Voi ce ați alege?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ssfisher
veteran
veteran

Re: Voi ce ați alege?

Mesaj de ssfisher » 06 Feb 2016, 15:51

tdum scrie:Salut. Am Exceler Plus 2500 E. Modelul vechi cu corp din metal. Am somni, avati si multi salai prinsi pe ea. Nu are nici o problema. A fost prima mea Daiwa. Am fost atat de multumit de ea, incit am vandut toate mulinetele si am trecut pe Daiwa. Am acum 10 modele diferite trei luate chiar de pe acest forum si niciuna nu are probleme cu antireturul la rece (temperaturi negative), insa la intretinere am grija sa nu fie uns deloc sistemul de rulment de antiretur. Il asamblez perfect curat. La fel de important este ca antireturul sa fie cuplat, (setat pe ON) doar in timp ce pescuiesc. In transport si depozitare toate cele 10 Daiwe le pastrez cu antireturul decuplat.
Shimano, am avut inclusiv Stella. Ma deranjeaza ca n-au inteles ca rapoartele de rec de 5 si peste 5 la 1 (chiar 6:1 la Stradic) nu au ce cauta in spinning. Raport de recuperare mare = putere mica, implicit uzura rapida. Nici nu mai vorbesc de jocurile din sistemul de (depanator) wormshaft.
Totusi noile modelele 2013 - 2014 de la Daiwa sunt mai putin rezistente decat cele din 2008 - 2010 (Hardbodiz).
Nu este chiar asa. Daca te uiti la marimea 4000 de la Shimano, in general, toate au raportul de recuperare de 4,...:1, ca sa nu mai vorbesc de modelele PG.
Si daca apreciezi ca un raport de recuperare de peste 5:1 nu are ce cauta in spinning, ma intreb de ce Daiwa, in ultimul timp, are tendinta de-a lansa pe piata astfel de modele:
http://www.daiwa-cormoran.info/dw/de/pr ... rdrows2=10
http://www.daiwa-cormoran.info/dw/de/pr ... rdrows2=10
si exemple exista multiple.
Oricum prevad o noua batalie in eternul razboi Shimano vs. Daiwa :lol:

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 06 Feb 2016, 16:04

tdum scrie:Salut. Am Exceler Plus 2500 E. Modelul vechi cu corp din metal. Am somni, avati si multi salai prinsi pe ea. Nu are nici o problema. A fost prima mea Daiwa. Am fost atat de multumit de ea, incit am vandut toate mulinetele si am trecut pe Daiwa. Am acum 10 modele diferite trei luate chiar de pe acest forum si niciuna nu are probleme cu antireturul la rece (temperaturi negative), insa la intretinere am grija sa nu fie uns deloc sistemul de rulment de antiretur. Il asamblez perfect curat. La fel de important este ca antireturul sa fie cuplat, (setat pe ON) doar in timp ce pescuiesc. In transport si depozitare toate cele 10 Daiwe le pastrez cu antireturul decuplat.
Shimano, am avut inclusiv Stella. Ma deranjeaza ca n-au inteles ca rapoartele de rec de 5 si peste 5 la 1 (chiar 6:1 la Stradic) nu au ce cauta in spinning. Raport de recuperare mare = putere mica, implicit uzura rapida. Nici nu mai vorbesc de jocurile din sistemul de (depanator) wormshaft.
Totusi noile modelele 2013 - 2014 de la Daiwa sunt mai putin rezistente decat cele din 2008 - 2010 (Hardbodiz).
Depinde ce inseamna "somni", ca somn poate fi de 5kg pana la peste 100kg. Eu am avut Excelerul de 2500 si in mare am fost multumit de mulineta, cu exceptia sunetului specific si mai ales a returului care de la 3 grade in jos scapa cand ti-e lumea mai draga. Am folosit-o mai bine de 3 sezoane dar dupa un drill prelungit cu un somn ce avea in jur de 40 kg a inceput sa joace din toate balamalele. Am inlocuit-o cu un Spro Red Arc care e peste mulinetele Daiwa de 2-3 ori mai scumpe, am mulineta de aproape 2 ani si merge ca si atunci cand era noua. Ruleaza mult mai fin si cursiv ca Daiwa si e mai inchegata. Presimt ca cineva imi va spune ca la voblerele cu portanta mare nu face fata, se descurca mai mult decat onorabil. Si oricum pentru astfel de voblere folosesc o Tica Taurus care la fel ,e peste orice Daiwa la pret dublu. Nu zic ca Daiwa nu sunt mulinete bune dar pretul platit e prea mare pentru ceea ce ofera. La antiretur trebuie pus ulei, altfel piesa aia de plastic ce sustine acele din rulment se va uza mult mai repede, Iti dai seama ce diferenta mare e intre raportul de 4,8:1 fata de 5,0:1. La avat si uneori la salau te ajuta o mulineta cu raport de recuperare mai mare si cand folosesti naluci se cheama spinning.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Feb 2016, 20:03

Da, ssfisher are dreptate, Daiwa are tendinta in ultimul timp de a lansa astfel de modele, dar cred ca vor avea acelasi success ca si cele cu zaion sau ulei magnetic. Tendinte... Si da, daca discutam de marimea 4000, are si Shimano rapoarte sub 5:1. Totusi daca vorbim de spinning de anduranta, salau si somn, nu doar ocazional, pastrav sau clean, vom avea nevoie de un TD sol, un Infiniti Q, Bradia, sau chiar Exceler E, daca ne place Daiwa, Daca nu, bafta cu shimano de 4000. Apropo... Nici la shimano nu trebuie uns antireturul. Scrie chiar pe unele mulinete ale lor, sub rotor: NO GREASE!!!
Rew.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 06 Feb 2016, 21:11

tdum scrie:Da, ssfisher are dreptate, Daiwa are tendinta in ultimul timp de a lansa astfel de modele, dar cred ca vor avea acelasi success ca si cele cu zaion sau ulei magnetic. Tendinte... Si da, daca discutam de marimea 4000, are si Shimano rapoarte sub 5:1. Totusi daca vorbim de spinning de anduranta, salau si somn, nu doar ocazional, pastrav sau clean, vom avea nevoie de un TD sol, un Infiniti Q, Bradia, sau chiar Exceler E, daca ne place Daiwa, Daca nu, bafta cu shimano de 4000. Apropo... Nici la shimano nu trebuie uns antireturul. Scrie chiar pe unele mulinete ale lor, sub rotor: NO GREASE!!!
Rew.
Am enumerat mai sus niste mulinete care sunt peste cele mentionate de tine, La somn Tica Taurus sau Penn, or mai fi si alte marci care ofera mulinete foarte robuste si puternice, cei care pescuiesc preponderent la somn sunt convins ca le stiu. "No grease"=unsoare, mai exact vaselina , daca scria "no oil" iti dadeam dreptate , eu sunt convins ca toate mulinetele au ulei in rulmentul antiretur. Nu sunt fan nici Shimano ,nici Daiwa, chiar daca mi-au trecut prin mana ambele marci, ideea e ca cel putin 30-40 se plateste marca si stiu cum sa "vrajeasca" cumparatorii aducand drept argumente inovatiile tehnologice. In realitate mare parte din aceste inovatii sunt baloane de sapun.

bogdan888
junior
junior

Mesaj de bogdan888 » 06 Feb 2016, 22:01

Cam ai dreptate cu marca și reclama

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 07 Feb 2016, 13:49

tito scrie: Depinde ce inseamna "somni", ca somn poate fi de 5kg pana la peste 100kg. Eu am avut Excelerul de 2500 si in mare am fost multumit de mulineta, cu exceptia sunetului specific si mai ales a returului care de la 3 grade in jos scapa cand ti-e lumea mai draga. Am folosit-o mai bine de 3 sezoane dar dupa un drill prelungit cu un somn ce avea in jur de 40 kg a inceput sa joace din toate balamalele. Am inlocuit-o cu un Spro Red Arc care e peste mulinetele Daiwa de 2-3 ori mai scumpe, am mulineta de aproape 2 ani si merge ca si atunci cand era noua. Ruleaza mult mai fin si cursiv ca Daiwa si e mai inchegata. Presimt ca cineva imi va spune ca la voblerele cu portanta mare nu face fata, se descurca mai mult decat onorabil. Si oricum pentru astfel de voblere folosesc o Tica Taurus care la fel ,e peste orice Daiwa la pret dublu. Nu zic ca Daiwa nu sunt mulinete bune dar pretul platit e prea mare pentru ceea ce ofera. La antiretur trebuie pus ulei, altfel piesa aia de plastic ce sustine acele din rulment se va uza mult mai repede, Iti dai seama ce diferenta mare e intre raportul de 4,8:1 fata de 5,0:1. La avat si uneori la salau te ajuta o mulineta cu raport de recuperare mai mare si cand folosesti naluci se cheama spinning.
Tica Taurus e o mulineta adevarata!
Din pacate 2000 e prea mica, iar 3000 prea grea pt mine.
Nu am pescuit cu ele, dar am auzit lucruri bune.
"La rece" merge fain 2000-ul.
Una peste alta iti lasa impresia ca e indestructibila.

La Daiwa/Shimano platesti numele, de acord, dar sunt singurii care aduc ceva nou pe piata.
Dupa care se copiaza mai mult sau mai putin de Ryobi, Okuma etc.
La ce gama de mulinete au cei doi producatori pe parte de spinning inteleg preturile mari, dar nu inteleg politica de a plati mai mult pe o Daiwa intr-un magazin din Romania de cat pe una din Germania, de exemplu. Si germanii baga adause sa faca profit, dar magazinele din RO exagereaza si isi pierd clientii...

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 07 Feb 2016, 17:24

Aveti mare dreptate amandoi. E clar ca la Daiwa si Shimano un procent semnificativ din pret e "steluta de pe capota" insa nici asa nu se justifica niste diferente de pret de la noi fata de alte tari. Modelele noi si acolo sunt scumpe in primul an, dar dupa aceea scad progresiv, astfel ca un model de 3-4 ani ajungi sa-l iei si la 25-30% fata de pretul initial, mai ales cand dai si peste promotii ori lichidari de stoc. M-am convins singur de asta unde... in Paris, oras renumit ca destul de scump. Uite ca nu-i intotdeauna asa. Ultima achizitie: un Daiwa Legalis 4000HA la 29.50E. O puteam lasa pe raft?

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 07 Feb 2016, 23:28

George1985 scrie:
Tica Taurus e o mulineta adevarata!
Din pacate 2000 e prea mica, iar 3000 prea grea pt mine.
Nu am pescuit cu ele, dar am auzit lucruri bune.
"La rece" merge fain 2000-ul.
Una peste alta iti lasa impresia ca e indestructibila.

La Daiwa/Shimano platesti numele, de acord, dar sunt singurii care aduc ceva nou pe piata.
Dupa care se copiaza mai mult sau mai putin de Ryobi, Okuma etc.
La ce gama de mulinete au cei doi producatori pe parte de spinning inteleg preturile mari, dar nu inteleg politica de a plati mai mult pe o Daiwa intr-un magazin din Romania de cat pe una din Germania, de exemplu. Si germanii baga adause sa faca profit, dar magazinele din RO exagereaza si isi pierd clientii...
E mica dar are forta si e foarte robusta, cea de 3000 o am dar nu am pescuit-o inca, am luat-o pentru un bat de Dunare si echilibreaza bine lansetele din clasa heavy mai lungi. Din moment ce axul e din otel inoxidabil si angrenajele din alama cred ca e mult mai rezistenta decat angrenajele de aluminiu (care se spune ca sunt tratate in fel si chip pentru a da impresia de rezistenta sporita). La ce preturi vinde Daiwa sau Shimano mulinete cu angrenaje din alama ? Acel ceva nou pe care il aduc Shimano si Daiwa sunt in multe cazuri marketing pur. Shimano se lauda cu tamburii ar-c spool si garanteaza (pe hartie) lanseuri mult mai lungi, in practica, cu un tambur cu buza normala obtii lanseuri apropiate ca distanta. Ambele marci folosesc denumiuri pompoase pentru materialele din care e facut corpul mulinetei si rotorul (Ci4, Ci4+, Zaion) si garanteaza ca sunt la fel de robuste si inchegate ca cele cu corp metalic, in realitate plasticul ramane tot plastic. Sa nu mai vorbim de faptul ca e jenant sa scape antireturul la o mulineta de peste 500-1000 de lei, sau de faptul ca la pretul asta nu au nici macar wormshaft...prea putine noutati care sa confirme pentru pretul cerut.
Poate ca or fi copiat celelalte firme dupa cele doua marci, doar ca Ryobi, Spro si restul au adus si alte imbunatatiri, Spro Red Arcul si Ryobi zauber sunt mulinete ce si-au confirmat demult fiabilitatea si au preturi cinstite pentru ceea ce ofera. Si pana la urma e bine ca exista concurenta altor marci ,altfel poate eram obligati sa platim mii de euro pe o Shimano sau Daiwa.

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 08 Feb 2016, 08:48

Tica Taurus are piesele angrenajului din bronz(si roata conducatoare si pinionul) ,de otel e doar axul tamburului. E mai bine decat aluminiu cu bronz dar nu asa de bine precum bronz/otel (adica roata conducatoare de bronz si pinionul de otel).La clasele mici/medii de pret nu este diferenta intre daiwa/shimano si restul , dar la categ. superioare de pret daiwa/shimano sunt peste restul.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 08 Feb 2016, 08:56

Si Rapture, Ryobi, Okuma sau D.A.M nu au inceput sa foloseasca compusi de carbon pt mulinete?
Stati calmi ca sunt bune si alea.
Problemele apar daca pescuiesti cu greutati peste puterea mulinetei.
Al meu Zaion are 2 ani deja fara probleme. Si e pescuit pe Dunare, nu pe un sant sau o baltoaca unde dai cu alde 7gr.
Lauzi Tica aia, pastreaz-o daca e asa tare...ii gasesti alt bat si gata!
Nu doar forta conteaza la o mulineta...Daiwa/Shimano aduna mai multe calitati intr-o mulineta de forta.

Scrie răspuns