceva cumparaturi de pe acolo(in ideea ca la destinatie sunt mult mai scumpe si mai greu de gasit). ne-am lungit mainile de la cate baxuri de apa am carat pe strazile alea de nisip si ne-am cam ofticat cand am intrat in magazin si am vazut ca diferenta nu prea merita efortul nostru.
ne-am pus cortul la niste localnici in curte(pentru f putini bani) si asa ne puteam lasa linistiti lucrurile pe acolo si aveam si dus, acces la tv si masa daca le ceream. in sat era putin cam aglomerat, dar asta nu a fost o surpriza, pentru ca ne-am dus acolo special in timpul festivalului international de film Anonimul(mijlocul lunii august). iesirea asta a fost organizata mai mult pentru prietenii mei care nu mai fusesera in delta pana atunci si n-a fost orientata strict catre pescuit, asa ca dimineata bagam aproximativ o ora mars fortat pe camp pana la un canal unde mergea destul de bine pescuitul(o caruta de marlite, ceva somn), iar pe la pranz ne intorceam sa mancam la gazda, pentru ca mai apoi sa o luam spre plaja, unde stateam pana spre seara. la intoarcerea de la plaja ne opream la festival si stateam cateva ore sa ne uitam la filme si scurtmetraje. erau multi tineri si atmosfera ok
4. am crescut ceva mai mare si am inceput sa merg cu masina si pe banii mei... si asa am constat ca pe cat de relaxante sunt zilele petrecute in delta, pe atat de scumpe pot sa fie.
din cauza asta, o perioada am ales varianta low-cost si am cautat sa vad pana pe unde pot sa ajung cu masina... si asa am inceput sa merg in zona Murighiol si Dunavat(cam la marginea deltei oarecum). de obicei mergeam destul de multi si stateam la cort pe dig la Dunavat si pescuiam de pe mal. se prindea binisor, inclusiv destul de mult avat si ceva stiuca... dar m-am cam plictisit de stilul asta si amintirea partidelor din "tinerete" m-a facut sa caut sa ajung intr-o barca cu motor si sa plec in cautarea unor capturi mai interesante.
am fost in port la Murighiol si ne-am inteles cu un lipovean sa ne duca la stiuca prin zona(intre 150-200 de lei pe zi). am fost pe Isac, Uzlina, Chiril si am prins destul de bine de cate ori am fost in perioada aia(acum cativa ani). intre timp un prieten si-a luat o barca cu motor si am cam scapat de partea cu inchiriatul(cel mai mare stres si cost de care te lovesti pe acolo). asa e mai ok din toate punctele de vedere(mai putin daca te pierzi noaptea pe canale), dar vara trecuta am ajuns fara el tot prin zona si am dat si de apa foarte mare. ne-am dus in port(4 tineri de 25 de ani.. cu un logan si cu haine de pescar, nu la costum) si sub 250-300 de lei nu vroia nimeni nici sa auda de noi... asa ca nici noi n-am vrut sa auzim de ei daca erau pusi pe japca si ne-am hotarat sa nici nu scoatem sculele de pescuit si sa ne bucuram de natura. ne-am pus cortul undeva prin zona, am facut un gratar, ne-am relaxat si a doua zi am plecat.
cazari in zona sunt destule si unele chiar foarte ok. la localnicii care si-au facut un fel de pensiuni gasesti cu 40-70 de lei pe noapte de persoana si masa pe la 30-40(2 feluri)... dar la pensiunile mai mari, cu piscina si conditii ceva mai bune pentru fete, preturile sunt in general ceva mai mari decat la mare la noi. daca mergi in zona asta chiar n-ai nevoie sa te cari cu prea multe de acasa pentru ca in centrul Murighilului ai un supermarket cu preturi rezonabile(aprox la fel ca in Bucuresti).
In orice caz, daca ajungi in delta, trebuie neaparat sa te plimbi cat mai mult, sa mananci la localnici si sa nu te superi daca nu prinzi peste, pentru ca te poti bucura de natura, liniste, relaxare si de timpul care curge cu totul altfel pe acolo. Iar de tantari stai linistit ca nu scapi cu nimic(daca mergi cat sunt inca in sezon), dar te deranjeaza mai mult dimineata si seara cate o ora cand sunt foarte activi...