"Secretele" unei linguri

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 10 Noi 2010, 16:21

@marinarul daca te uiti la postul ce am mai prins astazi....ai sa vezi ca nici eu nu sunt chiar incepator cu stiuca...chestia este ca la mine mai niciodata nu prind cu aceiasi naluca.....intodeauna capturile vin la alta naluca.......de aia eram curios care e aia castigatoare.

Marinarul
junior
junior

Mesaj de Marinarul » 10 Noi 2010, 16:32

Sorry , chiar nu m-am uitat deloc la chestia aia , nu ma intelege gresit . Hai ca vorbim.

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 10 Noi 2010, 16:46

Marinarul scrie:Sorry , chiar nu m-am uitat deloc la chestia aia , nu ma intelege gresit . Hai ca vorbim.
stai linistit, nici o problema....ideea este ca si eu am folosit linguri de la misu...dar mai mereu alta era aia prinzatoare.....

Marinarul
junior
junior

..

Mesaj de Marinarul » 10 Noi 2010, 17:07

Ai MP.

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 10 Noi 2010, 17:08

nu, nu am :)

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 10 Noi 2010, 17:18

ma gandesc ca daca gasesti de cumparat set de linguri (tacamuri de supa) ieftine, totusi de inox si daca le dai 2 gauri ar avea ceva actiune in apa.
am vazut parca la billa sau carefour, set de tacamuri inox la 10-11 lei.
adevarat ca la pretul ala calitatea lasa de dorit, fiecare lingura avea alta grosime :lol: dar asta cred ca ar fi in avantajul pescarului, te faci cu un set de linguri cu greutati diferite :-)
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Marinarul
junior
junior

..

Mesaj de Marinarul » 10 Noi 2010, 17:31

Parerea mea e ca inoxul nu e cea mai buna varianta decat eventual ptr lingurile cele grele cu care sa cauti somnul prin gropane cu ele.
Oricum problema cea mai mare se pare ca nu e materialul ci imitarea la perfectie a unei linguri date , aici e cuiul lui pepelea.

Cred ca o metoda ar fi sa te framanti sa gasesti o idee geniala si sa poti sa faci o matrita din doua parti - tata si mama - astfel incat tabla (eventual preincalzita in prealabil) prinsa intre cele doua forme si supuse unei presiuni suficient de mari sa ia forma dorita. Apoi retusurile necesare le faci manual , o pilire a marginilor , o slefuire pe ambele parti , tratarea cu vreun acid ptr o culoare mai smechera.

Vorbeste cu vreun maestru de lucra pe vremuri pe la Urbis , Metaloglobus , sculer matriter sau vreun strungar priceput , deh ... meserii astazi disparute aproape . Daca ai intalnit un bunic priceput - categoria a VI-a a VII-a speciala - esti ca si rezolvat. Spor si nu te lasa.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 10 Noi 2010, 17:31

Grasane, si eu m-am apucat in seara asta sa-mi confectionez niste oscilante mici, din tabla de cupru, pentru clean. Am facut niste copii minituarizate de pe o EIRE (parca asa se numeste) :)
In we le probez pe Neajlov.
In vazul meu, tabla din cupru se modeleaza infinit mai usor comparativ cu inox-ul.
Ca si prim sfat, poti incerca sa copiezi modelul unei linguri de supa si apoi vezi tu cum ii dai curbura. Al 2-lea sfat este ca din tabla aia (cunoscuta mie) sa-ti faci niste palete pentru rotative si sa-ti confectionezi cateva spinnerbait
Bucuresti

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 10 Noi 2010, 18:28

Stiti care-i problema cu matrita ? Se poate face usor , iti trebuie 2 suruburi cu piulita fluture , o placa metalica drept suport , un piston de Dacie si un ax care sa stranga pistonul de placa suport . Ceva de genul sistemului de vulcanizare la cald . De fapt , de acolo mi-a plecat ideea , chiar am pe acasa un astfel de mecanism .
Din ce am observat eu pana acum: tablele subtiri(pana in 1mm) , rezista mult mai bine la forma data , prin batere cu panson sau direct cu ciocanul . Prin presare nu stiu daca isi vor pastra forma si nu se vor indrepta cand sunt supuse diferitelor forte . Mi s-a intamplat sa stramb o lingura cand am lovit din greseala intr-un stal al unui pod . Asta nefiind batuta.
Cu tabla de cupru la fel . E mai usor de prelucrat ce-i drept , dar la o lingura cu dimensiunea de 8-9cm , solicitata de cateva forte ,oare va rezista ?
Am incercat si cu lingurile de tacamuri , dar parca toate-s la fel , nu stiu...le tai coada , le dau gauri si gata lingura, nu e cu nimic mai deosebita decat tinichelele de 10ron din piata .
Imi place sa mesteresc , sa obtin ceva mai deosebit si sunt extrem de fascinat cand am rezultate datorita muncii .

Nea Eugen , este exact tabla aia . :D Este foarte nenorocita , dabia o tai si se modeleaza greu , in ciuda grosimii . Am batut 1 ora la o dracie si uite ca acum se incapataneaza sa danseze la mustata cumetrei . Insist pana rup coada la ciocan , tre' sa iasa . Ma gandeam ca da cineva vreun secret .

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 10 Noi 2010, 18:35

In urma cu cativa ani, cand emisiunile de pescuit aveau si rubrica atelier a fost prezentata manopera pentru confectionarea oscilantelor. Baietii aveau matrite mama - tata, bagau tinicheaua taiata dupa un sablon, f.u.t.e.a.u. un ciocan si rezulta oscilanta. Urmatorul pas era sa-i stanteze imitatii de solzi cu o scula gen preducea, gaurirea, montarea inelelor, a ancorei si apoi... buna pentru banzare.
Este puerila descrierea manoperei dar exact asa imi amintesc.
Bucuresti

Scrie răspuns