Nu multi dintre noi ne permitem sau nu gasim matritele de JIGuri care ni le dorim: forma, dimensiune, loc pt carlig suficient de mare sau mic
Am sa incerc sa va prezint o modalitate cat mai scurta de a ne materealiza forma JIGului inchipuit / exotic / negasibil / etc

modelarea virtuala a JIGului tinad cont ca 1cmc=11.34gr plumb, modelarea s-a facut dupa un studiu detaliat al mecanicii si geometriei JIGului deja inventat

pt a transpune virtualul in materie avem nevoie de un plotter3D, http://www.spotdesign.ro/

...plotter3D la munca

prototipurile de JIGuri sunt injumatatite pt a usura contructia matritei

pt a trece la constructia matritei avem nevoie de:
1. un silicon HT33 bicomponent, http://www.btools.ro/detalii_produs/124 ... -ht-33.htm
2. o cutie de preferat plexic, mai usor de lucrat
3. multi-fix, pt etanseizarea cutiei
4. banda adeziva
5. pahar-recipient
6. siringa, pt a ne calcula cu apa si marca pe un pahar-recipient volumul de silicon 1/2 ce vine turnat in cutie in prima faza
7. ajaxul curata cel mai bine siliconul ramas in pahar
8. doi pinteni conici pt a da forma matritei la o impreunare mai exacta
9. un cilindru despicat in doua ce va compenta grosimea carligului
10. si un ceva ce va trebuii sa compenseze urechea si parte incovoiata a acului, eu am folosit plexic de 1mm

fixarea/pregatirea pt prima jumatate a matritei (toate elementele sunt lipite cu banda dubluadeziva)

fixarea/pregatirea pt prima jumatate a matritei

dupa omogenizarea/amestecarea siliconului bicomponent se toarna in forma de la cca50cm inaltime pt a reduce din bulele de aer rezultate din amestecare

umplerea formei pana la jumatate

dupa 3 ore asa arata intoarsa

desfacerea cu grija a formei rezultand prima jumatate a matritei

pregatirea pt turnarea celeilate jumatati a matritei, copletam forma cu cealalta jumatate a prototipului + elemetele carligului

se reia amestec/turnare 1/2

practic e gata 99%

dupa inca 3 ore

desfacerea cu grija a celor doua parti a matritei si indepartarea elementelor prototip, apoi indepartam bravurile cu grija, GATA

pt turnare plumb:
ATENTIE!!! pe scurt:
manusi de protectie
ochelari de protectie
camera bine ventilata (a nu se face in prezenta femeilor gravide si a copiilor)

pt a compensa dilatarea matritei > plumb topit e bine sa infasham matrita

racirea/intarirea nu se face la fel de rapita ca la o matrita de aluminiu, dureaza cca 1min

asa arata matrita dupa 20 de turnari, nu prezinta urme de oboseala-stres-inbatranire

dupa metoda asta puteti face multe alte maimutze pescaresti woblere, pilkere, plumbi de crap-caras-clean-mreana-shalau-somn...........
asta e o metoda mai veche folosita de cativa dintre noi deja de ceva vreme, sper sa va ajute in vreau fel

fir intins!
imi cer scuze daca nu am fost destul de coerent in exprimare, dar daca aveti nelamuriri :