senzitivitate inainte de toate...

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

andriipopa75
veteran
veteran

Re: senzitivitate inainte de toate...

Mesaj de andriipopa75 » 27 Aug 2015, 13:24

incearca sa pescuiesti cu st croix legend elite pana in 17g, sau cu g loomis glx/nrx , pentru a pomeni de lansete de serie. daiwa steez sunt lucrate destul de urat/prost pentru banii lor ; daca vezi bat pana in 7 picioare si gramaj pana in 10 g cu inel de plecare y30 sau k25 fugi mai departe, batul ala nu lucreaza cum trebuie.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 27 Aug 2015, 22:02

G-loomis cred ca se duce spre 2000 sau sare de prag, st croix tot acolo, steezul era mai accesibil...
Loomis imi plac mult, blankuri tepene!
Probabil ca steez nu e cel mai senzitiv, dar de slaba calitate niciodata, iar unele componente sunt doar pe steez!
In fine eu nu pescuiesc in plaja asta de gramaj foarte mult, dar aici doar firul face 95% diferenta in pescuitul cu jig.
Un fir bun face mai mult decat un bat bun in zona asta de putere.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 28 Aug 2015, 08:32

Producatorii livreaza produse aproximative pentru ca nivelul pescarilor le permit acest lucru . Nu conteza pretul si cele mai multe lansete cu pret premium au aceleasi probleme ca si modele mult mai ieftine. In unele cazuri lansete mai ieftine sunt mai bine montate decat lansete mult mai scumpe.

Pe scurt pescarii inghit si idolatrizeaza lansete care

- au blankuri care nu respecta puterea si actiunea inscriptioanta pe ele,in general cam toate blankurile sunt mai puternice decat spun producatorii

- montajul inelelor este cele mult mediocru indiferent de pret, de cand au aparut inele KR am vazut doar o serie de lansete unde montajul se apropie de un optim

- manerele au in general lungimi nepotrivite si ergonomia mandrinelor se potriveste doar pe unele marimi ale mainii.

- se folosesc in continuare mandrine de tip FUJI ACS care este una din cele mai incomode modele din industrie

-desi materialele adica grafitul,rasinile si tehnologia de impletire au avansat produsul final adica blankurile sunt din ce in ce mai slabe pentru ca designerii sunt din ce in ce mai slabi cu exceptii care sunt doar un Japonia.

Senzitivitatea lansetei inseamna un mix in care blankul este doar un element, tipul numarul si greutatea inelelor modifica orice blank in rau sa bine.Mai conteaza mult si cum se incarca blankul cu nalucile folosite finetea varfului in clasa de putere a blankului.
in ecuatia echipamentului mai conteza mult si calitatea firului si proprietatile mulinetei.

Marea majoritate a pescarilor foloesc echipamente supradimensionate lansete ,fire si jiguri in unele cazuri.

Textul cu ,, firmele fac cercetare si stiu ele,, m-a amuzat cele mai tare. Regula impartasita de un amic care lucreza in industrie la una din firmele cele mai mari este ca firmel mari care fac produse de toate tipurile livreza produse din ce in ce mai slabe si doar firme foarte specializate mai fac si produse bune.

Am vazut rateuri semnificative si la firme ca Evergreen sau Megabass firme care altfel produc si blankuri exceptionale.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 28 Aug 2015, 13:41

in postul de mai sus iti dau dreptate 99%.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 28 Aug 2015, 21:00

andriipopa75 scrie:incearca sa pescuiesti cu st croix legend elite pana in 17g, sau cu g loomis glx/nrx , pentru a pomeni de lansete de serie. daiwa steez sunt lucrate destul de urat/prost pentru banii lor ; daca vezi bat pana in 7 picioare si gramaj pana in 10 g cu inel de plecare y30 sau k25 fugi mai departe, batul ala nu lucreaza cum trebuie.

Cel putin teoretic nu ai dreptate :lol:

In teorie , se presupune ca batu vine echipat cu inelele (model si dispunere ) de care are nevoie sa se miste optim in clasa lui de putere , aia ii treaba designerului sau rodbuilderului , in cazu in care intelegem prin asta ultimu tipu care face teava , inelele, maneru si dupa aia le asambleaza , nu doar le asambleaza !
Insa , acuma vine faza cea mai tare , ce tre sa faca batu ala , mare atentie ca aici se complica treburile , unii isi dau seama ca betele de voblerit is bune la jig , alea de jig nici nu le cunosc , asa ca recomanda in continuare din alea de voblerit , se intalnesc cu unii care nu o vad asa si iese cu scantei ideologice , faimosu St Croix :wink: :D Bat facut pt una , folosit si recomandat pt. alta :D , comedie mare :lol:

Daca vrei sa pescuiesti , sa te doara la banana , sa bei o bere linistit, pescuiesti cu ce ai , cum poti si sti , si nu umbli dupa cai verzi pe pereti pe internet dupa recomandari :)

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 28 Aug 2015, 22:37

SF ,

o fabrica mica sau mare are tot ce este necesar la nivel de inele si componente pentru maner. Din pacate designul blankurilor a luat-o pe panta mai rapid , mai rigid cu rezerva ami mare aspecte care sunt cele mai evidente pe piata americana.pana si ALmiglas care era apreciat pentru blankuri mai lente si mai elastice sunt erau Certified Pro sau XMG au schimbat designul mai intai cu seria Xcel si apoi cu XP Bass si Infinity care sunt mult mai rapide si stiff comparativ cu Certified Pro sau XMG .
In cazul XP Bass blankurile nu au nimic cu filozofia Lamiglas din ultimile decenii. tot LAmigls a produs si produce lansete invechite rau prin folosirea unor inele care au 20 de ani ca sistem. Din pacate Fuji KR nu exista pe nici un Lamiglas desi blankuri bune mai au si pe stil care i-au facut celebrii Black Salt,Triflex si G1000 care inca rezista.

Apropo de inele montate aiurea am vazut recent un Shimano Poison Adrena 6` lanseta de top care are plecare KL-H25 si apoi cade in KL 20 standard si se produc acolo o trecere total nefunctionala , urmeza niste KT uriase fata de puterea blankului. Daca blankul si manerul sunt sueprbe ca ergonimie (desi manerul e un pic cam scurt pentru puterea si lungimea blankului) inele sunt dezatru pentru o lanseta din clasa 400$. Modelul este ML 4-8 lb max 1/2 oz dar putrea reala este cu 2 clase mai mare. Mi-a placut actiunea blankului care este impecabila , din pacate si manerul este sensibil prea scurt.pentru o lanseta produsa in China si cu erori mari de montaj este inghitita pe nemestecat si se vinde prea bine pentru ce ofera. Se pot gasi lansete in jur de 200$ cu blankuri mai putin tehnologizate dar mult mai bune ca produs final..;ipsa minima de criterii duce la pus botul in masa la marketing si o imagine atragatoare. Suna bine, arata bien in poza si cand o pipai e deaprte de imaginea vanduta.

St.Croix este una din putinele firme care monteza aproape perfect inele KR pe Legend Extreme ,nici mie nu imi plac blankurile St.Croix in afara de aplicatii cu naluci soft si puteri mici maxim Medium.

Cu blankurile este o discutie prea elaborata si o evit acum.

Acum lucrez la un Shimano Fireblood de 8ft . 5-20g care are aceesi problema de incompatibilitate de inele (ca inaltime) , inele dispuse serpuit si un maner mult prea lung.
Au fost doar cateva studii de caz punctuale daca analizezi cu atentie si iti sunt clare principiile de a construi o lanseta cel putin 90% din lansete( de peste 200$) au imperfectiuni ori la blank ori la partea cu montajul inelelor.

In curand cand siteul va fi din nou functional(provideri web sunt in general de ****) voi revenii cu cazuri clasice de erori de montaj.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 29 Aug 2015, 20:51

cristian.ene scrie:
- manerele au in general lungimi nepotrivite si ergonomia mandrinelor se potriveste doar pe unele marimi ale mainii.
Am zis pas la foarte foarte multe bete din motivu asta (mai bine zis din comoditate , simteam blanku da nu ma impacam cu lungimea manerului , am pus-o pe seama diferentei medii intre japo si europeni , insa din comoditate cum zic nu eram dispus sa cumpar blanku si sa-l schimb , nu iese economic , in situatia in care ai vreo 2-3 prieteni cu magazin care te lasa sa testezi tot ce vrei :wink: , daca nu , merita intradevar sa intri pe mana unui ...ma doare sa recunosc , dupa atatia ani de lupta :D , ......rodbuilder , sau ma rog , ce se intelege prin asta :D
Ca sa nu intram mai departe , catalogul Normark , Shimano , bat de 50-100 gr cu maner de L cel mult ,pur si simplu nu poti scoate tot din batu ala montat asa :cry:

Cristi , is fericitu posesor a unui Lamiglas Triflex de vreo 9 ani , dupa toti anii astia nu am probleme cu inelele , din apropiatii mei nimeni nu are un bat de atatia ani in functiune , daca-l vezi cum arata si prin ce oceane o pescuit te sperii , insa ii incredibil de rezistent , si ai dreptate ...am incercat sa-l schimb cu un Lamiglas Surf&Jetty , aceasi putere si lungime , urmasu anuntat de Lamiglas a lui Triflex ....vax ...rapid aiurea ca tineretu de azi , da , lanseaza usor.....si cam atat :wink: :cry:

Scrie răspuns