discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
fishmaster56
- senior

Eu unul, intotdeauna Ryobi Zauber, fata de orice Daiwa sau Shimano (fie ea si Stela). Prefer o jucarie cu cat mai multi rulmenti chiar mai grea fiind, sa-mi dea senzatia de siguranta si rezistenta si pe deasupra, daca chiar se strica, nu-mi pare asa de rau dupa 100 E decat dupa 300 (sau mai mult). Accept sa dau un ban mai mult pe o scula de calitate, dar nu sa platesc 30-40% in plus doar pt. steluta de pe capota. Nici o mulineta nu va fi perfecta, macar si din ratiuni comerciale, iar faptul ca una are un surubel din alama si ailalta din otel e prea putin important daca le exploatezi si intretii ca lumea. In apele curgatoare poti avea des surpize ca dai dupa salau si-ti intra o namila cu mustati si tocmai de aceea pe betele de rau nu am mulinete sub 3000, full metal si cu minim 6-7 rulmenti. Apoi, pestele nu-l tragi din mulineta ci din bat, desi la multi spinneri am vazut tendinta de a trage pestele cu mulineta, mai ales la salau si stiuca. Cand tragi pestele mare cu batul mai tii mana pe tambur ca sa ajuti franarea, iar tensiunea nu-i in angrenajele mulinetei ci pe galet si pickup si mulinezi doar pt. recuperarea firului. Asta-i drill-ul de la stationar, dar sanatos pt. mulineta.
Scuze fata de veterani pt. atatea explicatii dar am vazut pe aici tot felul de pareri despre rezistenta mulinetelor versus marca si pretul si dupa parerea mea, daca nu esti pescar profesionist sau de competitie nu merita sa dai mii de lei pe o rasnita, numai pt. faptul ca-i de mare shtaif. In fine, fiecare se doteaza dupa preferinte si buget.

-
valeriu28
- veteran

asa ma gandeam si eu. totusi stie cineva ceva de zauber L? nu prea gasesti multe despre ele..
in jurul sumei de 100E am de ales intre Daiwa Freams / Shimano Technium / Ryobi Zauber L... singurul ei handicap e ca nu scrie daiwa sau shimano pe ea. in rest, dupa parerea mea, la specificatii, acest zauber L se bate cu biomaster (9 rulmenti, wormshaft, 265gr, tambur rezerva, etc) doar ca e la juma pret...
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
tdum
- veteran

Pentru Tito:
In mesajul meu anterior (trebuia sa-l incep cu Pentru Bogdan 888) am dat un raspuns pt intrebarea din topic. Era o intrebare a lui Bogdan 888 si i-am oferit raspunsul pt. alegerea intre cele doua. Era de buna intentie si nu ma refeream la banii din buzunarul tau tito. Reciteste te rog cu atentie raspunsul meu anterior si ai sa vezi ca nu faceam ironii la adresa nimanui. Scuze anticipat daca am lasat loc de interpretari. Am 41 de ani de pescuit, dar numai ultimii 25 la spinning. Salau, somn si rar clean. Asa ca i-am dat un raspuns lui bogdan 888. E clar, nu cel mai competent raspuns. Mi-e mai greu cu calculatorul, dar incerc sa invat... Daca mai raspund, am sa precizez cui raspund. Rew.
-
adrian99
- veteran

stefane,pentru pestii pe care-i cauti(si cu care te mai intalnesti) ar fi bine sa arunci un ochi la Daiwa Catalina,Saltiga
da,sunt scumpe..insa merita
sunt cativa useri care le folosesc...nu cred sa se fi plans de ele
referitor la problema unor modele de la Daiwa(defectarea antireturului)mie nu mi s-a intamplat(decat o sg data(daiwa freams) dupa un drill "epuizant"c-un novac(over 27kg)
este adevarat ca nici nu merg la pescuit(cum ajung unii de pe aici)iarna,la -10grade
poate si de asta nu-mi sare antireturul...

-
tito
- veteran

fishmaster56 scrie: Apoi, pestele nu-l tragi din mulineta ci din bat, desi la multi spinneri am vazut tendinta de a trage pestele cu mulineta, mai ales la salau si stiuca. Cand tragi pestele mare cu batul mai tii mana pe tambur ca sa ajuti franarea, iar tensiunea nu-i in angrenajele mulinetei ci pe galet si pickup si mulinezi doar pt. recuperarea firului. Asta-i drill-ul de la stationar, dar sanatos pt. mulineta.
Scuze fata de veterani pt. atatea explicatii dar am vazut pe aici tot felul de pareri despre rezistenta mulinetelor versus marca si pretul si dupa parerea mea, daca nu esti pescar profesionist sau de competitie nu merita sa dai mii de lei pe o rasnita, numai pt. faptul ca-i de mare shtaif. In fine, fiecare se doteaza dupa preferinte si buget.

Tensiunea nu e numai pe galet si picukup, axul suporta si el o mare presiune, antireturul de asemenea si angrenajele sunt si ele foarte solicitate pentru ca tragi pestele din lanseta dar firul e tensionat (nu-i acelasi lucru intre drillul cu un peste mare si aducerea unui copac la mal, pestele iti tine in tensiune tot ansamblul, copacul il tragi din bat si aduni firul lejer). Sa nu mai vorbesc de faptul ca am vazut mandrine care au cedat in astfel de situatii sau piciorul mulinetei care s-a retezat, bine asta se intampla la lansetele si mulinetele ieftine din clasa no name. Cand ai un fir de 10 lb (de exemplu si un mustacios de peste 20 kg in carlig, nu e indicat sa franezi suplimentar cu degetul pe tambur pentru ca aplicand o franare suplimentara risti ca firul sa faca poc, cand ai textil mai rezistent e asa cum spui. Pentru mine drillul cu pesti mari si pescuitul cu cranckuri ce disloca multa apa imi demonstreaza cat de fiabila e o mulineta...aia cu "am folosit-o x ani cu jiguri de 10-20gr si inca merge foarte bine" nu e de luat in seama. Eu mi-am spus parerea si asa cum spune George ,fiecare pescuieste cu ce-i place sau cu ce are. Doar ca multi (mai ales incepatorii) stiu doar de Shimano si Daiwa si isi cumpara mulinete din clasa de jos traind cu impresia ca mulineta cumparata ii va tine o viata ,ca doar e Shimano sau Daiwa.In scurta vreme insa mitul le va fi spulberat . Cum era un coleg mai sus si spunea ca si-a luat doar mulinete de la Daiwa si acestea sunt cele mai bune, daca nu ai termen de comparatie avand doar mulinete de la Daiwa poti trai o viata intreaga crezand ca e chiar asa. Uneori marketingul ia mintile unora in asa hal incat sunt convinsi ca nu exista nimic mai bun. Si imi amintesc de perioada cand a aparut o lanseta si era multlaudata pe aici, multi s-au inghesuit sa-si cumpere si se vindeau pe forum la preturi prohibitive...dupa ceva vreme majoritatea celor care le-au cumparat au constatat realitatea si le-au scos la vanzare la preturi mult sub cel de achizitie.De curiozitate am pescuit si eu cu batul respectiv, o coada de matura pe care as fi folosit-o doar sa bat covoarele pentru ca la pescuit nu as fi mers cu asa ceva.
Adrian, deocamdata am destule si pe viitor urmatoarea ar putea fi o Daiwa, sunt mulinete bune doar ca pretul platit e prea mare. Antireturul scapa de la 2-3 grade in jos, iar de la -5 in jos era de-a dreptul enervanta aceasta problema pentru ca fenomenul se accentua dramatic.
-
valeriu28
- veteran

George1985 scrie:Iti place freams care este in bugetul tau, dar vrei altceva, la jumate de pret si la fel de bun...
ei, George, mi-am comandat freams-ul pana la urma... la dracu nu-mi place sa-ti dau dreptate. dar la pret similar cu technium mi s-a parut mai interesanta. si e frumoasa rau. zauberu ala nou L, e de fapt de stationar. atentie celor care vor s-o cumpere.. mi-a luat o ora sa tot compar poze si specificatii si etc.
-
razvan cristescu
- veteran

Pai la crank-baituri ori dai cu cast ori cu un echipament de spin greu -mulinete min 3500 Daiwa / 4000 Shimano.De asta sarbii dau la lostrita cu bete si mulinete de surf/saltwater (saltiga, stella sw,penn torque,etc) .Oricum echipamentul de spin mediu/ mediu-heavy nu prea e recomandat pt. crankuri.
-
tito
- veteran

valeriu28 scrie:George1985 scrie:Iti place freams care este in bugetul tau, dar vrei altceva, la jumate de pret si la fel de bun...
ei, George, mi-am comandat freams-ul pana la urma... la dracu nu-mi place sa-ti dau dreptate. dar la pret similar cu technium mi s-a parut mai interesanta. si e frumoasa rau. zauberu ala nou L, e de fapt de stationar. atentie celor care vor s-o cumpere.. mi-a luat o ora sa tot compar poze si specificatii si etc.
Din ce imi amintesc ai si un Spro Red Arc, acum ai un termen de comparatie si poti emite o parere obiectiva.
-
tito
- veteran

razvan cristescu scrie:Pai la crank-baituri ori dai cu cast ori cu un echipament de spin greu -mulinete min 3500 Daiwa / 4000 Shimano.De asta sarbii dau la lostrita cu bete si mulinete de surf/saltwater (saltiga, stella sw,penn torque,etc) .Oricum echipamentul de spin mediu/ mediu-heavy nu prea e recomandat pt. crankuri.
Castul nu-i de mine pentru ca pescuiesc preponderent de pe mal si ma limiteaza in lungimea lanseului. Cranck-urile le-am pescuit si cu bete din clasa M-MH folosind mulinete de 3000, ideea e sa adaptezi marimea voblerelor, e normal ca daca pui un vobler mai mare e nevoie de un echipament mai puternic.
-
valeriu28
- veteran

Totusi imi spune si mie cineva ce diferenta este intre daiwa freams si daiwa legalis? exceptand raportul de recuperare? mi se par aproape identice. si va rog sa-mi spuneti care e diferenta intre 2500 si 2508 ?
multumesc