"Secretele" unei linguri

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

ranga
veteran
veteran

"Secretele" unei linguri

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 15:10

De ceva vreme ma batea gandul sa fac cateva oscilante pentru stiuca . Am facut rost de tabla( grosime ~1mm sau chiar mai putin) , am decupat vreo doua bucati , le-am batut cu ciocanul (arata bine) , le-am gaurit si azi le-am facut botezul .
N-am apucat sa vad foarte bine cum lucreaza , din cauza vantului si a valurilor . Totusi , nu-mi place cum evolueaza , bataia e undeva intre putin spre deloc...Una nu bate deloc , desi are o forma concava.

Cu ceva timp in urma , m-am intanlit pe balta cu un pescar care-si facea singur lingurile . M-am uitat la grosimea lor si este egala(sau aproape) cu tabla pe care o am eu . Am zis ca si grosimea asta poate fi un dezavantaj . Lingurile lui aproape ca lucrau singure , faceau ca toti dracii in picaj .

Ce sfaturi practice imi puteti da in acest sens ? Toata treaba e ca vreau sa imi iasa o oscilanta , de lungime ~ 7-8 cm (sau mai mare) , dar nu foarte lata .
:idea:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 10 Noi 2010, 15:25

tabla,tabla,,de care?de slanina?

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 15:26

de inox .

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 10 Noi 2010, 15:30

inox la 1mm e foarte greu.in general o oscilanta care nu-i reusita se invarte. cam ce model ai incercat? are aceeasi latime cap-coada?

Marinarul
junior
junior

Mesaj de Marinarul » 10 Noi 2010, 15:36

Profesore cred ca nu vei primi multe raspunsuri (sper sa ma insel) ptr ca ai lua painea de la gura unora , trebuie sa deprinzi singur tehnica , nici lor nu le-a fost usor , sunt sigur .
Cred ca singura sansa este sa studiezi foarte atent o lingura buna , ma rog , cea pe care vrei sa o copiezi , dar sa deschizi bine ochii sa-i vezi toate cutele , tridimensional adica . Cred ca nu e atat de simplu pe cat pare dar nici extrem de complicat.
Cred ca niste matrite te-ar ajuta dar sa-ti faci tot tu matritele dupa o lingura buna. Dupa mai multe rateuri daca insisti ajungi sa-ti iasa si tie.
Daca ai doar tabla , ai facut 10% din drum , tabla gasesti si la praktiker si pe santier :) dar pana la o lingura buna mai ai de transpirat .

Ma bate si pe mine gandul dar intai vreau sa stabilesc exact ce modele merita copiate , ce modele au un succes cert (pana acum am identificat numai unul singur dar care rupe tot). Sa ne traiasca nenea Misu.
Da-i inainte ca o sa reusesti.
PS: abea dupa ce te-ai specializat sa copiezi fidel o lingura buna , poti sa treci la partea de creatie .

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 15:43

Are sub 1mm , nu stiu cu exactitate ca nu am masurat-o . Modelul l-am copiat dupa oscilanta pescarului despre care vorbeam mai sus .
Incerc sa pun o poza sa vezi ce am cioplit eu , ca originalul nu-l am momentan langa mine .
Imagine

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 10 Noi 2010, 15:48

Marinarul scrie:(pana acum am identificat numai unul singur dar care rupe tot). Sa ne traiasca nenea Misu.
.
si care ar fi aia? :shock:

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 15:49

Marinarule , eu nu vreau sa iau painea nimanui . Tot ce vreau e sa reusesc dracia asta de lingura . Nu doresc scoaterea in serie , m-ai inteles gresit . L-am rugat pe baiatul ala sa-mi faca una , sau sa mi-o dea pe a lui si ii dau banii pe ea , dar n-a vrut nici in ruptul capului . Ce-i drept , era singurul care prindea si marlita si stiuca , pe cand altii cu voblere de milioane , stateau si se uitau lung la el... :shock: Unul l-a intrebat daca s-a ca.cat dimineata pe ea . :lol: :lol:

Marinarul
junior
junior

lingura

Mesaj de Marinarul » 10 Noi 2010, 16:10

Aha , am inteles acum de ce te framanta ideea , el rupea painea de la gura celor cu dare de mana care doar dadeau din mana si stiuca venea la nea gigi cu tinicheaua izbutita. Vezi asa e si in viata , unul o plimba si o distreaza si altul o fu_ra. :)
Data viitoare cand mai mergi si il intalnesti pe omul , roaga-l macar sa te lase sa-i iei mulajul si te duci pregatit cu plastilina in buzunar , sau cu poxipolul mai bine . Ii iei mulajul , il cinstesti pe om si apoi te chinui pana lingura ta e pe mulaj pe perfectie .
Stii cum iti face dentistul cu bucata de indigo la dinte ca sa vada unde atinge ? Pe sistemul ala faci si tu , gasesti tu o solutie de compromis.
Si tu acum ce metoda ai ca sa faci exact lingura aia , o faci din memorie ? I-ai facut niste poze ceva , cred ca nu.
Fara original incercarea ta e si mai grea.

@crysst Frate acum ce vrei sa iei totul de-a gata ? :) Stiucarii o stiu deja care e , ca am vorbit azi cu unul la telefon si doar i-am zis ca am si eu un model preferat de la Misu cu care am topit niste stiuci si mi-a zis din prima ce model e de am ramas mut !!! Eu sunt la inceput de drum dar el are ani buni in spate de stiucarit dar m-a mirosit din prima ... le are pe meserie e limpede.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 16:18

Marinarule , numai cu plastilina nu umblam pe balta . Mai bine ar fi sa-l conving sa i-o cumpar , sau poate imi face el una . Copiata era si a lui , dar nu stiu dupa ce , ca n-am vazut nimic prin comert in halul ala...
Dracii sa le ieie maica , ca m-a zapacit de nu mai pot... :oops:

Scrie răspuns