Pike Mono

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 22 Dec 2005, 20:02

intre dinti nu prea poti sa-l tai. dar un fir tensionat se taie mult mai repede daca e frecat putin de osuprafata taioasa. de exemplu, tuf line de 0,20 abia reusesc sa-l tai cu unghiera (nu e nici ea prea buna, dar...) dar daca e intins, il tai mult mai usor.

stiuca nu taie pt. ca ar musca de fir, ci pt. ca are dintii ascutiti pe sectiune si cand da din cap sau, in timpul drill-ului, daca firul ii trece peste dinti, fiind si tensionat , se taie imediat.
la firele impletite, nu e musai sa-l taie de tot. e de ajuns sa se taie cateva firisoare si e de ajuns pt. a-i slabi rezistenta, iar la urmatoarele socuri sa se rupa pe acolo.

fluorocarbonul e mult mai rezistent la abraziune si implicit si la dintii stiucii.
recunosc faptul ca textil de 0,30 nu am incercat, dar nu cred ca ar rezista nici asta prea mult la un drill cu o stiuca.

la marlitze e alta treaba, ca le scoti rapid din apa. dar cu o stiuca de cateva kile e alta situatie.

cand dau la stiuca imi place sa fiu sigur ca nu imi taie. personal folosesc canelle, care e foarte moale. se face nod ca pe fir. dar vreau sa incerc si fluorocarbonul gros, pt. ca am auzit de la cei care l-au incercat(de ex. tudor) ca e foarte bun.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 22 Dec 2005, 20:48

SF scrie:Nu stiu de unde apar fabuloasele ideei cum ca textilul rezista mai putin decit un mono la stiuca . Pa vremea cind bagam spaima in mirlitele din tara foloseam textil pe post de struna si daca bine imi amintesc nu am scapat nici una din motivul asta , desi dadeam mai mult la viu cu un cirlig simplu si o pluta subtirica .
Aici dau la stiuca de mare , adica baracuda . Pestele asta are in gurita doua placi osoase care seamana leit cu doua lame de cutit . Doua sus si doua jos . Pe prima jumatate se inchid in foarfeca . Un forfac din mono il taie instantaneu . Mai are ea niste colti pe acolo , ca si stiuca , da aia is nimic fata de foarfeca aia din cerul gurii . Inca nu am avut nici o prezentare pe struna de otel si toate capturile le-am facut cu forfac textil . Cu fluorocarbon nici nu am apucat sa incord batul . Asta la naturale , la linguri nu apuca sa inghita si atunci leg fluorocarbon , nu pentru ca-i mai tare ca multifilamentul ci pentru a avea sanse si la alte specii mai ...sensibile .
Daca stiti sa taiati firul cu dintii , incercati un flourocarbon de 0,40 si un braided de 0,30 , vedeti care se taie mai repede . Inca nu fac diferenta intre un fusionated si un braided , da m-am trezit cu un fireline de 0,15 pe tambur , miine merg la stiuca , tai si eu vreo 15cm de unde ii mai rau , ca sa am de-o struna . Pai asa nu merge , clar .

Fir Intins!!!
Eu nu pot decat sa te contrazic aici...am avut la taieturi pe textil de m-a usturat buzunarul si pe "dansele" gatlejul, deci fara struna nu dau din principiu, dar sa vedem ce face firul minune cumparat azi. :lol:

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 23 Dec 2005, 00:32

eugen scrie:....
pana acum cel mai tare material de struna l-am vazut la dan, cand s-a intors de la excursia din fr, ceva material recomandat de tudor, se putea si inoda.
...
Nu stiu daca o fi acelasi lucru, mi-am cumparat Flexsteel (nu va spun ca am dat 25.000 pe rola ca sa nu va ofticati). E un fir de otel care are doua "camasi" de textil. Poti sa-i faci nod fara probleme, in schimb nu prea ma incinta la grosime.

In ce priveste fluorocarbonul, nu se compara cu mono. Duce cu mult mai bine la abraziune. Cel putin la "mirle" am avut ocazia sa simti diferenta anul asta.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 23 Dec 2005, 10:29

SF ,
''Fabuloasele idei'' ne vin din pescuiala de zi de zi ........
daca tu nu realizezi inca diferenta dintre un fuzionat si un ''braided'', nu stiu daca e tocmai nimerit sa ,,fabulezi'' pe tema asta .
Nu avem baracude fabuloase in spatiu asta mioritic asa incat pescuim inca la umile stiuci , cate or mai fi si astea .
Tot aici in dimensiunea noastra mai putin fabuloasa , fir textil de obicei inseamna pt fiecare ceva de genu....pana in 15 maxim 20 lb , si la asemenea subtirimi penibile chiar e deranj cand decide stuk asta stirba sa le rontzaie .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Dec 2005, 11:39

cred ca erau canelle strunele alea si mi-a placut doar una din ele care era super subtire si flexibila.

fluorocarbonul cel mai gros pe care-l am e de 15lbs, de fapt am doua un hybrid si un fluoro curat. sunt bune la jig cand dai in scoici dar marla le taie pe amandoua, am incercat. cred ca trebuie ceva cu mult mai gros si nu ma atrage perspectiva, deja si asta aduce prea mult a cablu de telefon si cat ar investi astia in reclama tot nu-i cred ca-i absolut invizibil.

ca si SF prefer sa dau cu textil direct, cu mentiunea ca stiu sa fac diferenta intre fuzionate si braids si nici eu n-as baga un fireline de 15 ca stiu ce se intampla, cu pp de 15 e altceva, da' struna nu pun decat daca mi se pare ca sunt multe si dau fara sa faca figuri. anul asta am avut o singura ocazie cand erau multe si ar fi meritat struna, dar n-aveam ca de obicei si nu mi-a taiat niciuna, chit ca dadeam la jig. numa' trebuie sa ai grija sa legi jigul din nou ca dintii lasa oarece urme pe fir si daca tot musca mai multe in aceeasi zona pana la urma cedeaza nervos.

multi dau cu mono si tot le scot, chiar era o discutie mai veche pe forum unde teddy ne tot explica de ce da el cu mono de nu stiu cati ani si cat de rar i se intampla sa-i taie. poate d-aia si prinde omul mai bine ca altii, ma gandesc. am un prieten care a prins multe la musca, de la marle la 5 kile, cu tipet mono de 0.16. acuma nu mi se mai pare ca a avut bafta sa le scoata si nici nu ma mai mir ca prostu' ca are incredere sa dea cu mono la stiuci. am vazut anul asta cateva scoase la musca cu mono de 0.20 si au avut timp berechet sa taie, daca dai cu varga parabolica dureaza drilul bine de tot si fac alea ca toti dracii, dar erau intepate fix unde trebuie. deci eu asa as zice, conteaza si naluca cu care dai. n-as scrie asta cu bold totusi, e doar o opinie.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Dec 2005, 11:43

sorine,

SF tocmai asta zicea ca tree sa faci diferenta intre fire si sa nu zici asa generic ca ai incercat cu textil, ti-ai taiat, la revedere, nu mai incerci ca aia e, toate-s o apa si un pamant.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 23 Dec 2005, 12:11

Am simtit nevoia unui fir pe care stiuca sa nu-l taie mai ales atunci cand dau cu montura. Pe Cris se intampla de multe ori ca, dand la salau, sa iti intre stiuci. Marlitele le scoti fara probleme, chiar daca monofilamentul se mai ciupeste de la dinti. Dar cele mai mari pe care le-am avut in bat mi-au taiat inainte de a le vedea la fata.
La stilul asta - pe care l-am descris intr-un articol - struna metalica nu poate fi folosita. Asa am ajuns sa pescuim cu inaintas de 0,40 sau 0,45 mm, care de obicei e mai rezistent decat firul principal.
Sunt curios daca se va simti o schimbare cu Pike Mono. Va voi tine la curent, numai sa ne permita vremea...
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 23 Dec 2005, 12:14

Sorine , imi pare rau ca te-am deranjat chiar pe tine , zau . Vezi ca la sfirsit am mai scris vreo trei- cuvintele pe care nu le-ai bagat in seama , altfel ti-ai fi dat seama daca eu fac sau nu diferenta intre fire .
Nu am apucat sa dau prea mult cu multifilament la stiuca , pe tambur ma refer , si oricum prefer mono la stiuca . Struna era textil de 0,30 sau mai gros chiar cind nu am gasit ( il cumparam la metru ) si iti spun ca nu am avut nici o ruptura , in conditiile in care pescuiam cu mono de la 0,28 la 0,36 . Evident ca si voi pescuiti la fel numa ca la voi va rupe . Ce sa zic , astia ca mine care nu-s dependenti de fusionate probabil ca-s mai norocosi , altfel nu-mi explic .

Fir Intins!!!

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 23 Dec 2005, 12:17

poate am inteles eu gresit ........
oricum la textilele uzuale ( si aici ma refer la diametre) indiferent de tipul lor , taie .....ca nu de fiecare data , clar.
Depinde f mult si de felul in care ataca stuk in ziua respectiva .
Am avut zile in care musca doar din spatele nalucii , pe urmarire si atunci pteai da si cu mono de 0,15 ca nu taia .
La fel in multe cazuri iese naluca prin coltul gurii si iarasi nu ajuge firul la dinti indiferent ca e mono sau textil .
Dar sunt convins ca astea sunt situatii conjuncturale si nicidecum nu poate fi postulata o regula .
ce ne facem cu datile cand inghite naluca pana-n gat si firul ia la rand toata proteza ? .....sau vara cand se zbate ca nebuna si fuge de 10 ori cu fir-n cap si parca nu oboseste deloc?.....
mai bine pun o struna finutza de kevlar , de mono, de ce-o fi ea si nu am batai de cap inutile .Parca e si mai cinstit fata de cumatra .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

dr.pike
Moderator
Moderator

Mesaj de dr.pike » 23 Dec 2005, 12:19

s-a mai scris despre Pike Mono pe acest site! Eu am folosit pike mono in delta 5 zile fara taieturi, fara probleme (am prins si stiuci :) ). Asa ca din punctul meu de vedere este perfect!

Scrie răspuns