Salut tuturor.
Sint nou pe acest forum si am citeva intrebari legate de Porta-Bote.... Ma adresez in special lui vlad21 si mihaif99.
Deci, scurt si la obiect:
1) Am cumparat de curind o Porta-Bote de 4.28 cu un Suzuki 4T 6CP
2) Sint fff.incepator in ale barcilor... (n-am avut niciodata, n-am condus niciodata, si nici nu prea am mers cu barca mult la viata mea).
3) Nu le-am luat de noi, le-am cumparat de la prietenul unui prieten: adika e destul de putin probabil sa-fi luat tzeapa cu ceva, dar nu si imposibil

.
4) Motorul are 9 luni vechime, si cica ar avea maxim 30 ore; zic eu 50 in realitate. Motorul sub capac arata f bine, chiar zici ca e nou, dar oricum nu ma pricep.
5) Cel care mi-a vindut are barca un an, si a luat-o de la cineva care o avea de inca un an. Deci in total 2 ani declarati. Dar barca arata cam obosit (zgariata, picioarele de scaune cam strimbate si unele nu mai pica chiar exact pe muchiile barcii), zic eu ca poate are vreo 3-4 ani in realitate
In wekendul ce tocmai a trecut (21-22 iunie) i-am facut botezul in Delta, si incepator fiind (singurele mele cunostinte sint teoretice din ce am citit pe net) nu am nici o baza de comparatie, asa ca am o serie de intrebari in minte:
1) Barca nu prea planeaza ...

: cu 2 persoane (85 + 55 = 140 kg) si bagaje 15 – 20 kg (cu tot cu benzina) dispuse astfel: eu pe banca din spate linga motor si pasagerul pe banca a doua (de la pupa spre spate)
2) Cu ambii pasageri pe banca din spate si bagaje de vreo 11 – 15, parca parca planeaza; zic “parca pt ca eu nu stiu exact cum sa-mi dau seama dc planeaza sau nu ? Intr-adevar, se ridica la pupa in sus si apoi se ridica si spatele, DAR nu foarte mult: adika trebuie sa fii atent sa observi miscarea asta. De asemena in fata barcii parca sar mai putzini stropi dupa acest posibil planaj. Deci astea sint simptomele dupa care am dedus ca ar plana, DAR cu toate acestea barca NU MERGE MAI REPEDE ?? (sau daca merge, diferent e insesizabila !?). Intrebarea este daca asta e planaj sau nu, si daca la planaj se merge cam cu aceeasi viteza ca la deplasament ? De asemenea ca sa ajung la acest hai sa-i zicem planaj tb sa turez motorul la maxim; e normal ?
3) Minerul motorului vibreaza foarte tare, incit dupa ce tzin mina pe el jume de ora o ora, cind iau mina de pe el inca simt vibratia in palma. E normal ?
4) Jetul de apa de racire nu prea e foarte “consistent”; practic nu e un jet ci e ca o pulverizare de apa.... E normal si asta ?
5) Capacul motorului se incinge destul de tare... Asat mi se pare destul de logic, mai ales ca se incinge si de la soare, dar va intreb si pe voi
6) Am facut o masuratoare de viteza (in varianta planaj) si anume: pe o distanta de 11 km masurata pe Google Earth, am facut 50 minute cu opriri in total de cam 10 minute; rezulta o viteza de 12Km / (50min – 10min) * 60min = 16.5 km/h. E corect calculul asta ? tzinind cont ca pe Google Earth am facut masuratoare de-a dreptul, fara sa tzin cont ca pe cursul apei nu mergeam perfect drept: mai ma dadeam deoparte ca treceau barci sau ocoleam zone cu plante sa nu agatz elicea. Viteza asta de 16 Km/h e viteza de planaj sau nu ?
7) E normal sa se agatze plante de elice asa usor ? Uneori trebuia din 5 in 5 minute sa curatz elicea ?
Cam astea sint intrebarile mele, si v-as multumi tare mult daca m-ati lamuri putin. Ce ma macina cel mai tare e dc e normala viteza asta, sau dc nu cumva e problema a barci si/sau motorului? Adica daca le-as fi luat noi, tot asa ar fi fost ? Sint cumva diverse smecherii, reglaje, etc de care tb tzinut cont asfel incit sa poti obtine o viteza mai mare ?