Am vreo 7-8 bete de spinning, toate europene, deci sunt abia la inceput

Lasand gluma la o parte, imi doresc un bat de jig. Ce vreau de la el? Sa fie usor, rapid, actiune de varf, de pe la 5 pana pe la 25 grame, nu mai lung de 2,10m, hai sa zic, maxim 2,40m si cat se poate de senzitiv. Pescuiesc pe rauri relativ linistite, nu pe curenti foarte mari. Din cand in cand pe lacuri, foste balastiere sau lacuri de acumulare de campie. Aici apa atinge un maxim de 15-20m adancime.
La un moment dat am crezut ca am gasit ce doream. Mi-am luat un Maver Skirt 2,40m, 5-20g. Usor, tinuta si actiune excelente, inele Fuji Concept Alconite, deci bun. Problema a aparut la prima pescuiala. Ori el nu-i sensibil, ori eu sunt nesimtit: nu transmite mai nimic in maner! Daca la vobler mai treaca-mearga, la jig daca nu simt fundul nu stiu sa pescuiesc. Cum nici unul din betele europene pe care am avut ocazia sa le vad pana acum (dealtfel nici vreo 2 "americance" Berkley) nu-mi par mai rasarite decat Maver-ul Skirt, am decis sa incerc betele pe care spinneri experimentati le recomanda a fi excelente: betele americane de la mama lor.
Asadar, am ajuns si eu la dilema din titlul acestui topic: Cabela's XML sau St. Croix Avid. Asa cum inclinam si eu, St. Croix pare brand-ul mai atragator (un argument in plus: e made in USA).
De aici iar imi devine greu sa aleg. Daca ma uit pe site la Cabela's, St. Croix Avid de 7' gasesc doar dintr-o bucata (cu exceptia unuia UL). Inacceptabil din punct de vedere practic. Daca vreau din 2 bucati, gasesc doar Avid Salmon/Steelhead, bete care incep de la 8'6", cam lungi pt. gustul meu. Unul dintre cele de 8'6" arunca 1/4-3/4oz, adica cca. 7-21g. Nu stiu cum se comporta cu jig-uri mai usoare. O plaja acceptabila ar fi si cea de la 1/8 la 5/8oz (3,5-17,5g), dar batul e si mai lung: 9'.
La XML-uri pare mai usor din punct de vedere caracteristici. Sunt vreo 3 modele care s-ar incadra: 703-2 (7', 1/8-5/8oz), 704-2 (7', 1/4 - 3/4oz), 705-2 (7', 3/8 to 1), cea mai "acoperitoare" fiind 704-2-ul. Aici am alta dilema: cum e cu actiunea, pt. ca la XML nu apare descrisa explicit?
Daca stau sa cantaresc strict caracteristici tehnice, XML se incadreaza mai usor in cerintele initiale de lungime. Asta contrazice ipoteza initiala, cum ca Avid ar fi de preferat.
Iata, deci, de ce imi trebuie parerea celor care chiar au folosit aceste bete. Ce modele aveti si la ce anume le folositi? Ale voastre sunt dintr-o bucata? Daca nu, cum va impacati cu lungimea, plaja de greutate a nalucilor?
P.S.
@Andrei
N-am cum sa-mi iau un bat american, altfel decat din auzite. N-am prieteni care sa aiba unul, pe aici fiind la moda betele Maver, Shimano sau Spro. La concursuri, unde se mai aduna spinneri n-am timp sa ma duc (de 2 ani nu mi-am luat nici macar concediu) si nici n-am sa dau repede o fuga pana la unchiu' Sam, sa le pipai pe toate inainte de a-l cumpara (aici il invidiez pe Crow

@THE-_CROW
Unde ai gasit Avid de 8'6" la 3/8 - 1 1/4oz, ca eu vad numai de 3/8 - 1oz ?