...xxx eagle XML....sau....St.Croix avid....

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Mar 2007, 21:09

Frumusetea e ca nici eu nu stiu ce vreau :lol: .
Am vreo 7-8 bete de spinning, toate europene, deci sunt abia la inceput :P .
Lasand gluma la o parte, imi doresc un bat de jig. Ce vreau de la el? Sa fie usor, rapid, actiune de varf, de pe la 5 pana pe la 25 grame, nu mai lung de 2,10m, hai sa zic, maxim 2,40m si cat se poate de senzitiv. Pescuiesc pe rauri relativ linistite, nu pe curenti foarte mari. Din cand in cand pe lacuri, foste balastiere sau lacuri de acumulare de campie. Aici apa atinge un maxim de 15-20m adancime.
La un moment dat am crezut ca am gasit ce doream. Mi-am luat un Maver Skirt 2,40m, 5-20g. Usor, tinuta si actiune excelente, inele Fuji Concept Alconite, deci bun. Problema a aparut la prima pescuiala. Ori el nu-i sensibil, ori eu sunt nesimtit: nu transmite mai nimic in maner! Daca la vobler mai treaca-mearga, la jig daca nu simt fundul nu stiu sa pescuiesc. Cum nici unul din betele europene pe care am avut ocazia sa le vad pana acum (dealtfel nici vreo 2 "americance" Berkley) nu-mi par mai rasarite decat Maver-ul Skirt, am decis sa incerc betele pe care spinneri experimentati le recomanda a fi excelente: betele americane de la mama lor.
Asadar, am ajuns si eu la dilema din titlul acestui topic: Cabela's XML sau St. Croix Avid. Asa cum inclinam si eu, St. Croix pare brand-ul mai atragator (un argument in plus: e made in USA).
De aici iar imi devine greu sa aleg. Daca ma uit pe site la Cabela's, St. Croix Avid de 7' gasesc doar dintr-o bucata (cu exceptia unuia UL). Inacceptabil din punct de vedere practic. Daca vreau din 2 bucati, gasesc doar Avid Salmon/Steelhead, bete care incep de la 8'6", cam lungi pt. gustul meu. Unul dintre cele de 8'6" arunca 1/4-3/4oz, adica cca. 7-21g. Nu stiu cum se comporta cu jig-uri mai usoare. O plaja acceptabila ar fi si cea de la 1/8 la 5/8oz (3,5-17,5g), dar batul e si mai lung: 9'.
La XML-uri pare mai usor din punct de vedere caracteristici. Sunt vreo 3 modele care s-ar incadra: 703-2 (7', 1/8-5/8oz), 704-2 (7', 1/4 - 3/4oz), 705-2 (7', 3/8 to 1), cea mai "acoperitoare" fiind 704-2-ul. Aici am alta dilema: cum e cu actiunea, pt. ca la XML nu apare descrisa explicit?
Daca stau sa cantaresc strict caracteristici tehnice, XML se incadreaza mai usor in cerintele initiale de lungime. Asta contrazice ipoteza initiala, cum ca Avid ar fi de preferat.
Iata, deci, de ce imi trebuie parerea celor care chiar au folosit aceste bete. Ce modele aveti si la ce anume le folositi? Ale voastre sunt dintr-o bucata? Daca nu, cum va impacati cu lungimea, plaja de greutate a nalucilor?

P.S.
@Andrei
N-am cum sa-mi iau un bat american, altfel decat din auzite. N-am prieteni care sa aiba unul, pe aici fiind la moda betele Maver, Shimano sau Spro. La concursuri, unde se mai aduna spinneri n-am timp sa ma duc (de 2 ani nu mi-am luat nici macar concediu) si nici n-am sa dau repede o fuga pana la unchiu' Sam, sa le pipai pe toate inainte de a-l cumpara (aici il invidiez pe Crow :D ). Asa ca stau la mila publica...

@THE-_CROW
Unde ai gasit Avid de 8'6" la 3/8 - 1 1/4oz, ca eu vad numai de 3/8 - 1oz ?

sofoneamihai
senior
senior

Mesaj de sofoneamihai » 03 Mar 2007, 22:18

Cel mai simplu daca ai drum in Bucale vezi cateva si te cam lamuresti ce vrei . La americani la 8'6" greu ce vrei tu .
Ia-ti un premier (blank + componente) ala de 7' pina la 1/2 din doua buc sau 705-ul de la Cabelas si o sa fie cam ce cred eu ca vrei tu !

jacks
junior
junior

Mesaj de jacks » 03 Mar 2007, 23:47

musti@ si eu sunt interesat de un bat non european ca deja sunt satul de ele si mi-a cazut ochii pe un XML 762 ( 7,6" : 1/8 - 1/2)
eu zic ca se preteaza destul de bine la conditiile de la noi cu PP de 8 lb dar nu stiu nimic de senzitivitatea lui, asa ca ii rog pe cunoscatori sa imi zica cam ce poate batul
ciudat e ca de la Maver cel mai senzitiv pare a fi - Esoxul !!
Adevarul serveste un dus rece prostiei calde

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 04 Mar 2007, 00:31

Aici te contrazic putin. De la Maver senzitive sunt Spinner-ul si mai ales Stralis Light Plus Spigot-ul. Stralis Spigot (cel de 2,10m) de asemenea "pipaie" binisor. Nici Esox nu e nesimtit, dar sa nu exageram. Ciudat e ca Skirt-ul, cap de serie la Maver, parca are amortizor. Le am pe toate astea si pot face comparatii.

sofoneamihai
senior
senior

Mesaj de sofoneamihai » 04 Mar 2007, 01:00

XML 762 e OK dar parca "pica un pic in bot". E lansta prin care "am trecut" foarte multi ! Apoi ... next level !

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 04 Mar 2007, 08:23

salut !eu pescuiesc acum cu un xml 762 si cred ca isi merita banii. pe unde dau eu sunt cam aceleasi ape ca la tine .dau in special la salau cu jiguri si a facut fata cu brio si la somnii care m-au vizitat :D

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 04 Mar 2007, 08:41

Musti scrie: Stralis Spigot (cel de 2,10m) de asemenea "pipaie" binisor.
Mie imi place cum pipaie asta. Din pacate e un pic cam grea, poate si cam rigida, dupa o zi ma cam doare umarul. Lanseta asta are de departe cele mai multe capturi ale mele totusi....
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 04 Mar 2007, 09:38

@Musti,

Eu zic ca XML-ul 704 sau 705 sunt exact ceea ce cauti tu, in general XML-urile astea: 703,704,762 si 705 sunt f. bine realizate! eu am 705-ul si sunt f. multumit de el, il folosesc la stiuca in zone dificile si cateodata pe Olt cu jig-uri de 17-28 gr...este un bat f. bine lucrat, cu 9 inele Fuji Concept Alconite, senzitiv, iar pretul este unul f. bun dupa parerea mea!

Daca tu pescuiesti ceva mai finut(poate nu dai cu gramaje asa mari) iti reomnd 762(pt. un plus de lungime) sau 704 care are o plaja de greutati arhisuficienta, poti sa dai si cu jig-uri de 5-8 gr., dai si cu 17-21 gr.!

Despre Avid-uri nu mai zic nimik ca s-a tot despicat firu-n patru :D

Alegerea iti apartine!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 04 Mar 2007, 18:28

@musti: io zic sa mergi pe XML 762. CUmparat eventual in varianta combo, cu un Prodigy de 2000. Te scoate pe undeva pe la 220-230 USD cu tot cu mulineta. Eu le folosesc intensiv si nu m-au dezamagit!
Excelent pt jiguri pana la 10-12 g!
near the beer

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 04 Mar 2007, 18:53

Daca dai de pe mal,lungimea de 7` nu e cea mai indicata,mai degraba un 7`6",care ar merge si din barca.

Scrie răspuns