Balta noastra

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 04 Ian 2005, 14:07

E o specie aparte, nu cred ca se face mai mare de 1 kg - si asta foarte rar. In medie, greutatea lui este intre 150 -250 de grame. Particularitatea consta in faptul ca la capatul innotatoarelor dorsale si laterale are cate o teapa cu ceva solutie care te ustura ca naiba... e palpitant atunci cand il iei in mana ca sa ii scoti acul din gura si prinzi exact de tepi... iti vine sa te urci pe pereti!!!
Urata specie!

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 04 Ian 2005, 14:25

din discutiile purtate cu alti confrati am inteles ca este vorba de o specie introdusa pentru oxigenarea apei
acel somn african sau cum l-o mai numi te miri cine
am inteles ca foarte greu atinge greutati de luat in seama iar in tepii despre care se vorbeste ar avea un gen de "venin" destul de suparator la intrarea in contact cu el
nu este deloc o placere asta e clar
gurmand mai ceva decat somnul autohton
un gust destul de fad l-as numi si ....cam atat


hai drill ca e vreme buna
Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
Imagine

Daca accepti orice , asteapta-te la orice ! 14

gabii
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 119
Membru din: 22 Dec 2004, 11:48
Localitate: Arad

Mesaj de gabii » 05 Ian 2005, 07:42

Corect, somnul pitic/american e una si somnul african e alta! Somnul African ARE PLAMANI! Prima data cand am prins somn african mi-a spus cineva ca sa am grija daca il las pe mal ca la un moment dat o sa fuga.. :shock: - io nu l-am crezut, dar fiind prevazator l-am lasat in juvelnic. Cu vre-o ora inainte sa plec am scos juvelnicul din apa. Drumul pana in arad a durat aproape o ora, deci teoretic pestele statuse 2 ore fara apa. Buuun, ajung acasa, il pun in chiuveta si ... pestele era la fel de vioi ca si cand l-am prins!!! Mi-a trebuit juma de ora, mie si prietenei ca sa reusim sa-l sacrificam, am incercat metoda: doua maini il tin si doua maini incearca sa-l taie, da aluneca teribil, in cele din urma am reusit sa infig cutitul in el :shock: pestele a inceput sa sara din chiuveta direct pe aragaz, unde erau niste tigai cu ulei pe care le-a imprastiat prin bucatarie, s-a zbatut ca nebunul, mi-a umplut peretii de sange, apoi a inceput sa se tarasca pe jos prin bucatarie :evil: huuuh, greu de tot!!! In cele din urma am aplicat metoda barbara care da rezultate de fiecare data: am pus apa calda de la robinet in chiuveta si l-am bagat acolo vre-o 5 minute si cand s-a mai molesit l-am spuntecat! Carnea e foarte gustoasa. Plamanii se afla in partea posterioara a capului, exact dupa ce se termina cutia craniana. Din Cap se face o ciorba de sta pisoiul in mustati - exceptionala!!!
Somnul pitic in schimb ofera un dril de exceptie pt un peste de dimensiunea lui. Intr-o noapte la Socodor pescuiam la Crap. Si pe la 4 dimineata o bambina: "poc!" in bat, io sar ca ars, intep si am avut impresia ca am prin ciortan de 2 kile! Incepusem deja sa ma agit dupa minciog, prietena dormea in masina, io tipam sa se trezeasca... la un moment dat mi se parea mie ca ceva nu e in ordine, simteam ca pestele sare din apa :shock: ... hmmm, cand l-am adus pe la 15 m de mal si am pus fascicolul de lanterna pe el imi venea sa ma arunc in apa! :evil: era un somn pitic pe la 450 -500 de grame.... Important e pt pestele retinut (ma refer la cine prinde somn pitic) sa se rupa imediat cei trei tepi, inainte de a-l baga in juvelnic, pt ca altfel ceilalt vor capata urme rosiatice de intepaturi, unii chiar vor muri in juvelnic.

Numai bine!
Gabii

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 05 Ian 2005, 08:30

l-am numit si am subliniat in urma unor discutii "african" dupa spusele administratorilor baltii care au spus ca asta au bagat
vezi tei , vezi floreasca
asa ca sariti la fel si pe ei daca e alta mancare americana sau africana
cert e ca e o pacoste :D :D :D :D
Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
Imagine

Daca accepti orice , asteapta-te la orice ! 14

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 05 Ian 2005, 11:07

Somnul african (Clarias gariepinus) si somnul pitic /american (Amiurus nebulosus) sunt 2 specii diferite. (vezi www.fishbase.org) In apele de la noi s-a raspindit in nestire somnul pitic, f. rezistent la conditiile de mediu, dar care nu creste mare.
Somnul african (cel ce se gaseste si la piata si creste la citeva kg) nu prea rezista in conditiile de la noi. Sub 17 grade i se prabuseste sistemul imunitar si moare. Prefera temperaturi ale apei peste 25 grade. Se creste in sisteme superintensive cu alimentare cu apa termala (la Oradea de ex.). Ultimele arcuri branhiale sunt modificate pentru a putea respira si aer atmosferic, asa ca intr-adevar nu moare scos din apa. Ultima oara i-am pus peste noapte intr-o galeata cu capac si o greutate de 10 kg deasupra si dimineata i-am gasit in sufragerie. Vii.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 11:11

ouch
daca ajunge somnul asta pitic nenorocit in dunare, olt, siret etc am pus-o
o sa ajungem sa avem in ape numai fitofagi, somni pitici si arhicunoscutii si superrezistentii guvizi, care au impanzit toate apele....

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 05 Ian 2005, 13:43

Somnul asta pitic american a fost introdus "din greseala" in secolul 19 in Sena. De atunci a impinzit toata Franta si vad ca acuma a ajuns pina in Romania. E o pacoste, maninca icrele celorlalti pesti si nu prea are dusmani. Cind ai asa ceva intr-o balta in citiva ani numai din ei prinzi daca nu repopulezi de loc. Singurii dusmani pe care-i cunoastem aici sunt black bass-ul si somnul bastinas, silurus glanis.
Aici erau toate riurile si baltile infestate de acesti somni pitici. Insa de cind a aparut somnul nostru si de cind s-au facut populari cu black bass s-a rarit mult de tot.

Tudor

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 13:46

da in naluci ?

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 05 Ian 2005, 14:34

Dane, presupun ca te referi la somnul african, ca somnul pitic e mai mic decit nalucile uzuale. Nu am vazut mai mare de 20 cm si asta foarte rar. Nenorocirea e ca "e multi" si halesc puietul si icrele altor specii. Nici acasa la el nu creste prea mare.
In alte parti nu stiu, dar in ape naturale in jud. TM se gaseste cu siguranta in Bega si inca in numar mare. Le doresc "sa-i pape somnii!".
Cu somnul african, Clarias, e alta poveste. Asta se prinde si cu naluci, dar eu nu cunosc balta in care sa se poata prinde. Repet, cind se raceste apa, moare. Tre' sa fie apa termala prin zona. In Ungaria se mai prinde aval de termocentrale. E un peste tare puternic, unul de 2 kg de abia poti sa il tii in mina. Sigur da palpitatii in timpul drill-ului.

Scrie răspuns