Pescitul la păstrăv

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

cos78min
utilizator nou
utilizator nou

Pescitul la păstrăv

Mesaj de cos78min » 10 Apr 2008, 11:01

Bună ziua. A-şi dori dacă se poate să îmi recomandaţi câteva modele de undiţe telescopice şi mulinete pentru pescuitul păstrăvului în apele repezi de munte. Deocamdată nu doresc să încerc pescuitul la muscă. Am găsit ceva momeli artificiale care imită zglăvoaca, dar nu ştiu cât de potrivite sunt. Poate voi încerca şi cu momeală naturală.
Dat fiind faptul că sunt amator, nu doresc să cheltui mai mult de 150 lei pe un băţ. Cu mulineta este altă treabă, numai să fie potrivită la ce îmi trebuie mie.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Re: Pescitul la păstrăv

Mesaj de Fario_nebunu » 10 Apr 2008, 14:26

cos78min scrie:Bună ziua. A-şi dori dacă se poate să îmi recomandaţi câteva modele de undiţe telescopice şi mulinete pentru pescuitul păstrăvului în apele repezi de munte. Deocamdată nu doresc să încerc pescuitul la muscă. Am găsit ceva momeli artificiale care imită zglăvoaca, dar nu ştiu cât de potrivite sunt. Poate voi încerca şi cu momeală naturală.
Dat fiind faptul că sunt amator, nu doresc să cheltui mai mult de 150 lei pe un băţ. Cu mulineta este altă treabă, numai să fie potrivită la ce îmi trebuie mie.
OK, uite cum vad eu lucrurile, ca unul care pescuieste pastrav inca din 1988, mai ales pa rauri si paraie. Din punctul meu de vedere poti incerca si cu momeli naturale dar....pregateste-te ca vor sari baietii "puristi" (ai fly-ului) pe tine asa ca tre' sa ai musai picioare bune sa alergi! Sfatul meu e sa pui un singur calrlig si sa fie de minim nr. 8 ca sa nu ranesti inutil puietul. La rama sa ai ac subtire, negru si cu tija lunga, la corobete ac forma cristal cu tija medie iar la lacusta ac mai mic si cu tija scurta.
Telescopica ideala are cam 4, maxim 5 m, de carbon compozit, f usoara, cu actiune de varf (A) sau B - gasesti in comert lansete bune dar costa poate si peste milion...mai bine iei de la chinezi o Daiwa sau DAM, e maxim 40 lei si e destul de buna (din sticla). Daca poti gasi una cu fir interior e super (nylonul trece prin interiorul vergii) ptr ca se agatza mai rar in crengi si tufe pe mal! Inelele, daca le ai, nu trebuie sa luceasca tare in soare ptr ca sperii pestii....sa fie negre sau maro. Si lanseta de culoare neagra sau verde inchis nu...rosie. Ai grija cand pescuiesti sa nuu proiectezi uumbra pe apa, ca aleluia!
Mulineta mica, Shimano, sau Daiwa, Abu, ori daca vrei bun si ieftin Cardinal (40 lei in supermarket) - sa poti baga cam 150 m de 0,16 si 120 de 0,18. Pentru lingurite rotative si voblere f mici, lanseta de 1,8-2m, putere 4-12 gr sau maxim 5-20 gr, mai bine din 2 bucati decat telescop.
Cam asta e, fir intins! :lol: (si asteapta totusi sa vina 1 mai chiar daca locuiesti langa o apa de munte...stiu ca ti-e greu!)

shootgun
veteran
veteran

Mesaj de shootgun » 11 Apr 2008, 01:25

Ma umfla rasul..... :lol: :lol: :lol:

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 11 Apr 2008, 06:08

Taie o joarda de alun , fa dintr-un ac de siguranta un inel de varf lipit cu scoci sunt firele cu care pescuiesti puse pe un tambur de plastic si prin gaura din mijloc o prinzi cu sarma de cotorul batului si nu mai tre sa cheltuiesti nici un ban pe scule :roll: E cel mai ieftin la pastrav si nici nu trebuie sa il duci cu tine . il ai tot timpul pe malul apei :D Si mult noroc la pescuit !

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 11 Apr 2008, 07:01

de ce sa mai dea bani pe acul de siguranta? poti intra in apa si sa incerci sa ii prinzi cu mana sau sa ii calci cu bocancul!

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 11 Apr 2008, 07:12

MihaiV scrie:de ce sa mai dea bani pe acul de siguranta? poti intra in apa si sa incerci sa ii prinzi cu mana sau sa ii calci cu bocancul!
asta-i ce mai buna!
DAR! dar! dar..... pt ca mereu exista un "dar", nu ati putea mai baieti care prindeti pastravi, lipani la musca, sa imprumutati pestii pentru poze?

Se chinuie saracul Cos78min sa se procopseasca cu scule... cu scormonitul dupa corobeti, vaduve negre, si alte insecte...

alta solutie ar fi sa mergi la nunti, botezuri parastase mai spalate, unde se poate prinde pastrav in folie cu 2 feliute de lamaie... eu am prins la o nunta 2 pastravi mari... si stralucitori.

Succes!
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 11 Apr 2008, 07:14

si mi-am amintit: cei aia: "Pescitul"?
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 11 Apr 2008, 08:07

genu scrie:Taie o joarda de alun , fa dintr-un ac de siguranta un inel de varf lipit cu scoci sunt firele cu care pescuiesti puse pe un tambur de plastic si prin gaura din mijloc o prinzi cu sarma de cotorul batului si nu mai tre sa cheltuiesti nici un ban pe scule :roll: E cel mai ieftin la pastrav si nici nu trebuie sa il duci cu tine . il ai tot timpul pe malul apei :D Si mult noroc la pescuit !
Cosmine,
Eram sigur ca baietii veseli o sa fiie foarte dorniici sa iiti dea sfaturi, cele mai multe la miishto ca doar e Romanika si e la portile Balcanilor! (Nu degeaba H.Poincare, mare avocat francez, spunea pe la 1900 "Nous sommes ici au portes de l'Orient ou tout est priis a la legere!" Stia omul ce stiia...) De ce ar fi pescuitul pastravului la noi altfel decat balcanic?
Da, intr-un fel Genu are dreptate - ca incepator la pastrav poti sa tii o unditza din asta improvizata, din alun sau bambus, ascunsa undeva in tufe pe marginea apei. Asa am facut in primii doi ani de pastravarit (aveam cam 15-16 ani) si primavara cand veneam pe apa aduceam doar nailon nou si cateva carlige, in rest totul era pregatit si ascuns bine. Un mare avantaj e ca nu te trambalezi pe drum cu unditza, daca dai de padurar nici nu banuieste ce e cu tine in zona aia etc. Dar mai bine iei o lanseta de 4 m de la chinezi, e ieftina si buna. Intra perfect in rucsac, nu ai treaba!
Eu, spre deosebire de Genu, iti urez doar....Fir intins! :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 11 Apr 2008, 08:14

Ha, sa nu uit! Faza cu undita de alun ascuunsa e ideala ptr apele de munte unde pescuitul e interzis. De ce? Pai ia gandeste-te. Sa zicem pe Buda-Arges sau Frumoasa-Sebes, stii ca patruleza oamenii in verde asa ca e stupid sa mergi cu undita la tine. Ascunzi nu una ci 4-5 astfel de vergi de alun pregatite cu tot ce trebuie si le plasezi in diferite zone de pe apa unde e malul mai impadurit si greu accesibil (ideea e sa nu fi vazut usor de greenmen de pe drum sau sa nu poate ajunge ei repede la tine). In felul asta, stii tu, nici usturoi nu ai mancat, nici gura nu iti miroase! :lol:

cos78min
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de cos78min » 11 Apr 2008, 09:30

Le mulţumesc băieţilor pentru sfaturi....şi pentru glume. Referitor la pescuitul la muscă, am spus că momentan nu vreau să încerc. Mi se pare mai normal să încep cu momeală artificială sau naturală. Pescuit fără permis nu fac, aşa că cei care insinuează una alta să o lase moale. Nu fac braconaj, nu dau cu otravă în apă, nu bag curent, plase sau mai ştiu eu ce alte minuni. Tot ce îmi doresc este să îmi cumpăr o undiţă uşoară, telescopică pentru a mă bucura de câteva ore de linişte dimineaţa sau seara când sunt plecat cu familia şi prietenii la munte (la pădure cum obişnuim să spunem noi). Nu mă dau banii afară din casă, dar un permis de pescuit pentru păstrăv nu e o avere. Tatăl meu pescuieşte numai la păstrăv şi mi-a transmis şi mie aceast "microb", de când eram copil şi când împreună cu verişorii mei ne rugam de părinţi să ne dea şi nouă fir şi ace de pescuit să ne facem undiţe din botă de alun.
Tata fiind pescar de modă veche nu prea ştia de momeli artificiale....muscăritul îi place şi petrece ore bune meşterind la muşte care mai de care mai atractive pentru peşti. Dacă consideraţi că pescuitul la momeală naturală este o crimă, nu aveţi decât, dar pentru mine pescuit nu înseamnă să petrec minute în şir numa pentru a observa ce fel de muşte zboară pe deasupra apei. Eu vreau să merg o oră, poate două să îmi încerc norocul în câteva locuri, să prind doi, trei păstrăvi pe care să îi fac în brusturi pe jar. Nu trebuie să prind o duzină de ei ca să fiu mulţumit. Doresc o telescopică pentru că e mai lesne de umblat cu ea, e mai compactă, se desface şi se adună mai uşor. Dar vreau în acelaşi timp una cât mai uşoară. Aşi încerca mai degrabă pescuitul la momeală artificială în loc de muscă. Dar aici am din nou nevoie de sfaturile voastre.

Scrie răspuns