Voi ce ați alege?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tito
veteran
veteran

Re: Voi ce ați alege?

Mesaj de tito » 08 Feb 2016, 09:16

razvan cristescu scrie:Tica Taurus are piesele angrenajului din bronz(si roata conducatoare si pinionul) ,de otel e doar axul tamburului. E mai bine decat aluminiu cu bronz dar nu asa de bine precum bronz/otel (adica roata conducatoare de bronz si pinionul de otel).La clasele mici/medii de pret nu este diferenta intre daiwa/shimano si restul , dar la categ. superioare de pret daiwa/shimano sunt peste restul.
Da, sunt din bronz, dar bronzul sau alama nu-i totuna cu aluminiu, asta am scris si eu ca axul e din otel. De unde incepe categoria superioara la marcile superioare mentionate de tine si da-mi te rog echivalentul Spro Red Arcului si Tica Taurus de la Shimano si Daiwa ?!

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 08 Feb 2016, 09:42

George1985 scrie:Si Rapture, Ryobi, Okuma sau D.A.M nu au inceput sa foloseasca compusi de carbon pt mulinete?
Stati calmi ca sunt bune si alea.
Problemele apar daca pescuiesti cu greutati peste puterea mulinetei.
Al meu Zaion are 2 ani deja fara probleme. Si e pescuit pe Dunare, nu pe un sant sau o baltoaca unde dai cu alde 7gr.
Lauzi Tica aia, pastreaz-o daca e asa tare...ii gasesti alt bat si gata!
Nu doar forta conteaza la o mulineta...Daiwa/Shimano aduna mai multe calitati intr-o mulineta de forta.
Pai folosesc Carbon pe mulinete pentru ca o cere piata si trebuie sa fie in pas cu concurenta. Problemele apar atunci cand faci drilluri cu pesti mari (de peste 20kg), nici nu vreau sa ma gandesc cum se va prezenta o mulineta cu rotor si corp din plastic dupa un drill cu un peste in jur de 40kg. Probabil va trebui sa tai firul inainte de inceperea drillului. Tica e o mulineta puternica si robusta, ideala pentru pescuitul pe ape curgatoare. Cred ca asa voi face, o voi pastra. Spui ca Daiwa aduce noutati, in afara uleiului magnetic nu stiu ce mari noutati a adus Daiwa in ultima vreme, ba din contra consider ca in loc sa mearga inainte, merg inapoi, printre altele renuntarea la sistemul wormshaft. Gasisem acum ceva vreme un articol in care se aratau diferentele intre Caldia si Freams, erau identice la interior, ba Freamsul avea o piesa metalica iar Caldia una de plastic (nu mai stiu exact despre ce piesa era vorba) si marea diferenta prin care Daiwa justifica pretul superior al Caldiei sunt angrenajele de aluminiu tratat in alt mod (garantand astfel rezistenta sporita).Care sunt calitatile pe care le aduci in discutie, pentru ca noile Daiwa au cam acelasi mecanism clasic si simplist la interior, difera doar materialele functie de pretul platit. Pusesem o intrebare, ce mulinete de la Shimano si Daiwa au angrenajele din alama sau bronz in corp full metal ?

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Feb 2016, 10:02

Ca sa raspund strict la intrebare, intre Exceler ea 2500-3000 sau Tehnium 4000, eu as alege in locul tau, Tehnium de 4000 daca ai luat marimea de 4000 in discutie. In locul meu insa, pt. salau, exclusiv pe Dunare am ales, Bradia 2500 R. Nu are jocuri, fiindca nu are wormshaft, are X SHIP dar nu face parada de el, corp din metal si angrenaje marimea 3000 pe rotor & tambur de 2500 la 4,8:1, totul la 280g. Am inlocuit un Jim Hill model vechi care nu voia sa cedeze (rap. 4,8:1), dar avea 390g. Daca mai ai banii in buzunar iti doresc alegere buna. Rew.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 08 Feb 2016, 10:19

tdum scrie:Ca sa raspund strict la intrebare, intre Exceler ea 2500-3000 sau Tehnium 4000, eu as alege in locul tau, Tehnium de 4000 daca ai luat marimea de 4000 in discutie. In locul meu insa, pt. salau, exclusiv pe Dunare am ales, Bradia 2500 R. Nu are jocuri, fiindca nu are wormshaft, are X SHIP dar nu face parada de el, corp din metal si angrenaje marimea 3000 pe rotor & tambur de 2500 la 4,8:1, totul la 280g. Am inlocuit un Jim Hill model vechi care nu voia sa cedeze (rap. 4,8:1), dar avea 390g. Daca mai ai banii in buzunar iti doresc alegere buna. Rew.
Am 2 Rarenium, una de 2500 FB-ul si Fa-ul de 5000. Tehnium am avut si am vandut-o dupa un sezon. Asta e foarte tare, adica din cauza wormshaftului ai jocuri in angrenaje sau manivela ? Singurul joc pe care il da wormshaftul e al tamburului care culiseaza 2 mm inainte inapoi dar nu prezinta niciun impediment atunci cand pescuiesti. Daiwa nu-mi mai cumpar pentru ca asa cum am mai spus mi se pare jenant sa scape returul ,asa cum se intampla la Daiwa la mai toate majoritatea modelelor. Am pierdut cativa pesti din aceasta cauza. Si n-ai inteles, nu caut sa-mi iau alta mulineta, imi sunt suficiente cele 5 pe care le am. Bani am in buzunar dar nu sunt dispus sa-i arunc pe marketing atunci cand cumpar ceva.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 08 Feb 2016, 11:24

Prefer sa "arunc" banii pe 2 mulinete bune decat sa iau 6 slabe.
O mulineta buna e mai importanta decat un bat bun(scump). La cate bete pana in 6-700 ron bunicele sunt nu are rost sa scoti mai mult din buzunar, parerea mea.
Daca ai mulineta foarte buna o sa o pescuiesti multi ani fara probleme...la bete apar accidente mai des.
Eu cam fortez betele, mai ales la capitolul lanseu si ridicare a pestelui in bat.
Tito ce Daiwe ai avut?

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 08 Feb 2016, 12:51

George1985 scrie:Prefer sa "arunc" banii pe 2 mulinete bune decat sa iau 6 slabe.
O mulineta buna e mai importanta decat un bat bun(scump). La cate bete pana in 6-700 ron bunicele sunt nu are rost sa scoti mai mult din buzunar, parerea mea.
Daca ai mulineta foarte buna o sa o pescuiesti multi ani fara probleme...la bete apar accidente mai des.
Eu cam fortez betele, mai ales la capitolul lanseu si ridicare a pestelui in bat.
Tito ce Daiwe ai avut?
Cred ca astea pe care le am stau in topul fiabilitatii de multi ani (ma refer la Taurus si la Gold Arc) si in niciun caz nu pot spune ca sunt mulinete slabe ci din contra, ofera mai mult decat pretul platit. Am avut Fuego modelul vechi (pe atunci Daiwa folosea sistemul wormshaft pe mai multe modele) , de care am fost foarte multumit pana ce am ratat doi pesti din cauza antireturului (e adevarat ca la Fuego nu scapa antireturul ca la celelalte doua Daiwe pe care le-am avut), chestia asta m-a enervat si i-am vandut-o unui prieten care cred ca o pescuieste si acum fara probleme si sunt ceva ani de atunci, eu am folosit-o cu succes 2 sezoane. Caldia ,folosita aproape un sezon, cumparata second , nu mi-a inspirat prea mare incredere, pur si simplu nu mi-a placut si am vandut-o. Exceler pe care am pescuit-o mai bine de 3 sezoane, a ajuns rasnita dupa un drill de peste jumatate de ora cu un somn ce avea in jur de 40 kg. Toamna tarziu, iarna si la inceputul primaverii nu o foloseam, preferam Shimano. Mentionez ca ies pe apa in medie 3 zile pe saptamana si pescuiesc preponderent in conditii grele, pe ape curgatoare gen Olt, Arges, Dunare ,in concediu ajung si pe alte rauri medii-mari. Shimano am avut ,Catana la inceputuri cand pescuiam la clean ,biban pe raurile mici. A urmat Exage, cand am inceput sa ies pe Olt si Arges, dupa un sezon de pescuit in conditii mai vitrege la salau si stiuca (foloseam preponderent voblere si la vremea aia se prindeau stiuci si salai la dimensiuni apreciabile) si-a aratat "fiabilitatea", a capatat jocuri . A urmat Techniumul, vandut dupa doua sezoane cam din aceleasi motive ca la Exage. Am Ajuns la Rarenium Fb de 2500 pe care l-am pescuit foarte putin pentru a-mi putea face o parere, il folosesc doar pe batul de salau de 4-21gr. Rareniumul Fa e pe drum si vreau sa-l folosesc prin rotatie cu Gold Arcul pe cele 2 bete de putere M-MH pe care le am, eventual sa-i arat si Dunarea pe batul heavy pe care il voi cumpara si va inlocui Kistlerul care e la vanzare.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 08 Feb 2016, 14:07

Deci modelele Daiwa sunt slabe, dar durabile(fuego), caldia nu ma incanta nici pe mine. Exceler am avut doua 4000x si z si nu mi-au pus probleme, de una s-a rugat un prieten sa i-o dau(a inceput sa aibe probleme cu antireturul in timp la el) si am luat z-ul care a fost prea mare pt reinelarea black powerului si l-am schimbat cu o mulineta mai mica.
Shimano la fel de slabe, una aproape nepescuita si una pe drum, si zici ca astea sunt bune...ultimele doua.
Spro-ul nu-l baga pe Dunare...sau lasa-l usor.
Sincer taurusul ala daca ii gasesti un bat bun merita tinut pt Dunare, eu nu as vinde mulineta aia.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 08 Feb 2016, 15:13

George1985 scrie:Deci modelele Daiwa sunt slabe, dar durabile(fuego), caldia nu ma incanta nici pe mine. Exceler am avut doua 4000x si z si nu mi-au pus probleme, de una s-a rugat un prieten sa i-o dau(a inceput sa aibe probleme cu antireturul in timp la el) si am luat z-ul care a fost prea mare pt reinelarea black powerului si l-am schimbat cu o mulineta mai mica.
Shimano la fel de slabe, una aproape nepescuita si una pe drum, si zici ca astea sunt bune...ultimele doua.
Spro-ul nu-l baga pe Dunare...sau lasa-l usor.
Sincer taurusul ala daca ii gasesti un bat bun merita tinut pt Dunare, eu nu as vinde mulineta aia.
Da alea vechi erau mult mai durabile, acum traim vremurile lucrurilor de unica folosinta si nu ma refer doar la uneltele de pescuit, calitate tot mai slaba a componentelor la preturi mai mari. Exelerul ala cred ca mai mergea linistit 2 sezoane daca nu mi-l facea somnul ala franjuri, e drept ca era marimea 2500 si nu era o mulineta pentru monstri.Spro-ul si-a aratat valoarea din acest punct de vedere si ruleaza ca la inceput. Repet Rareniumul e pescuit foarte putin si il folosesc pe batul ML mentionat mai sus, preponderent pe incinte si foarte rar pe curgatoare, asadar nu pot emite opinii inainte de a-l folosi in mod intensiv, iar celalalt e pe drum si va fi pescuit mai mult pentru ca il voi pune pe betele M-MH pe care le folosesc cel mai des. Una peste alta nu sunt "virusat" de nicio marca, ma documentez foarte bine inainte de a cumpara ceva si aleg punand in balanta calitatea si pretul. Urmatoarea promit sa fie o Daiwa din clasa peste medie de pret, inainte sa iau Redarcul oscilam intre acesta si Freams si nu regret ca am ales asa. Am pus o intrebare si nu-mi raspunde nimeni, care sunt mulinetele echivalente de la Daiwa si Shimano comparativ cu Sproul si Taurusul, ma refer la angrenaje sistemul de oscilatie si la carcasa pentru a putea compara preturile?

Am spus ca nu mai vand Taurusul, il voi retrage maune de la vanzare, deja am gasiu alt bat de Dunare din 2 bucati de data asta.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 08 Feb 2016, 16:26

Freams-ul este o varianta apropiata de zauber, putin peste dupa ce am vazut mulineta lui bogdan.
Are cateva caracteristici foarte faine, plus ca arata ca o mulineta premium.
E mai usoara, frana mult mai buna ca la spro, acelasi sistem anti-peruci ca la theory, au alt antiretur fata de modelele vechi.
Si ruleaza intr-un mare fel.
La Shimano habar nu am.
Oricum si Excelerul pare o mulineta buna, mai buna ca modelul vechi(are corp metalic), dar nu-mi inspira soliditate 'la rece' si nu mai cumpar gama noua, poate doar daca apuc sa pescuiesc vreuna.
Xenosul a fost mult mai slab ca Excelerul! Daca ii puneam o cicada simteam ca se desface in bucati.
Comparativ cu Taurus ar fi Bradia, care nu are nevoie de prezentari.

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 08 Feb 2016, 19:16

Problemele complicate au rezolvari simple. Cred ca de aceea a renuntat Daiwa la wormshaft si a perfectionat oscilatia cu cama.In acelasi timp nu doar tipul metalelor folosite este definitoriu in obtinerea calitatii/durabilitatii unui angrenaj .Mai ales atunci cand, de fapt, aceste metale sunt de fapt aliaje. Asadar sunt mulinete (marea majoritate) cu angrenaje bronz (pinion) pe aluminiu (roata conducatoare) mai fiabile decat unele mulinete cu angrenaje bronz/otel sau bronz/bronz. Asta spune Alan Hawk in review-urile lui despre marcile de renume de pe piata.
Exemplu: Penn SS(spinfisher) 4300 angrenaj sneck pinion - otel- si roata conducatoare-bronz-.Roata conducatoare are un alliaj (bronz) de slaba calitate (afirmatie citita undeva la niste posesori de SS), astfel ca dupa cativa ani de folosinta, la spinning usor (pastrav, clean),si neservisata la timp, dintii rotii conducatoare s-au cam "tocit" in timp ce pinionul de otel nu avea nici cea mai mica urma,nici macar semne usoare de folosinta a dintilor.Practic mi s-a confirmat acest lucru. Nu pot sa spun ca e o mulineta proasta, m-a tinut mult timp si am inlocuit roata conducatoare cu una noua (se mai gasesc ) .
Daiwa Certate Hyper Custom 2500R-angrenaj hipoid roata cond. bronz/pinion otel.Am cumparat-o de noua cand a explodat Fukushima in Japonia (2010-2011 cred). Am servisat-o de 2 ori de atunci si am folosit-o cel mai frecvent (adica cam tot timpul).
Rezultat:-roata conducatoare nu are nici un semn de uzura la dinti;pinionul de otel nu prezinta modificari majore,ci doar la nivelul de contact al dintilor cu roata conducatoare apare un aspect de "lustruire" a otelului ,dar fara tocire/denivelare.
Oricum angrenajul sneck (Penn SS 4300) este cunoscut ca avand o rata mai mare de uzura in timp (dar si dezvolta o forta mai mare) decat angrenajul hipoid (Certate).
Cel mai tare bronz (aliaj) se pare ca este cel cu fosfor, folosit la Modelele vechi de la DAM (culminand cu Royal MDS).
Am si o Daiwa Tournament Force (de fapt doua,una veche alta noua :D ) care are angrenaj hiperdigigear (bronz/otel) si wormshaft si nu da nici un semn (cea veche) de uzura nici la roata nici la pinion, este bestiala la voblere mari (nu la somn ci la ...lostrita).
https://books.google.ro/books?id=USXpCA ... er&f=false

Scrie răspuns