Sfat Motor barca
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- junior
Sfat Motor barca
Salutare, am nevoie de un sfat in vederea cumpararii unui motor pentru o barca in conditiile astea: barca este de tabla ~ 150 kg -170Kg cu dimensiunile de 5,80 m lumgime, 1,24 m latime,inaltime de52 cm, pescaj 29 cm de forma obisnuita (pescareasca) cu pupa dreapta dar mai ingusta decat mijlocul barcii iar fundul barcii este in doua ape dar nu foarte ascutit!
Dupa cum v-ati dat seama e o barca pescareasca de tabala normala de care au majoritatea pe la dunare , problema este ca vreau sa cumpar un motor si nu stiu de ce putere ca sa ies la un raport pret - mers de calitate adica sa nu stau intr-un curent sau sa ma dea vantul inapoi si nici sa merg foarte incet (eu as vrea ~15 - 20km ora cu o persoana la bord si fara incarcatura de speriat) - (atat cat se poate la o astfel de barca, nu cred ca poate intra in glisaj)! un motor de 9.9 cp ar fi bun sau e prea mic/mare ? motoarele de generatie noua dezvolta viteza mai buna decat cele vechi dar la aceeasi putere ( CP)?
multumesc si fir intins pescarilor de pretutindeni!
Dupa cum v-ati dat seama e o barca pescareasca de tabala normala de care au majoritatea pe la dunare , problema este ca vreau sa cumpar un motor si nu stiu de ce putere ca sa ies la un raport pret - mers de calitate adica sa nu stau intr-un curent sau sa ma dea vantul inapoi si nici sa merg foarte incet (eu as vrea ~15 - 20km ora cu o persoana la bord si fara incarcatura de speriat) - (atat cat se poate la o astfel de barca, nu cred ca poate intra in glisaj)! un motor de 9.9 cp ar fi bun sau e prea mic/mare ? motoarele de generatie noua dezvolta viteza mai buna decat cele vechi dar la aceeasi putere ( CP)?
multumesc si fir intins pescarilor de pretutindeni!
Salutare,
Depinde ce vrei, viteza sau consum, pret, etc.
Ex: un 15 hp in 2 timpi=cu 25 hp in 4 timpi (putere)
Un 4 timpi e cu min 50% mai scump ca un 2 timpi, dar se amortizeaza din consum, este si mai fiabil
Un 2 timpi e bun de viteza, e ieftin dar consuma dublu
Eu pt o laguna 535 folosesc 15 hp 4 timpi, e ok, dar am avut inainte 15 hp 2 timpi si se simte la greu diferenta, dar pe Dunare imi lua cam 6-7l/ora in amonte cu doi oameni fata de 2 l in 4 t.
deci: la ce ai tu ar trebui un 15 hp, ramane la alegerea buzunarului in cati timpi...
Succes!
Depinde ce vrei, viteza sau consum, pret, etc.
Ex: un 15 hp in 2 timpi=cu 25 hp in 4 timpi (putere)
Un 4 timpi e cu min 50% mai scump ca un 2 timpi, dar se amortizeaza din consum, este si mai fiabil
Un 2 timpi e bun de viteza, e ieftin dar consuma dublu
Eu pt o laguna 535 folosesc 15 hp 4 timpi, e ok, dar am avut inainte 15 hp 2 timpi si se simte la greu diferenta, dar pe Dunare imi lua cam 6-7l/ora in amonte cu doi oameni fata de 2 l in 4 t.
deci: la ce ai tu ar trebui un 15 hp, ramane la alegerea buzunarului in cati timpi...
Succes!
eu am o nelamurire...
afirmatia asta
corecteaza-ma daca n-am inteles bine.
afirmatia asta
nu se prea potriveste cu astaEx: un 15 hp in 2 timpi=cu 25 hp in 4 timpi (putere)
pt ca nu e tot una sa alegi 15 hp in 2 timpi sau in 4 timpi, nu? ma refer la putere. cu alte cuvinte, daca un 15hp in 2 timpi ar fi potrivit pt. barca lui, inseamna ca un 15 hp in 4 timpi ar fi cam slab.deci: la ce ai tu ar trebui un 15 hp, ramane la alegerea buzunarului in cati timpi...
corecteaza-ma daca n-am inteles bine.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
- junior
motor barca
multumesc mult pt sfat!
deci ar fi f potrivit un 15 cp in 2 timpi, aveti idee daca se mai fabrica ca pe site-urile rom. am vazut numai in 4 timpi si la niste preturi f mari pt buzunarul meu 15 cp - ~ 70 -80 mil
un motor de 8 cai in 4 timpi ar fi o solutie buna? sa merg cu un 15-20 km/h cu o persoana? exista magazine de motoare sh ca de pe piata interna parca nu asi risca ( am auzit multe probleme )? adica sa am o garantie ca nu ma lasa dupa 2 km si tre sa cumpar cine stie ce arbore cotit sau altceva.
exista un calcul pt deplasament in functie de care sa pun motorul?cati cai per ce volum ?volumul interior -deplasament al barcii este de 0,900 kg.
deci ar fi f potrivit un 15 cp in 2 timpi, aveti idee daca se mai fabrica ca pe site-urile rom. am vazut numai in 4 timpi si la niste preturi f mari pt buzunarul meu 15 cp - ~ 70 -80 mil

un motor de 8 cai in 4 timpi ar fi o solutie buna? sa merg cu un 15-20 km/h cu o persoana? exista magazine de motoare sh ca de pe piata interna parca nu asi risca ( am auzit multe probleme )? adica sa am o garantie ca nu ma lasa dupa 2 km si tre sa cumpar cine stie ce arbore cotit sau altceva.
exista un calcul pt deplasament in functie de care sa pun motorul?cati cai per ce volum ?volumul interior -deplasament al barcii este de 0,900 kg.
-
- junior
Ce ti-e si cu puterea asta!trout_man scrie:Ex: un 15 hp in 2 timpi=cu 25 hp in 4 timpi (putere)
Uite ca au ajuns 15 cai putere sa fie egali cu 25 cai putere!
Hai domnu pastrav, mai las-o la relanti!

Probabil ai avut elice diferita pe cele doua motoare.
Pubertfester, cu 8 cai nu prea faci treaba. Peste 1 an vei vrea mai mult. Incetutz sau pilog poti merge si cu 4 cai. Dar cand ai de mers cateva mile nu ti-e indiferent daca faci 15 min, 30 sau 60, pana la locul de pescuit.
Aici sunt de acord.trout_man scrie:la ce ai tu ar trebui un 15 hp, ramane la alegerea buzunarului in cati timpi...
@MihaiV & Adi - pardon, ma refeream la viteza ca e aceeasi cand am zis 15hp 2 t = 25hp 4 t. puterea e putere....adik am amestecat mere cu pere si a iesit compot
@Puberfester: n-am masurat viteza la mine, dar "la blana" merge mai repede de 20 km/h. stiu sigur ca din Crisan spit in Dovnica eu fac max 45 min - vezi si tu cate mile sunt....
Ca buget: nou, sub 1800 eur, no way. Sunt diversi care aduc de-afara SH cam la juma de pret chiar si mai jos, cu riscurile aferente (adik ore de functionare), chiar si aici pe site la anunturi am mai vazut cate ceva.
Raman la parerea mea: indiferent de 2 sau 4 T, mergi pe 15 hp. Barca ta, mai putin forma, are caracteristici asemanatoare cu 535... Daca iei sub 15hp, mai ales pe dunare, iti vei mai lua ca accesoriu obligatoriu o tesla, prietenii stiu de ce

@Puberfester: n-am masurat viteza la mine, dar "la blana" merge mai repede de 20 km/h. stiu sigur ca din Crisan spit in Dovnica eu fac max 45 min - vezi si tu cate mile sunt....
Ca buget: nou, sub 1800 eur, no way. Sunt diversi care aduc de-afara SH cam la juma de pret chiar si mai jos, cu riscurile aferente (adik ore de functionare), chiar si aici pe site la anunturi am mai vazut cate ceva.
Raman la parerea mea: indiferent de 2 sau 4 T, mergi pe 15 hp. Barca ta, mai putin forma, are caracteristici asemanatoare cu 535... Daca iei sub 15hp, mai ales pe dunare, iti vei mai lua ca accesoriu obligatoriu o tesla, prietenii stiu de ce

-
- junior
Eu am o salupa cu motor de 50 de cai Yamaha,4 timpi,injectie de benzina,am consum de 8 l la ora la 4700 turatii pe minut,pe apa viteza nu este relevanta,este in functie de curent,de zona unde navighezi,de incarcatura si de forma barcii.
Te sfatuiesc sa-ti cumperi o barca din PAFS daca vrei performante si lejeritate in navigare,barca pe care o ai tu nu te va satisface niciodata ptr.ca sigur nu are 150 de kg la lungimea ei ci cel putin 200 kg,ca sa ai un consum de carburant bun este musai ca barca sa gliseze altfel exista in permanenta o frecare mare cu apa si consumul creste extraordinar,glisajul permite ambarcatiunii sa patineze pe luciul apei reducand considerabil frecarile si consumul de carburant,mai mult daca nu gliseaza barca tot timpul va sta ridicata de prova deoarece tendinta motorului este de a o ridica de prova,neavand puterea necesara se intampla acest fenomen.
Parerea mea este ca ptr.aceasta barca iti trebuie un motor de 30 cp ca sa mearga barca in conditii normale.
Referitor la consum,eu prefer un motor mult mai mare deoarece ma ajuta sa merg cu viteza si sa consum pe o anumita distanta carburant mai putin decat daca as merge cu un motor mic,exemplu:un motor Yamaha de 20 cp merge cu o barca de 5 m cam cu 30 km/h,de la Galati la Tulcea fac cam 4 ore cu un consum de 5 l/h,asta inseamna 20 l,cu un motor de 80 cp cu o barca de viteza fac aprox.1,5 ore cu un consum de 10 l/h ,astea toate sunt aproximative ptr.ca mai bate vantul face valuri mai reduci la un vapor care tot valuri face ,dar in mare cam astea sunt socotelile ,sau cel putin eu asa prefer.
Te sfatuiesc sa-ti cumperi o barca din PAFS daca vrei performante si lejeritate in navigare,barca pe care o ai tu nu te va satisface niciodata ptr.ca sigur nu are 150 de kg la lungimea ei ci cel putin 200 kg,ca sa ai un consum de carburant bun este musai ca barca sa gliseze altfel exista in permanenta o frecare mare cu apa si consumul creste extraordinar,glisajul permite ambarcatiunii sa patineze pe luciul apei reducand considerabil frecarile si consumul de carburant,mai mult daca nu gliseaza barca tot timpul va sta ridicata de prova deoarece tendinta motorului este de a o ridica de prova,neavand puterea necesara se intampla acest fenomen.
Parerea mea este ca ptr.aceasta barca iti trebuie un motor de 30 cp ca sa mearga barca in conditii normale.
Referitor la consum,eu prefer un motor mult mai mare deoarece ma ajuta sa merg cu viteza si sa consum pe o anumita distanta carburant mai putin decat daca as merge cu un motor mic,exemplu:un motor Yamaha de 20 cp merge cu o barca de 5 m cam cu 30 km/h,de la Galati la Tulcea fac cam 4 ore cu un consum de 5 l/h,asta inseamna 20 l,cu un motor de 80 cp cu o barca de viteza fac aprox.1,5 ore cu un consum de 10 l/h ,astea toate sunt aproximative ptr.ca mai bate vantul face valuri mai reduci la un vapor care tot valuri face ,dar in mare cam astea sunt socotelile ,sau cel putin eu asa prefer.
Am uitat sa-ti spun cum se comporta pe curent puternic si pe val: fara probleme, dar aici conteaza cel mai mult barca, incarcatura, si mai putin motorul. Mi s-a intamplat odata sa iau un pic de apa la ovare, dar eram 4 in barca (adik 400 de kile) + incarcatura si valu' ca la tsunami...Pubertfester scrie:trout_man te rog sa-mi spui la barca ta laguna 535 ce viteza dezvolta motorul de 15 cp (cu aproximatie si cu o persoana /doua, nu plin) si cum se comporta in curent puternic si la val mare?
apropos de barca, ar trebui sa incerci s-o testezi cu un motor de undeva, poate sa nu suporte totusi 15hp din cauza formei, iti spun asta pt ca mi-aduc aminte ca am pus o data un 10hp pe ceva asemanator cu laguna -4.5m, si nu am putut pune barca pe apa, adik mergea cu varful in sus (sus de tot) cu om pe prova si incarcatura...
keep digging
Ce zici tu acolo vreau si eu, dar il bagi pe bietu' om la cheltuieli. un treij de cai - azi ma uitam, e cam 3500 euro - clasa de mijloc, nou. Yamaha o ia lejer spre 5000. SH mi-as lua doar de la cunoscuti, e cam mare riscul, zic eu....tudorgabriel scrie:Eu am o salupa cu motor de 50 de cai Yamaha,4 timpi,injectie de benzina,am consum de 8 l la ora la 4700 turatii pe minut,pe apa viteza nu este relevanta,este in functie de curent,de zona unde navighezi,de incarcatura si de forma barcii.