worm shaft

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Mariu$
utilizator constant
utilizator constant

worm shaft

Mesaj de Mariu$ » 24 Sep 2015, 20:28

ce face mai exact acest sistem :?:

kingofbeasts
veteran
veteran

Re: worm shaft

Mesaj de kingofbeasts » 24 Sep 2015, 23:48

asaza firul pe tambur ;)

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Sep 2015, 06:58

Sunt modele de mulinete (modele mai vechi) la care angrenajul care invarte rotorul este de tip wormshaft.In prezent, majoritatea modelelor au angrenaj hipoid(pinion-roata dintata), si sistemul wormshaft este un angrenaj secundar care duce axul tamburului sus jos cu o viteza mica astfel incat firul este asezat pe tambur uniform si cu spirele incrucisate fapt care are mare influenta asupra calitatii lanseului.Mulinetele care exceleaza la acest capitol sunt modelele de Shimano de la Technium in sus(denumire comerciala-aerowrap system).De la Daiwa sunt prea putine modele care au acest sistem,majoritatea modelelor oferite de acest producator au sistemul clasic hipoid si miscarea tamburului pe o cama care culiseaza intr-un canal sinusoidal.Sunt si firme mai mici care produc cu sistem wormshaft.Balzer,Spro,cred ca si DAM-ul are cateva modele..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 25 Sep 2015, 09:07

Mariu$ scrie:ce face mai exact acest sistem :?:
Sistemul worm shaft determina viteza de urcare si coborare a tamburului. Aceasta miscare impreuna cu viteza de rotatie a galetului determina aranjamentul firului pe tambur,
Imagine

Mariu$
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mariu$ » 25 Sep 2015, 14:41

semlecangheorghe scrie:Sunt modele de mulinete (modele mai vechi) la care angrenajul care invarte rotorul este de tip wormshaft.In prezent, majoritatea modelelor au angrenaj hipoid(pinion-roata dintata), si sistemul wormshaft este un angrenaj secundar care duce axul tamburului sus jos cu o viteza mica astfel incat firul este asezat pe tambur uniform si cu spirele incrucisate fapt care are mare influenta asupra calitatii lanseului.Mulinetele care exceleaza la acest capitol sunt modelele de Shimano de la Technium in sus(denumire comerciala-aerowrap system).De la Daiwa sunt prea putine modele care au acest sistem,majoritatea modelelor oferite de acest producator au sistemul clasic hipoid si miscarea tamburului pe o cama care culiseaza intr-un canal sinusoidal.Sunt si firme mai mici care produc cu sistem wormshaft.Balzer,Spro,cred ca si DAM-ul are cateva modele..
:respekt:

practic daca am avea un ansamblu de mulineta cu wormshaft plus multifilament nu s-ar mai intrepatrunde spirele pe tambur?sau cauza intrepatrunderii tine doar de calitatea mulinetei si nu naparat de acest sistem?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Sep 2015, 07:42

Cauza intrepatrunderii firelor este oscilatia prea rapida sus jos a sistemelor de culisare pe cama.Miscarea sus-jos este dictata de forma canalului sinusoidal .Unii producatori poate ca au gasit o forma care sa genereze o adunare mai buna a firului.Insa acest sistem are anumite limite.Merge multumitor la firele mai dure gen powerpro,sufixx performance..La japoneze matasoase ,subtiri,vulnerabile la atingere, se cere o mulineta cu sistem aerowrap care aduna firul mult mai bine.Pentru fineturi(fire subtiri si foarte subtiri,sub 10 lb)sunt mulinete gandite special pt. acest scop-Ultegra este unul dintre modele..Cum ziceam sunt destule firme care au pus in mulinete wormsaft,dar parerea mea pur subiectiva este ca trebuie luat in considerare tot anamblul..astfel modelele shimano cu tambur arc-spool (buza tesita la 45gr) arunca extraordinar de bine si sunt peste multe,multe alte modele ale altor firme.Spre comparatie si spro redarc are wormshaft dar buclele in lanseu sunt mult mai dese decat la shimano.

.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 26 Sep 2015, 09:26

Uite un video in care se vede wormshaftul:
https://www.youtube.com/watch?v=L92qFtUOusM
e piesa cu canale prin care merge calarretul care impinge axul (pe care e fixat tamburul) inainte si inapoi si deci aseaza firul.

Si o animatie pentru shimano stella ca sa vezi cum functioneaa:
https://www.youtube.com/watch?v=y8KONEipFxI

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Sep 2015, 18:36

Shimano a scos model cu wormshaft cu doua viteze de oscilatie.O cursa este mai lenta si cealalata mai rapida.Adica aduna un rand de spire des,si urmatorul rand este aproape diagonala ,ca si o bariera intre randurile cu spire dese..mie ala mi se pare cel mai tare.2speed oscilation..

.

octavio79
senior
senior

Mesaj de octavio79 » 27 Sep 2015, 14:38

semlecangheorghe scrie:Shimano a scos model cu wormshaft cu doua viteze de oscilatie.O cursa este mai lenta si cealalata mai rapida.Adica aduna un rand de spire des,si urmatorul rand este aproape diagonala ,ca si o bariera intre randurile cu spire dese..mie ala mi se pare cel mai tare.2speed oscilation..
Am vazut prima data sistemul asta wormshaft cu doua viteze de oscilatie la un stradic FB cu frana pe spate si cum infasura firul pe tambur mi-a placut.

Mariu$
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mariu$ » 28 Sep 2015, 15:57

exact un japonez de 6lb imi face probleme cu asezarea, ma rog mai degraba mulineta e de vina

Scrie răspuns