worm shaft

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

florin1948
veteran
veteran

Re: worm shaft

Mesaj de florin1948 » 28 Sep 2015, 17:41

Sistemul wormshaft ( mai pe romaneste - " melc, roata melcata ) este de departe , la ora actuala , cel mai bun sistem de infasurare a firului pe tambur. Combinat cu oscilatia cu doua viteze, evita in proportie de 90 % formarea perucilor la lansare ( vorbind de fir textil). Peruci se formeaza - in cazul mulinetelor de calitate - atunci cand firul , supus unei tensiuni mai mari decat normal ( dril cu un "monstru, agatatura si incercari repetate de
eliberare, etc) intra intre spirele de dedesubt iar la lansare le antreneaza si pe acestea in plecarea de pe tambur. In cazul firului pus in " zig - zag " ,
adica firele nu sant paralele intre ele, firul nu mai poate patrunde intre firele de dedesubt si nu se mai produc peruci.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 29 Sep 2015, 06:46

Da,dar nu este totul.Shimano ofera aerowrap de multi ani incepand din clasa medie de pret.Pe linga asta am observat ca foarte mult conteaza buza tamburului-arc-spool,denumire comerciala.La inceput era doar pe stele,apoi a coborat pina la modelele ieftine.Presupun ca nu degeaba.Chiar am observat,uneori cand dau cu woblere foarte usoare(2-3gr) se intimpla ca prima spira sadunata sa se faca bucla.La lansarea urmatoare,cand firul ajunge acolo bucla se desface de la sine,fara incurcaturi.Am facut foarte putine incurcaturi cu mulineta asta.Pe linga acesti doi factori mai conteaza si inelarea lansetei,mai exact cum este gandit conul de reductie.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 29 Sep 2015, 07:19

Daca e sa desfacem firul in patru, multe alte lucruri contribuie la un lanseu perfect. Forma galetului ( antitwist) , pozitia pickupului fata de axul mulinetei ( sa plece firul la un unghi de 90 * ) , inclusiv reglajul corect al franei ( la un posibil nod, acesta se desface singur cu o mica rasucire a tamburului in lanseu ). Toate astea explica de ce , de regula, nu se poate " lucru bun cu bani putini ". Ma amuz teribil la postari de genul : " vreau o lanseta de salau foarte senzitiva, usoara, cu rezerva de putere pe talon, buget cca 100 lei."
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Mariu$
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mariu$ » 29 Sep 2015, 20:03

eu nu stiu cum se face dar arunc mai bine cu un shimano mic de 1000 decat cu alta mulineta de 2500 pe acelasi bat cu acelasi fir si aceleasi naluci.pur si simplu zboara firul de pe asta mica si tin sa cred ca e de la asezarea firului pe tambur in proportie de 80%

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 30 Sep 2015, 11:52

Nu stiu cum e shimano 1000 fata de 2500 dar eu am folosit pe acelasi bat, cu acelasi fir, aceeasi aplicatie si aceleasi naluci un shimano biomaster mg 2500, cabelas prodigy 2000c si daiwa bradia 2000. Fir folosit gosen 0,8pe si varivas high grade 0,6pe.

Pe biomaster cu firul gosen am avut o gramada de peruci, schimbat cu bradia in ziua urmatoare= zero peruci cu acelasi fir(am avut o rola de 200m impartita in 2). Mai tarziu am transferat gosenul pe prodigy = zero peruci.
Am pus varivasul pe biomaster = peruci. L-am mutat pe prodigy = zero peruci.

Dincolo de faptul ca firul arata mai bine asezat pe biomaster fata de daiwa, prefer daiwa la fire subtiri.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Sep 2015, 13:02

Aprope zero peruci cu ultegra 2500s, (woblere mici sau foarte usoare).
'Shimano spheros 4000-zero peruci ..
Cam asta e la mine.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

horiavd
senior
senior

Mesaj de horiavd » 30 Sep 2015, 17:02

zvic scrie:
Pe biomaster cu firul gosen am avut o gramada de peruci, schimbat cu bradia in ziua urmatoare= zero peruci cu acelasi fir(am avut o rola de 200m impartita in 2). Mai tarziu am transferat gosenul pe prodigy = zero peruci.
ABS! Te mai #mirezi#?

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 30 Sep 2015, 18:10

ABS si alte gaselnite sunt la toti producatorii, eu am vrut sa evidentiez ca nu doar wormshaftul conteaza, chiar daca firul "arata" bine asezat pe tambur.

lionking80
junior
junior

Mesaj de lionking80 » 30 Sep 2015, 18:15

zvic scrie:Nu stiu cum e shimano 1000 fata de 2500 dar eu am folosit pe acelasi bat, cu acelasi fir, aceeasi aplicatie si aceleasi naluci un shimano biomaster mg 2500, cabelas prodigy 2000c si daiwa bradia 2000. Fir folosit gosen 0,8pe si varivas high grade 0,6pe.

Dincolo de faptul ca firul arata mai bine asezat pe biomaster fata de daiwa, prefer daiwa la fire subtiri.
Daiwa avea un "line management" mai bun in trecut, cand Shimano folosea doar worm-shaft simplu fara acea buza a tamburului inclinata. Odata cu introducerea acestui design al buzei tamburului impreuna cu aero-wrap cred ca a impins Shimano inaintea Daiwei.

Apropo, Biomasterul Mgs al tau era cumva model mai vechi fara acea buza? Eu la cele 6 mulinete de spinning Shimano cu arc spool si aero wrap nu am facut peruci deloc. Am asa: Twin-power CI4 4000SFA, Complex 09' 2500HGS F6 (mgs version), Complex 09' 2000HGS F3 (mgs version), Biomaster 2011 1000FB, Ultegra Advance c2000HGS, Rarenium 09' c2000s. Sunt toate in gama medie spre top.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 30 Sep 2015, 18:37

Da, era modelul mai vechi, fara buza aia la tambur. Recunosc ca inafara de incercat cate un lanseu, nu am escuit cu mulinete shimano mai recente ,cu buza aia la tambur.

Cum spuneam mai sus, exemplul l-am dat ca sa nu ridicam prea mult in slavi doar wormshaftul, indiferent de productor, e bun dar sunt si alte sisteme care functioneaza bine.

Si ca sa mai dau un exemplu de alte firme, am folosit o vreme un Zauber 2000 cu wormshaft cu fir sunline super pe de 10lb, aveam uneori peruci dar ce era mai enervant e ca nu stiu cum se agata firul dupa knobul de la frana si destul de des. Aceeasi problema si cu acelasi fir am avut-o si la Cabelas Prodigy 2000A (Capricorn A). Pe mulinetele astea am mai folosit doar mono sau textil gros, fara probleme.

Scrie răspuns