Balta noastra
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
@bogdank - "... Si in principal este preferat salaul pt ca poate inghiti doar pesti de talie mica. In acest sens, rapitorii de talie mare (stiuca, dar mai ales somn) nu sunt de dorit intr-o amenajare piscicola. Am mai mentionat la un moment dat de baltile de la Cornesti. Proprietarul a introdus 5 somni in greutate totala de 80 kg. A incercat sa ii scoata, dar fara succes. Acum ii papa toti pestii din balta..."
1. si salaul creste mare comparativ cu stiuca (incomparabil cu somnul ...)
2. motivele pentru care este preferat salaul in amenajari sunt valoarea economica mai ridicata si faptul ca (,) consuma si cadavre, nu numai pesti vii.
3. am avut deseori ocazia sa vad crapi de 1-2 kg muscati de ... salai (in bazinele respective neexistand nici stiuci si nici somni)
4. popularea cu 5 somni in greutate totala de 80 kg este din start o anomalie (sa nu spun altceva
)
@electricianu - "Bazin de mici dimensiuni inseamna pana in 10 ha? un bazin de 9 ha mi se pare destul de mare ... poate ca ar fi mai bine cu o taxa de, sa zicem 100.000, iar cine vrea sa retina pestele sa-l plateasca la un pret de... nu stiu... dar stiuca nu tre sa fie prohibitiv"
1. m-am referit la bazine mici dpdv piscicol
2. nu-i o solutie sa se retina stiucile chiar si la un pret mare pentru ca e greu de gasit puietul pentru repopulare (iar stiuci mari ...). Eventual s-ar putea permite retinerea unei singure stiuci de, sa zicem, 2-3 kg.
1. si salaul creste mare comparativ cu stiuca (incomparabil cu somnul ...)
2. motivele pentru care este preferat salaul in amenajari sunt valoarea economica mai ridicata si faptul ca (,) consuma si cadavre, nu numai pesti vii.
3. am avut deseori ocazia sa vad crapi de 1-2 kg muscati de ... salai (in bazinele respective neexistand nici stiuci si nici somni)
4. popularea cu 5 somni in greutate totala de 80 kg este din start o anomalie (sa nu spun altceva

@electricianu - "Bazin de mici dimensiuni inseamna pana in 10 ha? un bazin de 9 ha mi se pare destul de mare ... poate ca ar fi mai bine cu o taxa de, sa zicem 100.000, iar cine vrea sa retina pestele sa-l plateasca la un pret de... nu stiu... dar stiuca nu tre sa fie prohibitiv"
1. m-am referit la bazine mici dpdv piscicol
2. nu-i o solutie sa se retina stiucile chiar si la un pret mare pentru ca e greu de gasit puietul pentru repopulare (iar stiuci mari ...). Eventual s-ar putea permite retinerea unei singure stiuci de, sa zicem, 2-3 kg.
-
- junior
-
- junior
de acord cu dan, pot fi atrasi cu o taxa rezonabila, conditii civilizate, abundenta de rapitori, exemplare de mari dimensiuni, premii sub forma de zile de pescuit pentru cine prinde cea mai mare stiuca (sau cele mai multe exemplare), etc.
si apoi fiind vb de "balta noastra" m-am gandit ca circuitul inchis n-ar fi o problema ...
@Ovidius - muscatura e muscatura, boala o fi in inchipuirea respectivului ... Chiar te rog sa-l mai intrebi odata cum se numeste boala si sa-mi spui si mie, nu de alta, da sa nu mor mai prost decat sunt
(probabil ca e vorba de hidropizie infectioasa in stadiul incipient)
@electricianu: "O fi psoriasis chiprinidus." - o fi, ca prea-i zici cu foc

si apoi fiind vb de "balta noastra" m-am gandit ca circuitul inchis n-ar fi o problema ...

@Ovidius - muscatura e muscatura, boala o fi in inchipuirea respectivului ... Chiar te rog sa-l mai intrebi odata cum se numeste boala si sa-mi spui si mie, nu de alta, da sa nu mor mai prost decat sunt

@electricianu: "O fi psoriasis chiprinidus." - o fi, ca prea-i zici cu foc

Cred ca se referea la hidropizia infectioasa, pe care tratatele vechi o denumeau pesta rosie a cipriniculturii, produsa se pare prin infectia cu bacteria Pseudomonas punctatum. Ataca frecvent ciprinidele si in special crapii, mai ales femelele reproducatoare. Are o forma acuta, mai frecventa primavara dupa o iarna lunga si grea (vezi decesul masiv al crapilor la inceputul lui 2003- crapii par "umflati", au lichid in burta) si una cronica, mai frecventa toamna, manifestata prin ulceratii profunde ale pielii, foarte-foarte asemanatoare muscaturilor. Pestii pot fi consumati.Ovidius scrie:Muscaturile acelea la crapii de 2 kg de fapt nu sunt muscaturi. Exista o boala care se manifesta la acesti pesti sub forma acelei asa zise muscaturi. Eu am vazut foarte multi crapi in aceeasi balta care aveau boala respectiva. Nu mai stiu cum ii zice. Chiar patronul baltii mi-a confirmat aceasta.
Teodor Buliga
Hidropizia este o alta poveste (este incriminata atit de o bacterie din genul Pseudomonas, cit si un virus - Rhabdovirus carpio).
La ce ma refeream eu erau muscaturi clare de rapitori (somn mare in principal).
Iar somnii de la Cornesti fusesera bagati sa pape carasii. Dar n-au fost dresati corespunzator si s-au dat si la crap(cene)
Ideea principala era ca rapitori de talie mare nu se impaca cu neamul ciprinidelor, mai ales daca diferentele sunt mari. Si de altfel e imoral sa pui un somn batrin cu o crapceanca tinara, in acelasi loc, nu?
Invers mai merge.. 
La ce ma refeream eu erau muscaturi clare de rapitori (somn mare in principal).
Iar somnii de la Cornesti fusesera bagati sa pape carasii. Dar n-au fost dresati corespunzator si s-au dat si la crap(cene)

Ideea principala era ca rapitori de talie mare nu se impaca cu neamul ciprinidelor, mai ales daca diferentele sunt mari. Si de altfel e imoral sa pui un somn batrin cu o crapceanca tinara, in acelasi loc, nu?